Wednesday, May 6, 2015

Free India History mcq questions test

Free India History mcq questions test
Indian History mcq exam history questions quiz
objective questions and answers on indian history
1. The people of Indus valley civilization worshipped the female form of
(a) Mother goddess
(b) Laxmi
(c) Saraswati
(d) Durga
Ans. (a)
2. The immediate task of independent India was to
(a) Settle, the refugees
(b) Political unification
(c) Control the princes who wanted to be independent
(d) Wipe out every tear
Ans. (b)
3. A British P.M. who opposed British rule over India was
(a)Winston Churchill
(b) Clement Attle
(c) Chamberlain
(d) Harold Macmillan
Ans. (b)
4. Aryans lived in
(a) Groups
(b) Tribes
(c) Villages
(d) Communities
Ans. (a)
5. The revolt of 1857 began on
(a) 24 April
(b) 10 May
(c) 15 May
(d) 29 March
Ans. (b)
6. In 1942, Cripps came to India to grant
(a) Dominion status
(d) Dominion status after Wor1d War II
(c) Complete independence
(d) Promise for complete independence after the war
Ans. (b)
7. The people who migrated from the region of the Caspian Sea were called
(a) Dravidians
(b) Aryans
(c) Euro Asians
(d) Africans
Ans. (b)
8. The first experiment in Satyagraha, was started in 1917 in
(a) Ahmedabad
(b) Champaran
(c) Sabarmati
(d) Bardoli
Ans. (b)
9. Discovery of iron led to the spread of
(a) Trade
(b) Civilization
(c) Agriculture
(d) Economy
Ans. (b)
10. Which Viceroy united delegates of the Indian National Congress in 1856?
(a) Lord Canning
(b) Lord Mayo
(c) Lord Litton
(d) Lord Duriferin
Ans. (d)
11. The Iron Age began around
(a) 1000 BC
(b) 1100 BC
(c) 1200 BC
(d) 1300 BC
Ans. (c)
12. Aryans were divided into
(a) Tribes
(b) Groups
(c) Communities
(d) Villages
Ans. (a)
13. The first metal to be used by man was
(a) Bronze
(b) Iron
(c) Copper
(d) Stone
Ans. (c)
14. The Great Alexander of Greece invaded India in
(a) 3rd century BC
(b) 4th century BC
(c) 5th century BC
(d) 6th century BC
Ans. (d)
15. Bronze was made by mixing
(a) Copper & iron
(b) Copper & zinc
(c) Copper & stone
(d) Iron & stone
Ans. (b)
16. The Aryans worshipped a number of Gods such as
(a) Indra, Varun
(b) Mother Goddess
(c) Lord Shiva
(d) Surya
Ans. (a)
17. All Bronze Age civilization were basically
(a) Agricultural
(b) Trading
(c) commercial
(d) Farming
Ans. (a)
18. The greatest Greek ruler in India was Menander in
(a) 1st century BC
(b) 2nd century BC
(c) 3rd century BC
(d) 4th century BC
Ans. (c)
19. All the bronze age civi1isajpn grew up in
(a) River valleys
(b) River banks
(c) Asia
(d) Coastal areas
Ans. (b)
20. The Kushanas ruled in
(a) 1st century AD
(b) 2nd century AD
(c) 3rd century AD
(d) 5th century BC
Ans. (a)
21. The Harappa civilization was discovered at random in the year
(a) 1918
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1930
Ans. (c)
22. Chandra Gupta-I ruled over Magadh during
(a) 2nd century AD
(b) 3rdentury AD
(c) 4th century AD
(d) 5th century AD
Ans. (c)
23. The citadel was located in
(a) Ropar
(b) Lothal
(c) Harappa
(d) Mohanjodaro
Ans. (c)
24. Kings in Vedic India ruled according to
(a) Divine right theory
(b) Absolutism
(c) Arthashastra (Kautilya)
(d) Welfare rule
Ans. (c)

No comments:

Post a Comment