Tuesday, July 24, 2012

Teaching aptitude objective questions

Teaching aptitude objective questions
Teaching aptitude Solved test for UGC PGT TGT BEd
Free online model paper TAT Teaching aptitude Test
1. 10 + 2 + 3 system of education was recommended by—
(A) Kothari Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Radhakrishnan Commission
(D) National Policy on Education (1986)
Ans. (A)
2. ………. refers to states within a person or animal that drive behaviour towards some goal.
(A) Competence
(B) Affiliation
(C) Motivation
(D) Self-actualisation
Ans. (C)
3. Psychologists who diagnose learning problems and try to remedy them are called …………… Psychologists.
(A) Social
(B) Community
(C) School
(D) Clinical
Ans. (C)
4. The concept of state of readiness in maturation is important in understanding development of behaviour because it teaches us that certain skills may be difficult or impossible to learn before a given—
(A) Level of teaching
(B) Intelligence level
(C) Socio-economic level
(D) Age level
Ans. (D)
5. A child with average potential intelligence but fertile environment will achieve—
(A) A better life
(B) An average life
(C) Nothing in life
(D) Everything in life
Ans. (A)
6. Siblings, parents and teachers are important source of ………. for the children.
(A) Motivation
(B) Information
(C) Opinions
(D) Attitudes
Ans. (A)
7. A good understanding of ……….. makes us know about ourselves better.
(A) Education
(B) Colours
(C) Social perception
(D) None of the rest
Ans. (A)
8. Good tests of a psychological nature bear the following features—
(A) Reliability
(B) Cheaper
(C) Guessing Power
(D) Rote learning
Ans. (A)
9. Mental Health is—
(A) Harmonious functioning of the total personality
(B) Symptoms of maladjustment
(C) Terrible excitement
(D) Throwing up temper-tantrums
Ans. (A)
10. During the ………….. children are faced with a problem of coping with school.
(A) Toddlerhood
(B) Pro-social period
(C) Preschool period
(D) Middle childhood
Ans. (C)
11. The best way to memorize is—
(A) Study for long time
(B) To understand the concept
(C) To read loudly
(D) To write the concept
Ans. (B)
12. Students like that teacher who—
(A) Has attractive personality
(B) Belongs to his/her caste
(C) Awards goods work liberally
(D) Has very good knowledge of his/her subject
Ans. (D)
13. With the development of technology, the role of teacher in future will be—
(A) To provide information
(B) To develop new text-books
(C) To guide students
(D) To use internet in teaching
Ans. (C)
14. To prepare students as good citizen, a teacher should—
(A) Maintain strict discipline
(B) Provide good leadership
(C) Be good orator
(D) Have good general knowledge
Ans. (B)
15. Students should be given home-work to—
(A) Study at home
(B) Check their progress by teachers
(C) Keep them busy
(D) develop habit of self-study
Ans. (D)
16. It is necessary for the development of school—
(A) Principal and teacher
(B) Students
(C) Good building
(D) Other facilities
Ans. (B)
17. If a student comes late in class, then you—
(A) Will ignore him
(B) Will not allow him to sit in class
(C) Will punish him
(D) Will allow him to sit silently
Ans. (D)
18. The purpose of National Education Policy is—
(A) Universalisation of primary education
(B) Vocationalisation of education
(C) To review the education
(D) To give equal opportunity of education to all
Ans. (C)
19. A teacher learns most by—
(A) His students
(B) His colleagues
(C) His Principal
(D) His experiences during training
Ans. (D)
20. On first day in a class you will—
(A) Start teaching from first chapter
(B) Take introduction of students and introduce yourself
(C) Explain the syllabus
(D) Explain the rules of school and your teaching way
Ans. (B)
21. The standard of education can be raised by—
(A) Appointing good teachers
(B) Providing physical facilities in schools
(C) Reforming examination system
(D) Providing computer in schools
Ans. (A)
22. The purpose of establishing Navodaya Schools is—
(A) To complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’ in rural areas
(B) To provide good education in rural areas
(C) Check wastage of education in rural areas
(D) To increase number of schools in rural areas
Ans. (B)
23. During teaching, a teacher gives example—
(A) To attract student’s attention
(B) To make lesson interesting
(C) To explain the lesson
(D) To continue the lesson for long time
Ans. (C)
24. If students are not taking interest in your teaching, then you will—
(A) Ignore them
(B) Leave the class
(C) Ask them to pay attention
(D) Change the teaching method
Ans. (D)
25. According to you, the aim of education should be—
(A) To provide knowledge
(B) To develop personality
(C) To make good ctizen
(D) To reform the society
Ans. (B)

1 comment: