Monday, July 23, 2012

Andhra Bank PO& SPECIALIST OFFICERS Maths Practice Test Paper


 Andhra Bank PO& SPECIALIST OFFICERS Maths Practice Test Paper
Free Online Mathematics’ Solved Questions
1. The probability that the throw of two dice yields a total of 5 or 8 is:
(a) 1/4      
(b) 1/5
(b) 2/5    
 (d) None of these
Ans:- (a)


2. One half of the students body at an Indian University Study German and one-third of the others study French. The remaining 600 do not study any foreign language. How many students are there in this university?
(a) 720        
(b) 1100
(c) 1800      
(d) 2700
Ans:-  ( c )


3. Find out the missing number in the fourth column. Numbers in each column follow the same rule
           3     5    6    10
            2     4    3     2
            1     2   1     2
            6     40  18   ?
(a) 20          
 (b)   30
(c) 40          
 (d)  60
Ans:-  (c  )

4. A 300 metre long train speeds   pass a pole in 12 seconds. What is its speed in    kilometre  per hour?
(a) 40 km/hrs    
(b) 72 km/hrs
(c) 90 km/hrs    
(d) 120 km/hrs
Ans:-  ( c )

5. If P’s and Q’s ages add up to 42 and Pis 10 years junior to R who is 8 years senior to Q. What are the ages of P. Q, R respectively.
(a) 22 yrs, 20 yrs, 24 yrs
(b) 20 yrs, 22 yrs, 32 yrs
(c) 12 yrs, 30 yrs, 32 yrs
(d )20 yrs, 22 yrs, 30 yrs
Ans:-  (d  )


6. Average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher is included, then the average increases by 3 months. Find the age of the teacher.
(a) 25
(b) 26
(c) 23
(d) 24
Ans:-a


7. An accurate clock shows the time as 3.00. After hour hand has moved 135°, the time  would be—
(a) 7.30
b) 6.30
(c) 8.00
(d) 9.30
Ans:-a


8. In a single throw of a pair of dice, what is the probability of getting a sum of 8 ?
(a) 8/12
b) 1/36
(c) 4/36
(d) 5/36 .
Ans:-d


9. Find the next number in the series— 5, 10, 17, 26, 37
(a) 39
(b) 41
(c) 45
(d) 50
Ans:-d


10. A can do a piece of work in 30 days while B alone can do it in 40 days. In how many days can A and B working together do it?
(a) 17(1/7)
(b) 27(1/7)
(c) 42 (3/4)
(d) 70
Ans:-a

11. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 km p.h. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 2km. p.h. At what time will they meet?
(a) 9a.m.
(b) 10a.m.
(c) 11a.m.
(d) 10.30a.m.
Ans:-b

12. A trader loses 20% by selling an article for Rs. 480. If he is to make a profit of 20% he should sell it to—
(a) Rs. 520
(b) Rs. 600
(c) Rs. 720
(d) Rs. 800
Ans:-c

13. A father has three sons and they are born at an interval of 3 years. The total age of three sons is 24 years. What is the age of the youngest son?
(a) 6
(b) 8
(c)11
(d) 5
Ans:-d

14. If log10 (x2 -. 6x + 45) = 2, then the values of x are—
(a) 10, 5
(b) 11, -5
(c) 6, 9
(d) 9, -5
Ans. (b)

15. When   1219/1431 is reduced to its lowest term is—
(a) 33/47
(b) 23/27
(c) 47/49
(d) 37/43
Ans. (b)


16. Independence Day 15 August 1999 was on Thursday. In 1993 it was celebrated on
(a) Monday
(b) Wednesday
(c) Sunday
(d) Friday
Ans: b

17. If α, β are the roots of x2—x+2= 0, then the equation with roots (α+ 1), (β + 1) is—
(a) x2 —5x  —6= 0
(b) x2 + 5x   —6= 0
(c) x2 + 5x + 6  = 0
(d) x2 -5x + 6    = 0
Ans. (d)

18. If 7 sin2Ø + 3 cos2Ø = 4 and Ø is acute then the value of tan2 Ø is—
(a) 1/3
(b) 1/7
(c) 3/7
(d) 2/7
Ans. (b)

19. If 1, a1 a2, a3 ... a n-1 are the nth roots of unity and n is an odd natural number, then
(1 + a1) (1 +a2)(1 +a3)…. (1 +an1) equals
(a) n
(b) 0
(c) 1
(d) none of these
Ans. (c)

20. The annual rainfall at a certain place is .65 cm. Then the annual rainfall in liters per hectare will be—
(a) 6.5 x103
(b) 6.5 x106
(c) 6.5 x105
(d) 6.5 x104
Ans. (b)

21. From the bridge on the river, 15 m high, the angle of depression of a boat is 30°. If the speed of the boat is 6 km/hour, then the time taken by the boat to reach just below the bridge will be—
(a) 15.59 sec.
(b) 13.62 sec.
(c) 90 sec.
(d) 18 sec.
Ans. (a)

22. If the length of the perpendicular drawn from the origin to the line whose intercepts on the axis ‘a’ and ‘b’ be ‘p’ then
(a) a2 + b2 = p2
(b) a2 + b2 = 1/p2
(c) 1 /a2 + 1/ b2 =2/p2
(d) 1/a2+1/b2 =1/p2
Ans. (d) 

23. If each alphabet is assigned a sequential numerical value in terms of odd. numbers on the basis of their position in the English alphabet; viz. A = 1, B = 3, C =5, and so on. What will be the value of the word DESK?
(a) 76
(b) 74
(c) 64
(d) 68
Ans. (b)

24. Amar is on 9th position from upwards and on 14th position from downwards in a class. He secured 5th position from upward and 11th position from downward among the students who passed in the class. How many students failed in the class?
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) cannot be determined
Ans. (c)

82. If cos 0 = 3/5, then what will be the sin 0 —cos 0?
                                                                         2 tan 0
(a) 3/16
(b) 30/16
(c) 3/160
(d) 160/3
Ans. (c)

No comments:

Post a Comment