Wednesday, January 25, 2012

Psychology MCQ Solved Paper


Psychology MCQ Solved Paper
Objective Psychology Sample Test

1. Which of the following statements is true about ‘systematic errors’?
(a) They work constantly in one direction
(b) They tend to influence the score
(c) They tend to depress the score
(d) All of the above
Ans. (d)

2. Mongolism occurs due to
(a) An extra chromosome on pair 23
(b) An extra chromosome on pair 21
(c) An extra chromosome on pair 20
(d) An extra Y chromosome
Ans. (b)


3. In test-retest reliability
(a) The single form of the test is administered twice on the same sample with a reasonable time gap
(b) Different form of tests are administered on the same sample with no time gap
(c) The single form of the test is administered twice on the same sample with no time gap
(d) Different form of tests are administered with a reasonable time gap.
Ans. (a)


4. Intelligence tests belong to the category of
(a) Power test
(b) Speed test
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (a)

5.  ________ is also known as master gland as it directs the activities of most of the glands in our body
(a) Adrenal gland
(b) Pituitary gland
(c) Thyroid gland
(d) All of the above
Ans. (b)


6. A psychological test is a standardized procedure to measure one or more than one aspect of trait by means of a sample of verbal or non-verbal behaviour
(a) Quantitatively
(b) Qualitatively
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (c)

7. Growth hormone is related to
(a) Posterior pituitary hormone
(b) Anterior pituitary hormone
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (b)

8. A longer test tends to yield a
(a) Higher reliability coefficient
(b) Lower reliability coefficient
(c) Higher validity
(d) Lower validity
Ans. (a)

9. Find out the incorrect statement about thyroxin
(a) It influences body’s metabolic rate
(b) It is produced by the thyroid gland
(c) It influences behaviour
(d) It does not play any role in the development of a child
Ans. (d)

10. Insulin is released by
(a) Adrenal medulla
(b) Thyroid gland
(c) Pancreas
(d) Pituitary gland
Ans. (c)

11. Which one of the following statements is correct about homogeneous test
I. Validity is dependent upon reliability
2. Reliability is dependent upon validity
3. Reliability and validity are contradictory
4. Poor reliability yields high validity Select your answer from the codes given below:
(a) Only I
(b) All 1, 2, 3 and 4
(c) Only 3 and 4
(d) Only 2 and 4
Ans. (a)


12. Consider the following statements about testosterone
1. Testosterone prompts physical changes such as growth of body hair, deepening of voice and increase in sexually oriented behaviour
2. Increased aggression has been linked with testosterone production
3. Testosterone is produced both the sexes
Select the correct answer from the options given below:
(a) Only 3
(b) 1 and 2
(c) Only 2
(d) All of the above
Ans. (b)

13. Which of the following statements is not correct about test items?
(a) Test items should not encourage guesswork by the subject
(b) Test items should encourage guesswork
(c) Test items should not present any difficulty in reading
(d) Test items should not he too easy
Ans. (b)


14. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the codes given below:
              List-I                              List-II
           Hormone                        Functions
A. Prolactin                 1. Controls the release of milk during child birth
B. Oxytocin                 2. Prompts the production of milk in pregnant and nursing mothers
C. Thyroxin                 3. Helps liver to break down glucose
D. Insulin                     4. Influences the body’s metabolic rate
Codes:
      A     B     C     D
(a)  1      2     3      4
(b)  2      1     3      4
(c)  1      3     4      2
(d)  2      1     3      4
Ans. (d)

15. Consider the following statements about limitations of Psychological tests
I. Psychological tests permanently categorize the persons
2. Psychological tests measure only limited and beneficial aspects of behavior       
3. Psychological tests represent an invasion of privacy
4. Psychological tests create anxiety
Select the correct answer from the options given below:
(a) Only 1
(b) l, 2, 3 and 4
(c) l, 3 and 4
(d) 2 and 3
Ans. (b)

16. The processes of validation of construct validity involves
(a) Specifying the possible different measures of the construct
(b) Determining the extent of correlation between all or some of the measures of construct
(c) Determining whether or not all or some measures act as if they were measuring the construct
(d) All of the above
Ans. (d)

17. Under production of thyroxin leads to
(a) Lethargy
(b) Weight gain
(c) Cretinism
(d) All of the above
Ans. (d)


18. Reliability and validity are two dimensions of
(a) Test efficiency
(b) Test procedure
(c) Test construction
(d) Retest value
Ans. (a)

19.______in psychology formerly were associated chiefly with test construction and the interpretation of test results.
(a) Statisticians
(b) Scientists
(c) Experts
(d) None of the above
Ans. (a)

20. Endocrine glands are also called ________ glands
(a) Ductless
(b) Blood
(c) Active
(d) Inactive
Ans. (a)


21 As experts in experimental design, statisticians may be asked to help______ arrange procedures for gathering and analyzing data
(a) Psychologists
(b) Research Psychologists
(c) Social psychologists
(d) None of the above
Ans. (b)

22. The Endocrine system is controlled by
(a) ANS
(b) PNS
(c) CNS
(d) DNA
Ans. (a)

23. Epinephrine and norepinephrine are the hormones secreted by
(a) Adrenal gland
(b) Pituitary glands
(c) Thyroid glands
(d) Pancreas
Ans. (a)

24. The steroids
(a) Help to maintain the normal metabolic processes of the body
(b) Promote the release of sugar stored in the liver so the body has energy for quick action
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (c)

25. Neurons are the ________ of the nervous system.
(a) Units
(b) Information carriers
(c) Nucleus
(d) None of the above
Ans. (b)

No comments:

Post a Comment