Monday, May 4, 2015

MCQ GK Sample Paper

MCQ GK Sample Paper
1. Which of the following is not needed in a nuclear fission reactor ?
(a) Moderator
(b) Coolant
(c) Accelerator
(d) Control device
ANSWER: (c)
2. Identify the correct sequence of the following coalition/parties in central government in
India starting with the earliest
1. United Front with Congress support.
2. Congress supported by AIADMK and some smaller parties.
3. National Front supported by Left Front and BJP.
4. Section of National Front led by Samajwadi Janata Party, supported byCongress.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 3-4-2-1
(b) 4-3-1-2
(c) 2-4-1-3
(d) 3-2-4-1
ANSWER: (a)
3. Consider the following railway zones :
1. North-Eastern Railway
2. Central Railway
3. North-Western Railway
4. South-Eastern Railway
Which one of the following is the correct order of locations of the headquarters of the
above railway zones from west to east ?
(a) 1-2-3-4
(b) 2-3-1-4
(C) 3-2-4-1
(d) 3-4-2-1
ANSWER: (b)
4. Which of the following is/are coastal cities?
1. Hamburg
2.Washington
3. Berlin
4. Cairo
Select the correct answer using the code given below
(a) 1,2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1 only
ANSWER: (d)
5. Consider the following items of wholesale price index:
1. Primary articles
2. Fuel, power, lights and lubricants
3. Manufacturing products
Arrange the above items in descending order in terms of their weight age in calculating
wholesale price index
(a) 1, 2, 3
(b)1,3,2
(c) 3, 1, 2
(d) 3, 2, 1
ANSWER: (b)
6. Which organ in animals breaks fat to produce cholesterol?
(a) Kidney
(b) Heart
(C) Lungs
(d) Liver
ANSWER: (d)
7. A patient suffering from a prolonged illness and on an antibiotic regime is recommended
intake of proboscis in his diet. These proboscis are supplements essentially comprising
(a) Proteins
(b) Vitamins
(c) Lactic acids bacteria
(d) Electrolytes
ANSWER: (c)
8. The vesting of ‘residuary’ powers in the central government by the Constitution of
india indicates
(a) That India is a federal polity
(b) That India is neither federal nor unitary
(c) That India is quasi federal
(d) Unitary character of Indian polity
ANSWER: (c)
9. Some species of plants are insectivorous. Why?
(a) Their growth in shady and dark places does not allow them to undertake
sufficient photosynthesis and thus they depend on insects for nutrition
(b) They are adapted to grow in nitrogen deficient soils ‘and thus they depend on
insects for sufficient nitrogenous nutrition
(c) They cannot synthesize certain vitamins themselves and depend on the insects digested by them
(d) They have remained in that particular stage of evolution as living fossils, a link
between autotrophy and heterotrophy
ANSWER: (b)
10. Consider the following statements :
1. On the planet Earth, the fresh water available for use amounts to about less
than 1% of the total water found.
2. Of the total fresh water found on the planet Earth, 95% is bound up in polar ice
caps and glaciers.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (d)
11. Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three ?
(a) Sand desert
(b) Paddy crop land
(c) Land covered with fresh snow
(d) Prairie land
ANSWER: (c)
12. Rivers that pass through Himachal Pradesh are:
(c) Chenab, Ravi and Sutlej only
(d) Beas, Chenab, Ravi, Sutlej and Yamuna
ANSWER: (d)
13. Who of the following shall cause every recommendation made by the Finance
Commission to be laid -before each House of Parliament ?
(a) The President of India
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Prime Minister of India
(d) The Union Finance Minister
ANSWER: (a)
14. Which one of the following is responsible for the preparation and presentation of Union
Budget to the Parliament?
(a) Department of Revenue
(b) Department of Economic Affairs
(c) Department of Financial Services
(d) Department of Expenditure
ANSWER: (b)
15. When the Reserve Bank of India announces an increase of the Cash Reserve Ratio, what
does it mean?
(a) The commercial banks will have less money to lend
(b) The Reserve Bank of India will have less money to lend
(c) The Union Government will have less money to lend
(d) The commercial banks will have more money to lend
ANSWER: (a)
16. Consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to
investigate the problem of peasants.
2. Acharya J. B. Kriplani was one of Mahatma Gandhi’s colleagues in his
Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (b)
17. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless
technologies?
(a) EDGE
(b) LTE
(c) DSL
(d) Both EDGE and LTE
ANSWER: (c)
18. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a
microwave oven, the potato heats up but the paper plate does not. This is because
(a) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of
cellulose
(b) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(c) Potato contains water whereas paper does not contain water
(d) Potato is a fresh organic material whereas paper is a dead organic material
ANSWER: (c)
19. Genetically modified “golden rice” has been engineered to meet human nutritional requirements. Which one of the following statements best qualifies golden rice?
(a) The grains have been fortified with genes to provide three times higher grain yield
per acre than other high yielding varieties
(b) Its grains contain pro-vitamin-A which upon ingestion is converted to vitamin-A
in the human body
(c) Its modified genes cause the synthesis of all the nine essential amino acids
(d) Its modified genes cause the fortification of its grains with vitamin-D.
ANSWER: (b)
20. Consider the following statements :
The Supreme Court of India tenders advice to the President of India on matters of law or fact
1. On its own initiative (on any matter of larger public interest).
2. If he seeks such an advice.
3. Only if the matters relate to the
Fundamental Rights of the citizens
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1 and 2
ANSWER: (d)
21. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between
them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements :
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can
be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (a)
22. Consider the following statements:
1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.
2. India has four biodiversity hotspots, i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas,
Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER: (d)
23. Widespread resistance of malaria parasite to drugs like chloroquine has prompted
attempts to develop a malaria vaccine to combat malaria. Why is it difficult to develop
an effective malaria vaccine ?
(a) Malaria is caused by several species of Plasmodium
(b) Man does not develop immunity to malaria during natural infection
(c) Vaccines can be developed only against bacteria
(d) Man is only an intermediate host and not the definitive host
ANSWER: (a)
24. Consider the following statements :
1. The boundaries of a National Park are defined by legislation.
2. A Biosphere Reserve is declared to conserve a few specific species of flora
and fauna.
3. In a Wildlife Sanctuary, limited biotic interference is permitted.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
ANSWER: (c)
25. A pesticide which is a chlorinated hydrocarbon is sprayed on a food crop. The
food chain is : Food crop – Rat- Snake – Hawk. In this food chain, the highest concentration of
the pesticide would accumulate in which one of the following ?
(a) Food crop
(b) Rat
(c) Snake
d) Hawk
ANSWER: (d)

No comments:

Post a Comment