Saturday, January 7, 2012

IAS-UPSC History Sample Paper

IAS-UPSC History Sample Paper

History Practice Question Test Paper

1. Who among the following stated that there was no slavery in India?

(A) Strabo

(B) Megasthenese

(C) Fahien

(D) Huien-tsa

Ans. (B)

2. Squinch system in architecture for supporting the dome was used for the first time in—

(A) Iltutmish’s tomb

(B) Alai Darwaja

(C) Ghiyasuddin Tughlaq’s tomb

(D) Humayun’s tomb

Ans. (A)

3. ‘Kumarsambhavam’ describes the story of the birth of—

(A) Sanat Kumar

(B) Kartikeya

(C) Pradyumna

(D) Abhimanyu

Ans. (B)

4. Which one of the following is a commentary on the ‘Arthasastra’?

(A) Aparajitaprccha of Bhuvandeva

(B) Samarangana Sutradhara of Bhojadeva

(C) Prabandhachintamani of Merutunga

(D) Pratipada-panchashika of Bhattasvamin

Ans. (D)

5. Nanak believed in—

(A) Blind faith in the sanctity of religious texts

(B) The principles of transmigration of soul and karma

(C) Idol worship

(D) None of these

Ans. (B)

6. The novelty which was added to Bhakti movement by Chaitanya was —

(A) Idol worship

(B) Recitation of prayer to God

(C) Acceptance of both men and women as devotees

(D) Kirtan

Ans. (D

7. Which one of the following is a toll tax mentioned in early Tamil literature?

(A) Paduporul

(B) Iduporul

(C) Ulgu

(D) Uruporal

Ans. (C)

8. Which one of the following is the oldest smiriti?

(A) Vishnu Dharamasastra

(B) Manusmriti

(C) Yajnavallcyasmriti

(D) Narad smriti

Ans. (B)

9. Which of the following is incorrect?

(A) Shankardeva — Bihar

(B) Chaitanya — Bengal

(C) Mirabai — Rajasthan

(D) Tadu — Gujarat

Ans. (A)

10. Ambika is mentioned as the sister of Rudra in—

(A) Vajasaneyi Samhita

(B) Satpatha Brahman

(C) Taittiriya Brahman

(D) Shiva Puran

Ans. (A)

11. Malati Madhav of Bhavbhuti is an important source for the study of the—

(A) Digambara jainas

(B) Kapalikas

(C) Buddhist Tantrikas

(D) Bhagavatas

Ans. (B)

12. Ramanuj Acharya gave stress on—

(A) Bhakti

(B) Dharma

(C) Moksha

(D) None of these

Ans. (A)

13. The celebrated author Kshemdndra lived in—

(A) Bengal

(B) Kashmir

(C) Maharashtra

(D) Gujarat

Ans. (B)

14. Who was the ruler who was elected to the throne according to the Rajatarangini?

(A) Gopala

(B) Yasaskara

(C) NandiVerman

(D) Karikalan

Ans. (B)

15. Who among the following has his deciples as Ashtchap?

(A) Nam Dev

(B) Maulak Das

(C) Vallabhacharya

(D) Chaitanya

Ans. (C)

16. The most Important source of information for the municipal Administi4tive system of the city of patliputra in the mauryan empire is—

(A) Indika

(B) Mudrarakshasa

(C) Ashoka Inscriptions

(D) Arthasastra

Ans. (A)

17. ‘Among other nations, it is usual in the contest of war to ravage the soil; among the Indians, the tillers of soil, even when battle is raging in their neighborhood, are undisturbed by any sense of danger and remain unmolested’. This statement was made by—

(A) Huientsang

(B) Herodotus

(C) Megasthenes

(D) Fahien

Ans. (C)

18. Humayun fought his decisive battle against Sher Khan at—

(A) Chunargarh

(B) Chausa

(C) Biljagram (Near Kannauj)

(D) Delhi

Ans. (C)

19. During the Sangam age the Mahabharata in Tamil was composed by—

(A) Perundevanar

(B) Villiputhur Alvar

(C) Kamban

(D) Kuttan

Ans. (A)

20. The first surviving ture dome in India is—

(A) The Alai Darwaza

(B) Sultan Firoz’s Madarasa

(C) Balban’s tomb

(D) Arahai-din Ka Ihaunpra

Ans. (A)

21. The earlist available work of the sangam Tamils is—

(A) Patlinappalai

(B) Tirumurugarruppadai

(C) Moduraikanchi

(D) Tolkappiyam

Ans. (D)

22. A very important source for the political structure and social conditions of Gujarat from the 9th to the 13th centuries is the text known as —

(A) Rajatarangini

(B) Panchatantra

(C) Lekhapaddhati

(D) Sukra niti

Ans. (C)

23. The land-revenue in Mughal India was a—

(A) Tax on land

(B) Share in the produce

(C) Tax on cultivator

(D) Tax on the owner of the land

Ans. (B)

24. The first translator of Mahabharata into Tamil was—

(A) Perundevanar

(B) Kamban

(C) Sundar murthi

(D) Bharavi

Ans. (A)

25. What is the chronological sequence of the following three Wazirs of the Mughal Court in the mid-eighteenth century?

1. Safdarjung

2. Imad-ul-mulk

3. JavidKhan

Choose the correct answer from the codes given—

(A) 2,1,3

(B) 1,3,2

(C) 2,3,1

(D) 3,1,2

Ans. (D)

No comments:

Post a Comment