Monday, May 4, 2015

Free Model Paper and objective test on Strength of materials

Free Model Paper and objective test on Strength of materials
An objective test containing 25 model questions on strength of materials
1. A material obey’s Hooke’s law up to
(a) Plastic limit
(b) Elastic limit
(c) Yield point
(d) Limit of proportionality
Answer. (b)
2. The intensity of stress which causes unit strain
is called
(a) Unit stress
(b) Modulus of rigidity
(c) Bulk modulus
(d) Modulus of elasticity
Answer. (d)
3. Whitin elastic limit stress is
(a) Inversely proportional to strain
(b) Directly proportional to strain
(c) Square root of strain
(d) Equal to strain
Answer. (b)
4. The shape of cantilever for uniformly distributed
load will be
(a) Straight line
(b) Parabolic
(c) Parabolic
(d) Elliptical
Answer. (c)
5. A bar when subjected to an axial pull P
(a) Decrease in length and width and increase in
thickness
(b) Decrease in length and increase in width and
thickness
(c) Increase in length and decrease in Width and
thickness
(d) Increase in length, width and thickness.
Answer. (c)
6. Poissons’s ratio is the ratio of
(a) Stress and strain
(b) Modules of elasticity and strain
(c) Lateral strain and longitudinal strain
(d) None of these
Answer. (c)
7. A coil is cut into two halves, the stiffness of cut
coils will be
(a) Double
(b) Half
(c) Same
(d) None of these
Answer. (a)
8. If the radius of wire streched by a load is doubled,
then its Young’s modulus will
(a) Be doubled
(b) Be halved
(c) Become four times
(d) None of these
Answer. (d)
9. Principal planes are planes having
(a) Maximum shear stress
(b) No shear stress
(c) Minimum shear stress
(d) None of the above
Answer. (a)
10. Euler’s crippling load formula is valid for a columns having slenderless ratio (in terms
of effective length and minimum radius of gyration)
(a) Upto 12
(b) Upto 30
(c) Between 30 to 80
(d) Above 80 only
Answer. (d)
11. At the principal planes
(a) Normal stress is maximum or minimum and the
shear stress is zero
(b) Tensile and compressive stresses are zero
(c) Tensile stress is zero and the shear stress is
maximum.
(d) No stress acts
Answer. (a)
12. A cylindrical section having no joint is known as
(a) Jointless section
(b) Homogeneous section
(c) Perfect section
(d) Seamless section
Answer. (d)
13. Slope and deflection at a point in a loaded cantilever beam carrying several loads can be
found out by the
(a) Principle of least work
(b) Moment area method
(c) Double integration method
(d) Macualay’s method
Answer. (d)
14. A composite bar made of steel and copper is heated up. The stresses developed in steel and
copper will be
(a) Compressive and tensile
(b) Compressive and bending
(c) Bending and tensile
(d) Tensile and compressive
Answer. (d)
15 . The factor of safety considered in Euler’s formula for crippling load is
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 6
Answer. (a)
16. In I-section, the bending moment is resisted
mainly by
(a) Flanges only
(b) Web only
(c) Both by flanges and web
(d) None of the above
Answer. (b)
17. The rate of change of shear force at any section
is equal to
(a) Bending moment
(b) Loading
(c) Deflection
(d) Intensity of loading
Answer. (d)
18. If the depth of a rectangular beam is halved
the deflection for a beam carrying a mid point
load shall be
(a) Halved
(b) Doubled
(c) Four times
(d) Eight times
Answer. (d)
19. Beams of uniform strength are better as
comapred to beams of uniform cross section as
they are Economical
(a) For short spans
(b) For large spans
(c) For heavy weight beams
(d) For light weight beams
Answer. (b)
20. A point of contraflexure occurs in a
(a) Simply supported beam
(b) Fixed beam
(c) Cantilever
(d) None of the above
Answer. (b)
21. Shear force diagram for a cantilever beam
carrying a uniformly distributed load over its
length is a
(a) Triangle
(b) Rectangle
(c) Hyperbola
(d) Parabola
Answer. (a)
22. Shear stress in a rectangular beam exhibits a
(a) Parabolic variation
(b) Linear variation
(c) Cubic variation
(d) None of the above
Answer. (a)
23. In T-section
(a) Both flange and web resists in the ratio of the
their areas of cross-section
(b) Only flanges resists shear
(c) Most of the shear is resisted by web only
(d) None of these
Answer. (c)
24. Mohr’s circle can be used to determine following
stress on inclined surface
(a) Principal stress
(b) Normal stress
(c) Tangential stress
(d) Maximum shear stress
(e) All of the above
Answer. (c)
25. A riveted joint in which the spacing of the rivets
is staggered in such a way that every rivet is in
the middle of the two rivets of the opposite row,
is known as
(a) Zig-zag riveted joint
(b) Diamond riveted joint
(c) Butt riveted joint
(d) Chain riveted joint
Answer. (a)

No comments:

Post a Comment