Monday, July 23, 2012

Reasoning Ability Indian Assurance AO Pre. Exam


Reasoning Ability Indian  Assurance AO Pre. Exam
Model Test Paper India AAO

Reasoning Ability
1. Statements:
F % T, T @ J, J * W
Conclusions: I. J @ F
           II. J * F
           III. W $ T
(1) Only I is true
(2) Only II is true
(3) Only III is true
(4) Only either I or II is true
(5) Only either I or II and III are true
Ans. (5)

2. Statements:
Z © F, F $ M, M % K
Conclusions: I. K * F
           II. Z * M
           III. K * Z
(1) Only I is true
(2) Only II is true
(3) Only III is true
(4) Only II and III are true
(5) None of these
Ans. (1)

3. Statements:
M $ J, J * T, K © T
Conclusions: I. K * J
           II. M $ T
           III. M $ K
(1) None is true
(2) Only I is true
(3) Only II is true
(4) Only III is true
(5) Only II and III are true
Ans. (1)

4. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
Ans. (2)

5. Which of the following is tl3e fifth to the left of the eighteenth from the left end of the above arrangement?
(l) N
(2) A
(3) 1 
(4) H
(5) None of these
Ans. (5)

6. APIWKN
(1) 34*©73
(2) #4*©7#
(3) 84*©78
(4) 84*©73
(5) None of these
Ans. (2)

7. RDEMKH
(1) @16%79
(2) 916%7@
(3) @ 16%7@
(4) 916%79
(5) None of these
Ans. (3)

8. Which of the following represents the immediate neighbours of D?
(1) PQ
(2) KH
(3) PH
(4) KQ
(5) PK
Ans. (5)

9. Who is second to the left of P?
(1) D
(2) H
(3) K
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (3)


10. (49)3 ÷ (7) 2 =?
(1) 2401
(2) 49
(3) 343 
(4) 7
(5) None of these
Ans. (1)


11. ? % of 555 + 28% of 444=202.02
(1) 18
(2) 12
(3) 14
(4) 16
(5) None of these
Ans. (3)


12. 712 + 92 x 0.50 - 83=?
(1) 685
(2) 625
(3) 635
(4) 675
(5)None of thee
Ans. (4)

13.416 x 38 x 0.4=?
(1) 6424.2
(2) 6323.2
(3) 6601.2
(4) 6182.2
(5) None of these
Ans. (2)

14. 3 52 88 113 129?
(1) 128
(2) 142
(3) 133
(4) 145
(5) None of these
Ans. (5)

15. 6    4    8    23   ?    385.25
(1) 84.5
(2) 73
(3) 785
(4) 82
(5) None of these
Ans. (1)


16. 5   11 32 108 444?
(1) 1780
(2) 2230
(3) 1784
(4) 2225
(5) None of these
Ans. (2)

17. 28.217-14.241 +6.873-2.434 =?
(1) 9.419
(2) 18.545
(3) 16 275
(4) 4.669
(5) None of these
Ans. (5)


18. 8   64   216   512   ?   1728
(1) 729
(2) 1331
(3) 684
(4) 1000
(5) None of these
Ans. (4)


19. 2    3    8    ?    112   565
(1) 36
(2) 14
(3) 27
(4) 45
(5) None of these
Ans. (3)


20. The simple interest accrued on an amount of Rs. 27,500 at the end of three years is Rs. 1 0,230. What would be the approximate compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?
(1) Rs. 11.550
(2J Rs. 12,620
(3) Rs. 10950
(4) Rs. 11,900
(5) Rs. 13,500
Ans. (1)

21. If the numerator of a fraction is increased by 400% and the denominator is increased by 500%, the resultant fraction is 20/27. What is the original fraction?
(1) 9/8
(2) 11/12
(3) ¾
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans. (5)


22. 1019.999 ÷ 60.007=?
(1) 11
(2) 23
(3) 17
(4) 27
(5) 13
Ans. (3)

23. 8537.986 - 2416.005 - 221.996 =?
(1) 6500
(2) 5900
(3) 4300
(4) 3900
(5) 5050
Ans. (2)


24. 111111 ÷ l111 ÷11=?
(1) 1180
(2) 15
(3) 1100
(4) 9
(5) 2
Ans. (4)

25. In how many different ways can the letters of the word ‘CASUAL’ be arranged?
(1) 36
(2) 720
(3) 240
(4) 360
(5) None of these
Ans. (4)

No comments:

Post a Comment