Monday, May 4, 2015

GK Solved Practice Test Paper For All Exams.

GK Solved Practice Test Paper For All Exams.
1. Photochemical smog occurs in
(a) Cool and humid climate
(b) Warm, dry and sunny climate
(c) Cool, dry and sunny climate
(d) Warm and humid climate
ANSWER: (b)
2. Which one among the following would expand the most on being heated?
(a) Water
(b) Alcohol
(c) Glass
(d) Air
ANSWER: (d)
3. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Kiran MK11 : Acrobatic aircraft
2. MI 35 : Attack helicopter
3. Mirage 2000 :Military transport aircraft
Select the correct answer using the code given below :
Code :
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 only
ANSWER: (b)
4. Deposition of uric acid crystals at the joint is the cause of
(b) Osteoporosis
(c) Osteomalacia
(d) Rickets
ANSWER: (a)
5. Which of the following schools is associated with Jawaharlal Nehru?
(a) NAVYUG School
(b) NAVODAYA School
(c) SARVODAYA School
(d) None of the above
ANSWER: (b)
6. The mass number of a nucleus is
(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Always equal to its atomic number
(d) Sometimes more and sometimes equal to its atomic number
ANSWER: (d)
7. A powerful eye irritant present in smog is
(a) Nitric oxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Peroxyacetyl nitrate
(d) Carbon dioxide
ANSWER: (c)
8. The largest tribal community in India is
(a) Bhils
(b) Gonds
(c) Santhals
(d) Tharus
ANSWER: (b)
9. Under increasing returns the supply curve is
(a) Positively sloped from left to right
(b) Negatively sloped from left to right
(c) Parallel to the quantity-axis
(d) Parallel to the price-axis
ANSWER: (a)
10. In which of the Parliamentary Financial Committees is the Rajya Sabha not
represented?
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Expenditure Committee `
ANSWER: (b)
11. Archaeopteryx had the following reptilian characters
(a) Teeth on jaw, tail, beak
(b) Clawed wings, teeth on jaw, tail
(c) Clawed wings, scales, feathers
(d) Teeth on jaw, feathers, tail
ANSWER: (b)
12. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region
as their source?
(a) Narmada, Krishna, Godavari
(b) Son, Mahanadi, Narmada
(c) Godavari, Krishna, Cauvery
(d) Chambal, Betwa, Lune
ANSWER: (b)
13. Consider the following statements relating to estimation of National Income :
1. Foreigners working in Indian Embassies are normal residents of india.
2. Foreigners working in the office of WHO,World Bank, UNO etc. located in India
are not normal residents of India.
3. Indians working in foreign embassies inIndia are not normal residents of india.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
ANSWER: (b)
14. Which one of the following is the correct sequence of the given tiger reserves of India
from north of south ?
(a) Dudwa – Kanha – lndravati – Bandipur
(b) Kanha – Bandipur – Dudwa – lndravati
(c) lndravati – Kanha – Dudwa – Bandipur
(d) Dudwa -Kanha – Bandipur – lndravati
ANSWER: (a)
15. Consider the following statements :
1. Warm-blooded animals can remain active in cold environment in which cold-blooded
animals can hardly move.
2. Cold-blooded animals require much less energy to survive than warm-blooded animals.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2
ANSWER: (c)
16. Which one among the following is not a Baltic nation ?
(a) Latvia
(b) Slovakia
(c) Lithuania
(d) Estonia
ANSWER: (b)
17. Why are pregnant women recommended substantial intake of green leafy vegetables in
their diet, especially in the 1st trimester ?
(a) They are a rich source of chlorophyll
(b) They are a rich source of lecithin
(c) They are a rich source of folic acid which is required for DNA synthesis
(d) They are a rich source of essential fatty acids required for cell anabolism
ANSWER: (c)
18. The Earth is an oblate spheroid and not a perfect sphere. This is because
1. The Earth has a rotational motion and the rotational speed increases as one goes
from the Poles towards the Equator.
2. The Equator experiences greater gravitational pull from the Sun.
3. The intensity of sunlight received at the
Equator is greater than that at the Poles.
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
ANSWER: (b)
19. ln india the right to “freedom of speech and expression” is restricted on the grounds of
1. The sovereignty and integrity of lndia.
2. Contempt of court.
3. Friendly relation with foreign states.
4. Protection of minorities.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1,2and3
(b) 2,3and 4
(c) 1 and3
(d) 1,2and4
ANSWER: (a)
20. Magnetism of a bar magnet can be destroyed if it is:
1. Kept in the magnetic meridian.
2. Placed in a direction opposite that of the Earth’s horizontal intensity.
3, Heated to a temperature known as Curie temperature.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and3
(d)1, 2 and3
ANSWER: (a)
21. Consider the following/statements regarding Andaman and Nicobar Islands :
1. It enjoys equatorial climate
2. This is the only place in India where a volcano is located
3. This is the only place in lndia where coral bed is found
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 only
ANSWER: (b)
22. Consider the following statements about rocks:
1. Shale becomes Slate through metamorphosis.
2. Shale is converted to Slate when it is subjected to tremendous pressure and
high temperature.
Which of the statements given above is/ are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (c)
23. Which among the following statements about the Zaranj-Delaram road is/are correct?
1. It was constructed by Border Road Organization in Afghanistan.
2. lt links India with Afghanistan via Pakistan.
3. This road will open up market for Indian goods in Afghanistan via Iran.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 3 only
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 only
ANSWER: (b)
24. Which one among the following is not a property of salt?
(a) Salts have ordered packing arrangements called lattices
(b) Salts have low melting points but high boiling points
(c) Salts are brittle
(d) Salts conduct electricity when dissolved in water or even in the molten state
ANSWER: (b)
25. A pendulum beats faster than a standard pendulum. ln order to bring it to the standard
beat, the length of the pendulum is to be :
(a) Reduced
(b) Increased
(c) Reduced and the mass of the bob increased
(d) Reduced and also the mass of the bob reduced
ANSWER: (b)

No comments:

Post a Comment