Wednesday, January 18, 2012

Psychology MCQ Practice Test

Psychology MCQ Practice Test
Psychology Sample Paper

1. Many painkillers (analgesics)
(a) Occupy receptor sites normally stimulated by endorphins
(b) Block pain and produce a temporary high
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (c)

2. Which one of the following information is not true about the Afferent Nerve Fibers?
(a) These are the nerve fibers in the spinal cord
(b) They carry information from the brain to muscles throughout the body
(c) They carry information from the brain to the glands through out the body
(d) They carry information from the glands to the brain
Ans. (d)

3. What do you mean by ‘environmental psychology’?
(a) When psychologists are concerned about our resources, environmental pollution,
overcrowding and other influences on the quality of our life
(b) When psychologists are concerned about the larger problems of our social life
(c) When psychologists are concerned about the emotional and behavioural problems
like, mental illness, juvenile delinquency, criminal behaviour, drug addiction etc.
(d) None of the above
Ans. (a)


4. Peripheral Nervous System
(a) Connects internal organs and glands to the CNS
(b) Connects voluntary and involuntary muscles to the CNS
(c) Disconnects the glands from CNS
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

5. Dr. J. B. Rhine is best known Psychologist in
(a) Psychophysical research
(b) Psychoanalytical research
(c) Social Psychological research
(d) Para psychological research
Ans. (d)

6. Reflexes involve neural circuits in which information from various receptors is carried to the spinal cord, where it stimulates other neurons known as
(a) Interneurons
(b) Outerneurons
(c) Extraneurons
(d) Intraneurons
Ans. (a)

7. ______ hormone, stimulates the outer layer of the adrenal gland causing it to secrete
cortisone
(a) ACTH
(b) TCAH
(c) CATH
(d) HACT
Ans. (a)

8. Limbic System plays a role in
(a) Formation of emotional memories
(b) Emotional reactions and behaviour
(c) Control
(d) All of the above
Ans. (b)

9. Corpus Callosum is
(a) A hand of nerve fibers connecting the two hemispheres of the brain
(h) A band of nerve fibers separating the two hemispheres
(c) Both (a) and (b)
(d) Is a form of emotion
Ans. (a)


10. ______ is a method of brain scanning in which a series of x-ray images are synthesized and analyzed by computer
(a) MRI
(b) CT
(c) EEG
(d) CP
Ans. (b)


11. Psychology as a science includes_________
(a) Theory
(b) Experiments and Observation
(c) Experiments and Measurements
(d) Experiments, Observation and Measurement
Ans. (d)

12. “Cognitive” was not clearly influenced by._
(a) Structuralism
(c) Empiricism
(b) Functionalism
(d) Associationism
Ans. (b)


13. “Internal images and feelings are the causes of behavioural dysfunction.” Who does
not agree with this statement?
(a) Watson
(b) Kohler
(c) Skinner
(d) Wundt
Ans. (c)

14. The first experimental laboratory was established in ‘Leipzig’ in
(a) 1887
(b) 1879
(c) 1864
(d) 1869
Ans. (b)

15. Assertion (A): Myelin Sheath interrupted by small gaps play an important role in the neurons ability to transmit information.
Reason (R): Damage to the myelin sheath surrounding axons does not affect synaptic transmission.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(h) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans. (c)


16. Neobehaviourists differ from behaviorists on
(a) Neobehaviourists no longer argue that Psychologists must ask precise, well delineated
questions
(b) Neo behaviorists no longer investigate stimuli
(c) Neobehaviourists no longer measure responses
(d) Neobehaviourists no longer insist that only observable phenomena be studied
Ans. (d)

17. ______ is a technique for measuring the electrical activity of the brain via electrodes placed at specified locations on the skull
(a) Electroencephalography
(b) Electromonography
(c) Electroneurography
(d) Magnetic Reasoning Image
Ans. (a)

18. Who is known as the originator of Psychology as an experimental science?
(a) Freud
(b) Watson
(c) Roger
(d) Wundt
Ans. (d)

19. The term “Behaviour” in the definition o Psychology is used as_____
(a) Minds or Thoughts or Feelings
(b) Act of a person
(c) Mental process
(d) Individual’s feelings, attitudes, thoughts and other mental processes which may be
behind the behaviour
Ans. (d)

20. ERPs stands for
(a) Event-rating potentiality
(b) Event-related potentials
(c) Event recognizing potentialities
(d) All of the above
Ans. (b)

21. Assertion (A): Progressive deterioration of the myelin sheath leads to jerky, uncoordinated movement in the affected person.
Reason (R): Myelin sheath is actually produced by glial cells.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans. (b)

22. The clearest differences between a clinical Psychologist and a psychiatrist is ——
(a) Clinical Psychologist normally holds a Ph. D. or M.A. degree whereas a Psychiatrist
holds on M.D. degree
(b) Clinical Psychologists are trained in Psychiatry whereas Psychiatrists have medical
training
(c) Clinical Psychologists are well versed in Psycho-therapeutic techniques but
Psychiatrists are not
(d) There is no difference between them
Ans. (a)

23. Assertion (A): Graded potentials convey incoming information over short distances Reason (R): Graded potentials tend to weaken quickly
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans. (a)

24. Chromosomes are composed of a substance called
(a) DNA
(b) RNA
(c) Phenotype
(d) Genotype
Ans. (a)

25. _______studies how behaviour is modified and how people retain these modifications
(a) Industrial Psychologist
(b) Clinical Psychologist
(c) Educational Psychologist
(d) Experimental Psychologist
Ans. (d)

No comments:

Post a Comment