Tuesday, July 10, 2012

IES Geology Solved Practice Paper


IES Geology Solved Practice Paper
Earth Science Model Test Paper
1. A gas, which obeys kinetic theory perfectly is
(a) Pure gas             
(b) Real gas
(c) Perfect gas        
(d) All of the above
ANSWER: (c)

  2. The absolute zero pressure can be obtained at a temperature of
(a) 0°C                        
(b) 273°C
(c) +273°C                 
(d) None of the above
ANSWER: (d)

3. Three states of matter are distinguished with respect to molecules by the
(a) Atoms in molecules
(b) Number
(c) Orientation
(d) Character of motion
ANSWER: (d)

4. The absolute zero pressure exists
(a) At sea level
(b) At - 273° K
(c) At vacuum condition
(d) When molecular momentum of the system becomes zero
ANSWER: (d)

5. The universal gas constant da gas is the product
of molecular weight of the gas and
(a) Gas constant
(b) Specific heat at constant pressure
(c) Specific heat at constant volume
(d) None of the above
ANSWER: (a)

6. When heat is supplied at constant volume of a gas, it
(a) Increases the internal energy
(b) Increase the temperature
(c) Does some external work
(a) All of the above
ANSWER: (a)

7. For an ideal gas, the ratio pv/RT
(a) Is zero                 
(b) Tends to zero
(c) Is unity                
(d) Tends to unity
ANSWER: (c)

8. When a gas is heated at constant volume, its
(a) Temperature increases
(b) Pressure increases
(c) Both temperature and pressure increases
(d) Temperature and pressure remains constant
ANSWER: (c)

                                 
8. The change of enthalpy is equal to heat in interchange, in case of
(a) Non flow constant volume process
(b) Non flow constant pressure process
(c) Non flow isothermal process
(d) All of the above
ANSWER: (b)

9. The gas constant (R) is equal to the
(a) Sum of two specific heats
(b) Difference of two specific heat
(c) Product of two specific heats
(d) Ratio of two specific heats.
ANSWER: (a)

10. The specific heat at constant volume of solids obeys Debye’s  law at
(a) High temperatures
(b) Low temperatures
(c) High pressures
(d) All temperatures
ANSWER: (d)

11. Value of universal gas constant in J/kg mole/°K is
(a) 8.314                    
(b) 83.14
(c) 831.4                    
(d) 8314
 ANSWER: (d)

12. When temperature of the gas is reduced at
constant pressure, its
(a) Temperature increases but volume decreases
(b) Temperature decreases but volume increases
(c) Both temperature and volume increases
(d) Both temperature and volume decreases
ANSWER: (d)

13. The sum of pressure volume product and internal
energy, is known as
(a) Entropy
(b) Enthaply
(c) Specific heat
(d) None of the above
ANSWER: (b)

14. An isothermal process is governed by
(a) Boyle’s law
(b) Charles’s law
(c) Joule’s law 
(d) Gay Lussac law
ANSWER: (a)

15. For the same expansion ratio, work done by the
gas in case of adiabatic process as compared to
work done in case of isothermal process is
(a) Same
(b) More
(c) Less 
(d) None of the above
ANSWER: (c)

16. Adiabatic bulk modulus is y times the isothermal
bulk moudulus for
(a) Real gases
(b) Perfect gases
(c) Liquids
(d) All fluids
ANSWER: (d)

17. A process, in which the working substance
either receives nor gives out heat to its surroundings
during its expansion or contraction, is known as
(a) Isothermal process
(b) Isentropic process
(c) Polytropic process
(d) Adiabatic process
ANSWER: (d)

  18. The hyperbolic process is governed by
(a) Bayle’s law
(b) Charles’s law
(c) Joule’s law
(d) Gay Lussac law
ANSWER: (a)

19. In an isothermal process, internal energy
(a) Increases
(b) Remains constant
(c) Decreases
(d) None of the above
ANSWER: (c)

20. In isothermal expansion, work done by gas
depends upon
(a) Atomicity of gas only
(b) Expansion ratio only
(c) Adiabatic index
(d) Both (a) and (b) above
ANSWER: (d)

21. A process, in which no heat is supplied or rejected
from the system and entropy is not constant, is known as
(a) Isothermal         
(b) Isentropic
(c) Polytropic           
(d) Hyperbolic
ANSWER: (c)

22. When a perfect gas is expanded through an
aperture of minute Mansions, the process is
(a) Isothermal          .
(b) Adiabatic
(c) Isentropic           
(d) Throttling
ANSWER: (d)
23. Amount of heat added to gas under isothermal
condition is used for
(a) Temperature rise
(b) Doing external work
(c) Increasing internal energy
(d) All of the above.
ANSWER: (b)

24. In hyperbolic expansion of a gas, heat supplied
as compared to work done is
(a) Less                       (b) More
(c) Equal                     (d) None of the above
ANSWER: (c)

25. Specific heat of an ideal gas depends on as
(a) Temperature    
(b) Pressure
(c) Volume                     
(d) All of the above
ANSWER: (c)

No comments:

Post a Comment