Saturday, January 7, 2012

Indian History MCQ Paper

Indian History MCQ Paper

History Solved Test Paper

1. To which dynasty did Nagabhatta II belong?

(A) The Gurjara-Pratihara dynasty

(B) The Parmar dynasty

(C) The Kalchuri dynasty

(D) The Pahallava dynasty

Ans. (A)

2. Sher Shah Sun’s Mausoleum at Sahasaram is —

(A) Surrounded by a tank

(B) Entirely made of marble

(C) Distinguished by four domes

(D) Decorated with pietradura

Ans. (A)

3. Abul Fazal refers in his writings to the—

(A) Methods of distillation

(B) Working of telescope

(C) Principle of gravitation

(D) Technique of metal casting

Ans. (D)

4. The Pala kings of Bengal were followers of —

(A) Jainism

(B) Vaishnavism

(C) Buddhism

(D) Shavism

Ans. (C)

5. Which one of the following was well known for the production of indigo during the

Seventeenth century?

(A) Balasore

(B) Kalpi

(C) Lahore

(D) Sarkhej

Ans. (D)

6. The Vijaynagar rulers are remembered for promoting agriculture by—

(A) Building dams, tanks, wells, etc.

(B) Reducing tax on cultivated land

(C) Providing market facilities for agricultural products

(D) Purchasing food grains for the army

Ans. (A)

7. What was the name of the Chola king who made conquests in Sumatra and Malay peninsula?

(A) Rajendra I

(B) Rajaraja I

(C) Rajadhiraja I

(D) Vira rajendra I

Ans. (A)

8. Which one of the following Vijaynagar rulers was the Author of ‘Amuktamalyada’?

(A) Bukka I

(B) Hariharall

(C) Krishana Dev Ray

(D) Dev Ray II

Ans. (C)

9. The main trading port of the Vijaynagar Empire on the western coast was—

(A) Bhatkal

(B) Calicut

(C) Cannanore

(D) Goa

Ans. (B)

10. Which of the following is correct?

(A) In the Chola kingdom the royal revenue from the peasants was collected by the officials appointed by the central govt.

(B) In the Chola kingdom the royal revenue from the peasants was collected by the village sabha

(C) In the Chola kingdom the royal revenue from the peasants was collected by the officials appointed by the district government

(D) In the Chola kingdom the royal revenue from the peasants was collected by the zamindars

Ans. (B)

11. To which one of the following Sufi Silsilahs did shaikh Bhauddin Zakaria belong?

(A) Qadriya

(B) Naqshbandi

(C) Suhrawardi

(D) Chishti

Ans. (C)

12. The total number of Mughal Subas in 1605 was —

(A) 12

(B) 15

(C) 17

(D) 19

Ans. (B)

13. Who among the following defined a sovereign or sovereignty as farr-i-izdi in contrast to the concept of Zil-al-Allah?

(A) Badaum

(B) Shaikh Ahmad Sarhindi

(C) Abul Fazal

(D) Shaikh Abdul Haq Muhaddis

Ans. (C)

14. The finest specimen of Pahallavas architecture are —

(A). Temples at Madura

(B) Temples of Tanjore

(C) Kailashnath temple of Ellora

(D) Rock-cut Nath temples at Mahabalipuram

Ans. (D)

15. In which part of a large Mughal Monument would one usually find spandrel?

(A) Dome

(B) Gateway

(C) Minaret

(D) Rampa

Ans. (B)

16. A new addition to social customs during Rajput age was —

(A) Sati system

(B) Prostitution

(C) Child marriage

(D) Jauhar

Ans. (D)

17. The Vijaynagar Emperor who made the greatest contribution to Telugu and Sanskrit literature was—

ture was—

(A) Devaray I

(B) Devaray II

(C) Krishnadevaray

(D) Ramaray

Ans. (C)

18. Under whose patronage was the Kailash temple of Ellora constructed?

(A) The Chalukayas

(B) The Rashtrakutas

(C) The Pahallavas

(D) The Cholas

Ans. (B)

19. The chronological order in which the following foreign travelers, viz:

1. Nicolo Conti

2. Abdur Razzaq

3. IbnBatuta

4. Barbosa

Visited India is—

(A) 1,3,4,2

(B) 3,1,2,4

(C) 3,1,4,2

(D) 1,3,2,4

Ans. (B)

20. Which one of the following medieval Bhakti Saints was patronised by Raja Lakshman Sen of Bengal as one of the ‘Five Gems’ of his Court ?

(A) Vallabhacharya

(B) Jaidev

(C) Chaitanya

(D) Narsi Mehta

Ans. (C)

21. Intercaste marriages, during the Rajput age was possible among —

(A) Brahmanas and Kshatriyas

(B) Kshatriyas and Vaisyas

(C) Vaisyas and Sudras

(D) None of these

Ans. (A)

22. According to Moreland, the Jarna signified—

(A) Total revenue assessment

(B) Total land revenue assessment

(C) Land revenue realised

(D) Net income of the ruling class

Ans. (B)

23. Indian foreign trade, during the reign of Chola rulers, flourished most with —

(A) Persia

(B) Arabia

(C) South-East-Asia

(D) China

Ans. (D)

24. Consider the passage given below:

“No one should interfere with the people’s religious beliefs, for no one deliberately choose an incorrect religion.” This view was expressed in—

(A) Advice to Bughra Khan

(B) Advice to Humayun

(C) Letter to Shah Abbas

(D) Message to Khusrau

Ans. (A)

25. “The stress of personal misery and the sense of humiliation caused by the inglorious condition of his people deeply affected his sensitive soul.” Who wrote so about Hazarat Mohammad?

(A) Abu Talib

(B) Dr. Ishwari Prasad

(C) Dr. Tarachand

(D) Dr. V. A. Smith

Ans. (D)

No comments:

Post a Comment