Thursday, May 14, 2015

MCQ History Model Test Practice Paper

MCQ History Model Test Practice Paper
1. The British established their factories in the inferior of India in the beginning of the 17th century. Which, among the following places, was not included in their early establishment?
(A) Hoogly
(B) Ahmedabad
(C) Burhanpur
(D) Gwalior
Ans. (A)

2. Which among the following was not pursued by the French to turn out the English from India after their defeat in the third Karnataka war?
(A) Attempt to dislodge the English from their possessions by fighting against them
(B) Help the native rulers as mercenaries in their armies
(C) Help the native rulers to organise their armies on the European model
(D) Help the native rulers diplomatically against the British
Ans. (A)

3. When did the East India Company Established?
(A) 1600
(B) 1717
(C) 1707
(D) 1758
Ans. (A)

4. Which one of the following is correctly matched?
(A) Nibadhamala                                        : Vishnusastri Chippulankar
(B) Sudharak                                          : Sishir Kumar Ghosh
(C) Raft Goftar                                       : Agarkar
(D) Sambad Prabhakar                                 : Tilak
Ans. (A)

5. Which among the following was not one of the results of the battle of Buxar?
(A) It established the superiority of the British arms against the native rulers
(B) It enhanced the prestige of the English in India
(C) The English took up the entire administration of Bengal, Bihar and Orissa to themselves
(D) None of these
Ans. (C)

6. Who among the following was not a member of the Congress Socialist Party, although he encouraged and blessed its formation?
(A) Achyuta Patwardhan
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Jayaprakash Narayan
(D) Acharya Narendra Dev
Ans. (B)

7. What is the correct chronological sequence of the following?
1. The founding of the Ghadar Party.
2. The Chaun-Chaura incident.
3. The execution of Khudiram Bose.
4. Moplah Rebellion in Malabar.
Choose the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) 1,3,2,4
(B) 2,1,4,3
(C) 3,4,1,2
(D) 3,1,4,2
Ans. (D)

8. Match List-I with List-II and, select the correct answer—
List-I                           List-II
(Name of the reform movement)           (Name of its protagonist)
(a) Satya Shodhak                        1. Jotyirao Govindrao Phule
(b) Self Respect                         2. E. V. Ramaswami Naickar
(c) Sarva Shodhak Samaj                  3. Shahu Maharaj
(d) Namdhari                             4. Ram Singh
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  1  2  3  4
(B)  2  3  4  1
(C)  3  4  1  2
(D)  4  1  2  3
Ans. (A)

9. The first Governor-General of India was—
(A) Lord Canning
(B) Lord Dalhousie
(C) Warren Hastings
(D) Lord Mountbatten
Ans. (A)

10. Match List-I with List-il and select the correct answer by using the codes given below the lists—
List-I                                                                          List-II
(a) Young India                                           1. Surya Sen
(b) Hindustan Prajatantrik Saugh                          2. Chandra Shekhar Azad
(c) Hindustan Socialist Republic Association              3. Vinayak Damodar Savarkar
(d) Indian Republican Army                                4. Sachindra Sanyal
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)  1 2 3 4
(B)  1 3 4 2
(C)  3 4 2 1
(D)  1 3 2 4
Ans. (C)

11. The Sardeshmukhi of the Marathas was—
(A) A tan levied on deshmukhs
(B) A capitation levy
(C) A share in revenue collected by other authorities
(D) Village lands set aside for the deshmukhs
Ans. (C)

12. The President of the Indian National Congress at the time of Indian independence was—
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) 3. B. Kripalanl
Ans. (A)

13. Which one of the following wars decided the fate of the French in India?
(A) First Carnatic War
(B) Battle of Plassey
(C) Battle of Buxar
(D) Battle of Wandiwash
Ans. (D)

14. Match List-I with List-Il and select the correct answer by using the codes given below the lists —
List-I                                        List-Il
(a) A. 0. Hume                           1. Hindus and Muslims were two eyes of India.
(b) Sir Syaid Ahmad Khan                 2. Enacted Seditious Meeting Act.
(c) Minto                                3. Lt. Governor of East Bengal and Assam.
(d) Fuller                               4. Secretary of Indian National Congress.
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)  4 1 3 2
(B)  1 3 2 4
(C)  4 2 1 3
(D)  4 1 2 3
Ans. (A)

15. Which one of the following rebellions began in 1816 and lasted till 1832?
(A) Kol uprising
(B) Khasi Uprising
(C) Kutch rebellion
(D) Naikada rising
Ans. (C)

16. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Deoband School               Saiyyad Ahmed Madani
(B) Majlis-i-Ahrar   Maulana Aid
(C) Khaksar    Inayat Ullah Mashriqui
(D) Khudai Khidmatgar        Abdul Ghaffar Khan
Ans. (B)

17. What is the correct chronological sequence of the following events relating to Shivaji?
1. Visit to Agra
2. Attack on Pune
3. Coronation
4. Signing of the Treaty of Purandar
Codes:
(A) 1,4,3,2
(B) 2,4,1,3
(C) 2,1,4,3
(D) 3,1,2,4
Ans. (C)

18. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Gokhale    : British Indian Association
(B) Narayan Malhar Joshi  : All India Trade Union Congress
(C) Annie Besant   : Servants of India Society
(D) Dadabhai Nauroji          :Home-Rule League
Ans. (C)

19. Who was the British Governor General who inflicted a decisive defeat on the Maratha
confederation?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Wellesley
(C) Lord Hastings
(D) Lord Minto
Ans. (C)

20. The Asiatic-Society of Bengal was founded by—
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Sir William Jones
(C) W. W. Hunter
(D) William Bentinck
Ans. (A)

21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists —
List-I                List-II
(a) Fazl-I-Hussain  1. Bombay
(b) Shahid Suhrawardi         2. U. P
(c) Ibrahim Rahimutullah 3. Punjab
(d) Abdul Bari          4. Bengal
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 3 1 2 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (D)

22. The Young Bengal Movement in the 19th century was inspired by —
(A) Rasik Kumar Mallick
(B) Ramtannu Lahiri
(C) Henry Vivian Derozio
(D) Peary Chand Mitra
Ans. (A)

23. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the Lists—
List-I   List—II
(Mughal Governors)  (Territories)
(a) Alivardi   1. Punjab
(b) Saadat and Safdar Jung 2. Hyderabad
(c) Zakiry khan          3. Bengal
(d) Nizam-ul-mulk  4. Oudh
5. Carnatic

Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  4 2  1  3
(B)  3  2  4 5
(C)  1  4   3 2
(D)  3  4  1  2
Ans. (D)

24. Consider the following statements— The Diwani rights assured the East India
Company the power to:
1. Levytariffs
2. Collect land revenue
3. Administer civil justice of these statements—
(A) 1 alone is correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1, 2 and 3 are correct
(D) 1 and 3 are correct
Ans. (B)

25. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists—
List I       List II
(Acts passed for the relief of   (Year in which passed)
Agriculturalists)
(a) Punjab Land Alienation Act          1. 1879
(b) Deccan Agricultural Relief Act  2. 1904
(c) North West Provinces Land Alienation 3. 1916
Act
(d) Central Provinces Land Alienation Act 4. 1900
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)  1 4 2 1
(B)  1 4 3 2
(C)  4 1 3 2
(D)  4 1 2 3
Ans. (D)

No comments:

Post a Comment