Friday, July 6, 2012

Psychology UPSC IAS Objective Solved Question Paper



Psychology UPSC IAS Objective Solved Question Paper
IAS MCQ Paper Of Human Psychology
1. Kohlberg’s theory of Moral Development has strongly been criticized for its bias against women by
(a) Carol Gilliagan
(b) Fromm
(c) Piaget
(d) Erikson
Ans. (a)


2. Avoidant attachment is
I. A pattern of attachment in which children do not cry when their caregiver leaves in the strange situation test
2. A pattern of attachment in which children are slow to greet their caregiver when this person returns
3. Children developing characteristics and assuming new roles
4. Gender schema strongly affecting the processing of new social information
Select the correct answer from the options given below
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) Only 3
Ans. (c)


3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I                                                                                        List-Ii
Stages of moral Development according to    Description
Kohlberg
A. Punishment and Obedience orientation                                                        1. Morality judged in terms of human rights, which may transcend laws
B. Legalistic orientation                                                                               2.Morality judged in terms of self- chosen ethical principles
C. Universal ethical Principle orientation                                                         3. Morality judged in terms of consequences
Code:
A              B              C             
(a)             1              2              4             
(b)            3              2              1             
(c)             3              1              2                             
(d)            1              3              2             
Ans. (c)

4. The field of behaviour genetics combines the method of genetics and ______ to study the inheritance of behaviour characteristics.
(a) Psychology
(b) Environmental Factor
(c) Biology
(d) None of the above
Ans. (a)

5. When sperm and egg cells reproduce, by a process called _______, the chromosome pairs separate and half go to each ‘daughter’ cell
(a) Mitosis
(b) Meiosis
(c) Homeostasis
(d) None of the above
Ans. (b)

6. Most human characteristics are determined by many sets of genes; they are called
(a) Dominant
(b) Recessive
(c) Polygenic
(d) None of the above
Ans. (c)

7. Technically adolescence is the period from the beginning of sexual maturity to the
completion of
(a) Mental growth
(b) Physical growth
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (b)

8. _______involves the ability to think through a number of possible strategies or ‘experiments’ and to decide which one will yield the most information.
(a) Reflective thinking
(b) Positive thinking
(c) Assertive thinking
(d) None of the above
Ans. (a)

9. —— — intelligence means the degree to which an individual has mastered the knowledge and skills of the culture
(a) Crystallized
(b) Fluid
(c) Social
(d) None of the above
Ans. (a)

10. RNA contains sugar called
(a) Phosphate
(b) Adenine
(c) Thymine
(d) Ribose
Ans. (d)


11. Identifying the exact nature of the communication between the DNA and RNA and between the RNA and the sequence of amino acids manufactured in the cell is known as the
(a) Decoding problem
(b) Coding problem
(c) Genetic code
(d) None of these
Ans. (b)


12. Short stature, “webbing” of the neck and sexual infantilism- has been shown to result from an abnormal number of sex chromosomes. This disorder is known as.
(a) Turner’s Syndrome
(b) Alzheimer’s Syndrome
(c) Ganser Syndrome
(d) All of the above
Ans. (a)


13. The role of genetic factors in human pathology may be investigated.
(a) By the direct study of the chromosomes and their component, genes
(b) By the statistical analysis of characteristics transmitted from one generation to the next
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans. (c)

14. Our life as an individual begins when one of the millions of sperm released during sexual Intercourse reaches and fertilizes an egg cell- called.
(a) Sperm
(b) Ovum
(c) Uterus
(d) None of these
Ans. (b)

15. The first two years of life is a period termed as _______
(a) Foetus
(b) Embryo
(c) Infancy
(d) None of these
Ans. (c)

16. If an infant is startled, it will make movements similar to an embrace. This is known as the___________
(a) Grasping reflex
(b) Rooting reflex
(c) Moro reflex
(d) Adaptive reflex
Ans. (c)

17. If mother contracts certain diseases, such as German measles, or syphilis, uses drugs or is exposed to X-rays or atomic radiation, the foetus may be harmed. The resultant damage is referred to as.
(a) Congenital problem
(b) Genetic -problem
(c) Fetal alcohol syndrome
(d) All of the above
Ans. (a)


18. Kohlberg (1969) identified the levels of moral development as
(a) Preconventional level
(b) Conventional level
(c) Post conventional level
(d) All of the above
Ans. (d)

19. A well known example of the long term longitudinal research is the.
(a) Fels longitudinal study
(b) Kagan & Moss study
(c) Ruble & Nakamura Study
(d) None of the above
Ans. (a)

20. Who has developed the most detailed and of cognitive comprehensive theory development?
(a) Jean Piaget (1970)
(b) Gouin-De’carie (1965)
(c) John Bowl by (1966)
(d) None of these
Ans. (a)

21. Which of the following match is not correct?
(a) Sensorimotor stage                  (i) Birth to about 18-24 months
(b) Preoperational stage                 (ii) 18-24 months to about 7 years
(c) Stage of concrete operations      (iii) 5 years to about7 years
(d) Stage of formal operations        (iv) 12 years and on
Ans. (c)

22. An advanced stage of moral development, during which the “goodness” or “badness” of various acts is judged according to self-chosen moral principles, is called_
(a) Post conventional stage
(b) Preconventional stage
(c) Objective moral orientation
(d) Subjective moral orientation
Ans. (a)

23. Match the following
List 1 Theories
(a) Skinner & Ferester
(b) Hull & Spence
(c) Wation & Raynor
(d) Amsell and Rousell
List 2 Propounded By
1. Drive reduction theory
2. Frustration-response theory
3. Schedule of reinforcement
4. Classical conditioning
Codes—
(a)             (b)            (c)             (d)
(A)            3              1              4              2
(B)            1              2              3              4
(C)            2              3              1              4
(D             3              2              4              1
Ans. (A)

24. (r — 1) x (K — 1) gives the degree of freedom of—
(A) SST in case of ANOVA
(B) SSAxB in case of factorial- design of experiment
(C) Chi-square value in case of chi-square test
(D) t-value in case of uncorrelated sample test
Ans. (C)

25. If an investigator wants to find out the relationship between intelligence and achieve-merit after eliminating the effect of motivation he should use—
(A) r12.3
(B) R.k3
(C) rxy
(D) rbis
Ans. (A)

No comments:

Post a Comment