Saturday, January 21, 2012

Geography Question Paper UPSC Exams


Geography Question Paper UPSC Exams
Solved Geography Test Paper
1. Latitude and Longitude both:
(a) Pass through poles
(b) Run parallel to the equator
(c) Run parallel to each other
(d) Run perpendicular to each other
Answer. (d)

2. The latitude of a place is the same as the:
(a) Maximum altitude attained by the Sun at noon
(b) Altitude of the celestial pole
(c) Angle between the horizon and the equator
(d) Zenith distance of the full moon when on the meridian
Answer. (b)

3. The equatorial circumference is greater than the polar circumference by approximately:
(a) 22 km
(b) 68 km
(c) 125 km
(d) 625 km
Answer. (b)

4. On the 21st June, the day light is seen at the North Pole for:
(a) Zero hrs
(b) 12 hrs
(c) 18 hrs
(d) 24 hrs
Answer. (d)

5. If a place is located at 20° N, 80°E in which of the following continents does it lie?
(a) Africa
(b) Asia
(c) Europe
(d) North America
Answer. (b)

6. Consider the following statements:
1. Total land area of Earth is approximately 1475 lakh square kilometers.
2. Ratio of land area to water area of Earth is approximately 1 : 4.
3. Maximum percentage of Earth’s water is in the Pacific Ocean.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 only
(d) 3 only
Answer. (a)

7. Which one of the following has geographical position of 0 degree
latitude and 0 degree longitude ?
(a) ln the South Atlantic Ocean
(b) In the Mediterranean Sea
(c) In Ghana, a West African country
(d) At Greenwich Observatory in England
Answer. (a)

8. Match the following:
                        List I                                                                    List ll
               (Genetic Phase)                                              (Resultant Tide)
A. The Sun and the Moon are at right                       1. Spring tide                
    angles with the Earth
B. The Sun, the Moon and the Earth are in             2. Neap tide
  a straight line
C. The Moon is nearest from the Earth                    3. Apogean tide
   The Moon is farthest from the Earth                         Perigean tide

     A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 2 4
Answer. (a)

9. The total surface area of earth is:
(a) 510 million sq km
(b) 610 million sq km
(c) 710 million sq km
(d) 810 million sq km
Answer. (a)

10. The approximate diameter of the earth is:
(a) 4,200 km
(b) 6,400 km
(c) 12,800 km
(d) 15,600 km
Answer. (c)

11. Geostationary orbit is at a height of:
(a) 6 km
(b) 1000 km
(c) 3600 km
(d) 36,000 km
Answer. (d)

12. The earth is at the least distance from the sun (Perihelion) on:
(a) December 22nd
(b) January 3rd
(c) July 4th
(d) June 21st
Answer. (b)

13. The Earth rotates around an axis pointing towards:
(a) The moon
(b) The pole star
(c) The sun
(d) Venus
Answer. (b)

14. Which one of the following cities does not have the same clock time as that of the other
three cities at any given instant?
(a) London (U.K.)
(b) Lisbon (Portugal)
(c) Accra (Ghana)
(d) Addis Ababa (Ethiopia)
Answer. (d)

15. Who among the following was first to measure the circumferences of the Earth?
(a) Eratosthenes
(b) Aristotle
(c) Hecate’s
(d) Herodotus
Answer. (a)

16. In the earliest days when life originated on earth, the atmosphere contained:
(a) Free oxygen
(b) No oxygen
(c) Oxygen in fixed form
(d) Oxygen bound to carbon
Answer. (d)

17. Latitude of place is indicative of its:
(a) Time
(b) Altitude
(c) Amount of rainfall
(d) Temperature
Answer. (d)

18. Tides are complied and they vary from place to place because of:
(a) The movement of Moon in relation to Earth
(b) Uneven distribution of water over the globe
(c) Irregularities in the configuration of oceans
(d) All of the above
Answer. (d)

19. Assume that the moon takes exactly 30 days to complete the cycle and also assume that it
rises in the east exactly at 6 : 48 pm, on the first day. On the fourth day, at what time will it use?
(a) 8 : 24pm
(b) 9 : 12pm
(c) 10 : 00 pm
(d) 11 : 48 pm
Answer. (c)

20. If there are four places on the same meridian 500 km apart and the local time at one place
is 12 : 00 noon, what will be the time at the three other places?
(a) 12 : 00 noon
(b) 1 : 00 pm
(c) 2 : 00 pm
(d) Different time at different places
Answer. (a)

21. The sun is never overhead at any time in:
I. North Temperate Zone
II. South Temperate Zone
III. North Frigid Zone
IV. Torrid Zone
(a) III only
(b) I, II and III
(c) II and III
(d) I, ll, III and IV
Answer. (b)

22. The term ‘syzygy’ is referred to when the:
 (a) Earth is at perihelion and moon at perigee
(b) Earth is at aphelion and moon at apogee
(c) Moon and sun are at right angles with reference to the earth
(d) Moon, sun and earth lie along a straight line
Answer. (d)

23. The South Pole experiences continuous light at:
(a) Summer solstice
(b) Winter solstice
(c) Vernal equinox
(d) No time
Answer. (b)

24. The permanent tilt of the earth’s axis and the revolution of the earth in
 its orbit together cause:
I. Deflection of winds and ocean currents
II. Differences in time between places on different meridians
III. Varying length of day and night at different times of the year
IV. Changes in the altitude of the mid-day sun at different times of the year
(a) II, III and IV
(b) I and IV
(c) III and IV
(d) I, II and III
 Answer. (c)

25. On December 22, the sun:
1. Is not visible at north pole
2. Is only visible for a few minutes at the Antarctic Circle
3. Rises south of east and sets south of west at the Tropic of Cancer
4. Rises south of east and set south of west at the equator
(a) 1 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. (c)

No comments:

Post a Comment