Thursday, May 14, 2015

Assam Judicial Service exam Sample papers

Assam Judicial Service exam Sample papers
Sample Questions for Assam Civil Judge Class Exam
Sample Questions for Civil Judge Class II Exam
1. Decree shall be deemed to include the rejection of a plaint and the determination of any question within Section 144 of C.P.C.—
(A) Wrong
(B) Right
(C) It includes rejection of plaint but does not includes the determination of any question within Section 144 of C.P.C
(D) It includes determination of any question within Section 144 but shall not include the rejection of a plaint
2. Whether an issue heard finally decided by a competent court of limited jurisdiction, shall operate as resjudicata in a subsequent suit that the aforesaid court was not competent to try?
(A) No
(B) Yes
(C) Answer would depend upon the nature of the issue
(D) None of the above
3. Under section 34 of C.P.C. court can award interest from the date of decree to the date of payment or such earlier date as the court thinks fit. Rate of such interest’ shall not exceed … per annum.
(A) Nine per cent
(B) Ten percent
(C) Six Percent
(D) Twelve percent
4. Caveat shall not remain in force after expiry of?
(A) Ninety days
(B) Sixty days
(C) Thirty days
(D) Fifteen days
5. Where the plaint has been rejected the plaintiff on the same cause of action—
(A) May file new suit
(B) Can’t file new suit
(C) May present with the leave of High Court
(D) None of these
6. Where decree is for the partition of an undivided estate assessed to the payment of revenue to the government, the partition of the estate, in accordance with the law for the time being in force, shall be made by—
(A) The Naib Tahsildar
(B) The Nazir
(C) The Collector
(D) The Commissioner appointed by the court
7. During the proceeding of execution of a decree, a question arises as to whether any person is or not the representative of a party, such question shall be determined by—
(A) The Court which passed the decree
(B) The Court executing the decree
(C) The appellate Court
(D) A Separate Suit
8. In a suit, which relates to a railway, the authority to be named as plaintiff or defendant shall be—
(A) The General Manager of the railway
(B) A Secretary to the Central Government
(C) The Collector of the District
(D) The Station Master of the Railway
9. During service of summons defendant was found absent from his residence and within reasonable time no chance to get back at his residence, service of the summons may be made on—
(A) On servant
(B) Minor daughter
(C) Adult son
(D) Munim
10. In which condition the officer in charge of the prison may refuse to produce the prisoner for evidence despite court’s order—
(A) Where the prisoner is related to Ruling party
(B) Where the prisoner is Ex-Minister
(C) Where the prisoner is Government Servant
(D) Where the medical officer has certified the prisoner in unfit to be removed
11. A Suit may be dismissed where, after a summons has been issued to the defendant and returned unserved, plaintiff fails the apply for fresh summons for the period of—
(A) Thirty days
(B) Sixty days
(C) One month
(D) Two months when the plaintiff fails to apply for fresh summons from the court
12. Where any party dies after conclusion and before pronouncing Judgment—
(A) The suit shall abet
(B) The suit shall not abet
(C) The suit shall not abet if cause of action survives
(D) It depends on the discretion of the court whether it shall abet or not
13. After the passing of a decree far payment of money, on the application of the judgment debtor court shall not order that payment of amount of decree shall be made by installments—
(A) Without recording evidence of both parties
(B) Without obtaining affidavits from both parties
(C) Without obtaining documents regarding the financial position of the debtor
(D) Without of consent of decree holder
14. Where an indigent person succeeds, the court
fee shall be recovered—
(A) From the defendant
(B) From the state Govt.
(C) Not recoverable
(D) From the plaintiff
15. Appointment of receivers of any property can be made when
(A) Before decree
(B) After decree
(C) Only appellate court can made order
(D) When it appears to the court to be just and convenient whether before or after decree
16. Right of private defence of the body extends to voluntarily causing death if the offence which occasions the exercise of right
(A) Reasonably causes apprehension that death will be caused
(B) Reasonably causes an apprehension of simple hurt
(C) Recovery to be made from thief who escaped
(D) When the person is escaping after causing hurt
17. Which of the following punishments cannot be awarded under the Indian Penal Code?
(A) Forfeiture of property
(B) Rigorous imprisonment
(C) Transportation for life
(D) Death
18. Nothing is an offence which is done by a child by?
(A) Eight years
(B) Ten years
(C) Seven years
(D) Twelve year
19. What is not correct about ‘Rape’?
(A) Consent is immaterial if she is U/16 years
(B) Penetration is sufficient
(C) Intercourse by a man with his own wife and the wife is not being under 15 years, is not rape
(D) Death penalty may be awarded
20. ‘A’ instigates ‘B’ to instigate ‘C’ to murder ‘Z’. ‘B’ accordingly instigate ‘C’ to murder ‘Z’ and ‘C’ commits that offence in consequence of ‘B’s instigation. ‘A’ is—
(A) Not guilty of any offence
(B) Not guilty of abetting murder
(C) Guilty of abetment by conspiracy
(D) Guilty of abetting murder
21. What is the offence, where preparation whereof offence is also punishable?
(A) Theft
(B) Dacoity
(C) Murder
(D) Rape
22. ‘Z’ stikes ‘B’. B is by this provocation excited to violent rage. ‘A’ a by stander, intending to take advantage of ‘B”s rage and to cause him to kill ‘Z’ puts a knife in to ‘B”s hand for that purpose. ‘B’ kills ‘Z’ with knife. What offence ‘A’ is guilty of?
(A) Culpable homicide not amounting to murder
(B) Abetting culpable homicide
(C) Attempt to murder
(D) Murder
23. What punishment may be awarded to the person whose act is covered under general exceptions?
(A) No punishment
(B) Half of the punishment prescribed for that offence
(C) One fourth of the punishment prescribed for that offence
(D) Depends upon discretion of the court
24. ‘A’ finds the key to ‘Y”s house door, which ‘Y’ had lost and commits home trespass by entering ‘Y’s house having opened the door with that key. What offence has ‘A’ committed?
(A) Lurking house trespass
(B) Criminal misappropriation
(C) Attempt to commit theft
(D) House breaking
25. ‘A’ in good faith says of a book publishedby ‘Z’ that Z’s book is indecent, ‘Z’ must be a man of impure mind. Is this defamation punishable u/s 500 of IPC?
(A) Yes, because the opinion respects ‘Z”s character
(B) No, because it falls within one ‘of the exceptions of Section 499 of IPC
(C) No, because it is slander
(D) No, because it has not been repeated
Answers:
1. (B)
2. (B).
3. (C).
4. (A)
5. (A)
6. (C)
7. (B)
8. (A)
9. (C)
10. (D).
11. (A)
12. (B)
13. (D)
14. (D)
15. (D)
16 (A)
17 (C)
18. (C)
19. (D)
20 (D).
21. (B)
22 (D)
23. (A)
24. (D)
25 (B)

No comments:

Post a Comment