Saturday, January 7, 2012

Free Online History UPSC, IAS Paper

Free Online History UPSC, IAS Paper

History Model Test Paper

1. Which of the following was/were important cities of Mesopotamia?

(A) Erech

(B) Lagash

(C) Ur

(D) All of these

Ans. (D)

2. The city of Agra was founded by—

(A) Sikandar Lodi

(B) Khizra Khan

(C) Bahiol Lodi

(D) Feroze Tughlaq

Ans. (A)

3. Which one of the following trading centres was not used as a sea-port by the Mughals?

(A) Lahiri Bunder

(B) Thatta

(C) cambay

(D) Surat

Ans. (B)

4. Both at Harappa & Mohenjodaro the houses were made up —

(A) Iron & wood

(B) Wood

(C) Kiln-burnt bricks

(D) Mud bricks

Ans. (C)

5. The Timariots, Governors and revenue contractors, on their part reason in this manner—

“Why should the neglected state of this land create uneasiness in our minds and why

Should we expend our money and time to render it fraitful ? We may be deprived f it in

a single moment, and our exertions would benefit neither ourselves nor our children.”

The above statement was made by—

(A) Monserrate

(B) Truernier

(C) Manrique

(D) Bemier

Ans. (D)

6. Who among the following was an Alvar Saint?

(A) Appar

(B) Kulaselchara

(C) Sambandar

(D) Venkatanatha

Ans. (B)

7. Excavations at which one of the following sites give evidence of continuous habitation & cultural evolution from the Stone Age to the Harappan culture?

(A) Allahdino

(B) Dholavira

(C) Kalibanga

(D) Mehargarh

Ans. (D)

8. Which one of the following Sufi saints saw the rule of seven sultans but visited the court of none?

(A) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki

(B) Baba Farid-ud-dm Chisti

(C) Shaikh Nizamuddin Qilsti

(D) Nasiruddin ‘Chiragh’ Delhvi

Ans. (C)

9. Which one of the following is correct about the great bath at Mohenjodaro?

(A) The Great Bath was a square tank 10 feet deep

(B) There was no provision for emptying the tank

(C) The tank well jacketed with bitumen

(D) The floor of the tank was made with the stone slabs

Ans. (C)

10. Important crops like rice & wheat came to be cultivated in the Indian sub-continent during the—

(A) Neolithic period

(B) 6th Century B.C.

(C) Harrapan age

(D) Rigvedic period

Ans. (A)

11. The Painter of the Mughal School particularly celebrated for his paintings of birds, animals and flowers was —

(A) Bichitr

(B) Miskin

(C) Abdus Samad

(D) Mansur

Ans. (C)

12. There are same marked differences between the Indus valley civilization & the vedic civilizations. Which of the following is not correct?

(A) The social life of the Vedic people was Matriarchal whereas it was patriarchal with the Harappan people

(B) Image worship was an important feature of the Harappan religion; but it was unknown to the Vedic civilization

(C) Harappan civilizations was largely an urban civilization, while the Vedic civilization was primarily a rural civilization

(D) Iran was not used by the Indus valley people, while it was the most important metal to the Vedic people

Ans. (A)

13. Which of the following was not one of the Harappan sites related to the Maritime

activities of the Harappan people?

(A) Balakot

(B) Desulpur

(C) Lothal

(D) Soktakoh

Ans. (B)

14. The earliest surviving building in India containing a true dome is the—

(A) Gol Gumbad

(B) Arhai Din Ka Jhaunpara

(C) Tomb of Sultangarhi

(D) Alai Darwaza

Ans. (A)

15. The trade with foreign countries by the Indus people was mainly carried through?

(A) Water routes

(B) Land routes

(C) The use of elephants & Horses

(D) None of the above

Ans. (A)

16. The people specializing in local or retail trade were called—

(A) Beoparis

(B) Banik

(C) Modi

(D) (A) & (B)

Ans. (D)

17. The script of Indus valley civilization has not been deciphered so far, but overlap of letters on same of the potsherds from Kalibanga show that writing was —

(A) From left to right

(B) From right to left

(C) From left to right & from right to left in alternate lines

(D) From right to left & from left to right in alternatives

Ans. (D)

18. The chief feature of the temples constructed by the Cholas was their—

(A) Gopurams or gateways

(B) Vimanas or Towers

(C) Assembly-halls for the devotees

(D) Massive pillars

Ans. (B)

19. What was common between the Indus & Egyptian people?

(A) Structure of temples

(B) Method of cremation

(C) Knowledge about the change of seasons

(D) Use of decimal system

Ans. (D)

20. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Marco polo Pandyan Kingdom

(B) Nildtin Bahmani Kingdom

(C) Nicolo Conti Rashtrakuta Kingdom

(D) Barbosa Vijaynagar Kingdom

Ans. (C)

21. The Indus population, particularly of cities, was—

(A) Cosmopolitan

(B) Aryan race -

(C) Dominated by Mongoloids

(D) Dominated by Dravidians

Ans. (A)

22. Cholas were known from the time of —

(A) Parantaka

(B) Vijayalaya

(C) Raja-Raja

(D) Rajendra

Ans. (B)

23. The Vijaynagar ruler, Krislinadev Ray’s work ‘Amukta Malyada, was in—

(A) Telugu

(B) Sanskrit

(C) Tamil

(D) Kannad

Ans. (A)

24. In which of the following Bronze age civilization, much attention to health & cleanliness had been given?

(A) Egypt

(B) Mohenjodaro

(C) Harappan

(D) None of these

Ans. (C)

25. Which of the following is correct?

(A) Prayag Assembly — Akbar

(B) Expedition to South — Rajendra Chola

East Asia

(C) Southern expedition — Ashoka

(D) Vaikonta Perumal — Nandivarman

Temple

Ans. (B)

No comments:

Post a Comment