Friday, January 6, 2012

Psychology Objective Question Paper

Psychology Objective Question Paper

Solved Psychology Test Paper

1. Motives ______, sustain, and direct activities.

(a) Initiate

(b) Stimulate

(c) Motivate

(d) All of the above

Ans. (a)

2. Hypochondriasis, Depression, Hysteria, Psychopathic deviate, Masculinity/

Femininity, Paranoia, Psychesthenia, Schizophrenia, Hypomania, and Social Introversion, are the major aspects of personality which are included in ……….

(a) MMPI

(b) Situational tests

(c) Behavioural assessment

(d) None of the above

Ans. (a)

3. The Rorschach Inkblot Test was developed by Swiss Psychologist ………. in the 1920s.

(a) Henry Murray

(b) Dahlstrom & Dahlstrom

(c) Hermann Rorschach

(d) None of the above

Ans. (c)

4. Who concluded that “Hunger is nothing more than stomach contractions”?

(a) Cannon and Washburn (1912)

(b) Friedman and Stricker (1976)

(c) Hoyenga and Hoyenga (1984)

(d) None of these

Ans. (a)

5. The Rorschach Inkblot test consists of a set of ………. standardized inkblots. These vary in colour, shading, form, and complexity.

(a) 5

(b) 7

(c) 9

(d) 10

Ans. (d)

6. Drives activitate a ——

(a) Drive

(b) Need

(c) Response

(d) Goal

Ans. (c)

7. A tendency to generalize a favourable or unfavourable impression to unrelated details of personality, is called ………..

(a) Halo effect

(b) Behavioural assessment

(c) Aggressiveness

(d) All of the above

Ans. (a)

8. A specific state within the organism that may elicit behaviour appropriate to the need (often related to the depletion of essential bodily substances or the disruption of homeostasis) is known as _____.

(a) Drive

(b) Need

(c) Response

(d) Goal

Ans. (b)

9. A person who is likeable or physically attractive may be rated more mature, intelligent, or adjusted than he or she actually is, is an example of ………

(a) Preconceptions

(b) Life style

(c) Halo effect

(d) None of these

Ans. (c)

10. ………….. traits show how people from a particular nation or culture are similar.

(a) Individual traits

(b) Cardinal traits

(c) Surface traits

(d) Common traits

Ans. (d)

11. Motivated behaviour can be energised by the “Pull” of external stimuli, as well as by the “Push” of internal needs. The pull exerted by a goal is called its _____.

(a) Incentive value

(b) Homeostasis

(c) Thermostat

(d) None of these

Ans. (a)

12. A ……… trait is so basic that all of a person’s activities can be traced to the trait’s existence.

(a) Central

(b) Secondary

(c) Cardinal

(d) Individual

Ans. (c)

13. Possessive, autonomous, artistic, dramatic, self-centered, trusting are under the category of ……….

(a) Central traits

(b) Secondary traits

(c) Cardinal traits

(d) Common traits

Ans. (a)

14. Delay in the delivery of reinforcement

(a) Leads to poorer level of performance

(b) Leads to higher level of performance

(c) Has no effect on performance

(d) Produces a fixed level of performance

Ans. (a)

15. Cattel’s source traits are measured by a test called the ……….

(a) Sixteen personality factor questionnaire

(b) Fifteen personality factor questionnaire

(c) Twenty six personality factor questionnaire

(d) None of these

Ans. (a)

16. The phenomenon of “learned flavour aversion” illustrates the concept of

(a) Preparedness

(b) Smartness

(c) Reinforcement

(d) Quickness

Ans. (a)

17. …………. can be very helpful for obtaining a ‘picture’ of an individual personality or for making comparisons between the personalities of two or more persons.

(a) Surface traits

(b) Source traits

(c) Trait profile

(d) Trait

Ans. (c)

18. Most psychologists now agree that traits interact with to determine behaviour.

(a) Person

(b) Society

(c) Situation

(d) Others

Ans. (c)

19. Aggressive, ambitious, analytical, assertive, athletic, competitive, decisive, dominant, forceful, independent, individualistic, self- reliant and willing to take risks, are the traits of ………..

(a) Feminine

(b) Androgyny

(c) Masculine

(d) All of the above

Ans. (c)

20. The instrumental-conditioning forms of behaviour therapy treat psychological disorders

(a) By contingently reinforcing socially adaptive behaviours

(b) By extinguishing maladaptive behaviours

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. (c)

21. Affectionate, cheerful, childlike, compassionate, flatterable, gentle, gullible, loyal, sensitive, shy, soft-spoken, sympathetic, tender, understanding, warm and yielding, are the traits of ……......

(a) Feminine

(b) Masculine

(c) Androgyny

(d) None of these

Ans. (a)

22. Which one of the following statements is incorrect about the significance of classical conditioning?

(a) Many of our subjective feelings are probably conditioned responses

(b) A face, a scene or a voice may be the conditioned stimulus for an emotional response

(c) We are not always able to identify the origins of our emotional responses

(d) We do not generalize human feelings

Ans. (d)

23. A system that classifies all people as either introverts or extroverts is an example of a ……….approach to personality.

(a) Yuppie type

(b) Type

(c) Motherly type

(d) Athletic type

Ans. (b)

24. Categories are used to describe personality. Each category represents a collection of related traits, it is ……….

(a) Personality type

(b) Personality theory

(c) Traits

(d) Character

Ans. (a)

25. An increase in the magnitude of a conditioned response after a period of time no explicit training is known as

(a) Spontaneous recovery

(b) Reconditioning

(c) Extinction

(d) Acquisition

Ans. (a)

No comments:

Post a Comment