Wednesday, May 6, 2015

History Objective Solved Questions For UPSC Exam

History Objective Solved Questions For UPSC Exam
Free online history practice objective Questions for exams: UPSC
Objective Questions
1. When did Bhagvatism first come into Prominence & spread to western & central India
the deccan?
(A) 5th century B.C.
(B) 1st century A.D.
(C) 3rd century A.D.
(D) 2nd century B.C.
Ans. (B)
2. The first memorial of a sati dated 510 A .D. is found at Eran in —
(A) Rajasthan
(B) Bihar’
(C) Madhya Pradesh
(D) Punjab
Ans. (C)
3. Which one of the following Rashtrakuta kings defeated Pratihara ruler Nagabhatta I?
(A) Govinda III
(B) Krishna III
(C) Bhoja I
(D) Gopala I
Ans. (A)
4. About how long did the tripartite struggle last?
(A) 260 years
(B) 150 years
(C) 200 years
(D) 275 years
Ans. (C)
5. In which river Pulkeshin II defeated Harshavardhana?
(A) Godavari
(B) Gandak
(C) Narmada
(D) Gangas
Ans. (C)
6. Harshavardhana reigned during—
(A) 6th century A.D.
(B) 7th century A.D.
(C) 8th century AD.
(D) 9th century A.D.
Ans. (B)
7. Who was the president of the first Sangam?
(A) Vedavyasa.
(B) Valmiki
(C) Vasudeva Krishna
(D) Agastya
Ans. (D)
8. Religious Message first given by the Buddha was at—
(A) Bodhgaya
(C) Sarnath
(B) Rajgriha
(D) Patilputra
Ans. (C)
9. The Gita was compiled by—
(A) Vedvayasa
(B) Krishan Vasudev
(C) Valmiki
(D) Vatsyayan
Ans. (B)
10. The philosophy of Gita is—
(A) Primarily that Bhakti to God
(B) That of combining Bhakti with Jnan (Knowledge)
(C) That of Bhakti with Karma (act)
(D) That of combining Bhakti Jnan (Gyan) &Karma
Ans. (D)
11. The images of Buddha well first constructed under—
(A) Bodh Gaya school of Art
(B) The Gandhara school of Art
(C) The Mathura school of Art
(D) The Amravati school of Art
Ans. (C)
12. Whose contemporary was the famous grammarian Patanjali?
(A) Agnimitra Sunga
(B) Pushyamitra Sunga
(C) Vasudev Kanua
(D) Gautmiputra Shatkarni
Ans. (B)
13. During the reign of Harshavardhana which of the following visited India—
(A) I-tsing
(B) Fa-hien
(C) Hiuen-Tsang
(D) None of these
Ans. (C)
14. Women enjoyed equality during—
(A) Vedic age
(B) Gupta age
(C) Reign of Harsha
(D) Never
Ans. (D)
15. The Samkhya system of philosophy was propounded by—
(A) Buddha
(B) Mahavira
(C) Shankar
(D) Kapil
Ans. (D)
16. In all there were —
(A) 4 Sangamas
(B) 3 Sangamas
(C) 2 Sangamas
(D) 1 Sangamas
Ans. (C)
17. Invasions of the Persians did not affect—
(A) Salipt in the north-west
(B) Coinage
(C) Court ceremonies
(D) Sculptures
Ans. (D)
18. The Gandharva school of sculpture flourished between—
(A) 150 B.C.—150 A.D.
(B) 100 A.D.—250 A.D.
(C) 50 B.C. —500 D.
(D) 150 B.C.—250 A.D.
Ans. (C)
19. Which is correctly matched?
(A) Avalokiteswar — Buddhism
(B) Sam-Karshan — Saivism
(C) Makhalliputta Ghoshal — Jainism
(D) Pradyumna — Bhagvatism
Ans. (D)
20. The canon of Svetambar text was finally compiled at—
(A) Patlilputra
(B) Vaishali
(C) Vidisha
(D) Vallabhi
Ans. (D)
21. Romaka siddhant influenced —
(A) Laghu Jataka
(B) Siddhant Shiromani
(C) Aryasiddha
(D) Surya siddhant
Ans. (A)
22. According to Aihole inscription who is referred to Sakalottara-Pathanatha—
(A) Harsha
(B) Pulkeshin II
(C) Ashoka
(D) Latitaditya
Ans. (A)
23. The theme of sangam literature is mostly —
(A) Love, Music & Philosophy
(B) Love& war
(C) Philosophy & religion
(D) Love, religion & war
Ans. (B)
24. The importance of ‘Kayastha’ community arose due to their being—
(A) Warriors
(B) Dancers
(C) Account keepers & writers
(D) Judges
Ans. (C)
25. Match the following—
(a) Girnar Inscription
(b) Allahabad Prasasthi
(c) Aihole Inscription
(d) Nashik Prasasti
1. Rudradaman
2. Gautmiputra shatkarni
3. Samudragupta
4. Pulkeshin II
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 4 3 4 1
(C) 2 1 3 4
(D) 3 4 2 1
Ans. (A)

No comments:

Post a Comment