Monday, May 4, 2015

Free Online GK Model test paper For CDS,NDA & Other Exams

Free Online GK Model test paper For CDS,NDA & Other Exams
1. Why do you feel cool under a tree but not so under a tin shed on a sunny day?
(a)The greenness of the tree gives the cool feeling
(b) Photosynthesis absorbs heat
(c) The leaves convert water vapors into water which is a heat-absorbing process
(d) The leaves give out water which vaporizes
absorbing some heat as latent heat
ANSWER: (d)
2. In addition to Macaulay’s Minutes on Education, another landmark Draft is also
Attributed to him. Identify the Draft from the following.
(a) Draft of Indian Penal Code
(b) Draft of Indian Forest Policy
(c) Draft of the Zamindari Abolition Act
(d) Draft of the Maritime Trade Policy
ANSWER: (a)
3. If a ship moves from freshwater into seawater, it will
(a) Sink completely
(b) Sink a little bit
(c) Rise a little higher
(d) Remain unaffected
ANSWER: (c)
4. Unique Identification Authority of India will set up data base for …..
(1) Identity and biometrics details of Indian residents
(2) Identity and biometrics details of Indian citizens
(3) Identity and biometrics details of person’s residents in India or visiting India
(4) All the above
(5) None of these
ANSWER: (2)
5. What is the full form of ‘ULIP’, the term which was in the news recently ?
(1) Universal Life & Investment Plan
(2) Unit Loan & Insurance Plan
(3) Universal Loan & Investment Plan
(4) Uniformly Loaded Investment Plan
(5) Unit Linked Insurance Plan
ANSWER: (5)
6. Invisible Export means export
(1) Services
(2) Prohibited goods
(3) Unrecorded goods
(4) Goods through smuggling
(5) All the above
ANSWER: (1)
7. The rate of interest on Savings Bank Account is stipulated by
(1) The concerned bank
(2) RBI
(3) Indian Banks Association
(4) Government of India
(5) Banking Codes and Standards Board of
India
ANSWER: (2)
8. Many a time we read a term ‘PPP’ in financial dailies/magazines. What is the full form of the
same as used in financial world ?
(1) Public Per Capita Power
(2) Per Capita Potential Purchases
(3) Purchasing Power Parity
(4) Present Purchasing Power
(5) None of these
ANSWER: (3)
9. Which one of the following is a driving force influencing the industrial growth of an
economy ?
(1) Economic Factors only
(2) Investment only
(3) Innovation/Market Base only
(4) Only (1) & (2)
(5) All (1). (2) & (3)
ANSWER: (5)
10. Which one of the following is the updated base for Wholesale Price Index (WPI) ?
(1) 2002-2003
(2) 2003-2004
(3) 2004-2005
(4) 2005-2006
(5) 2006-2007
ANSWER: (3)
11. The Govt. of India does not provide any direct financial assistance to which of the
following schemes ?
(1) Mahatma Gandhi National Rural
Employment Guarantee scheme
(2) Rural Health Mission
(3) Indira Aawas Yojana
(4) Jeevan Sathi Yojana
(5) Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran
Yojana
ANSWER: (4)
12. Who amongst the following can take benefit of the Social Security Fund established by the
Govt. of India for unorganized workers?
(1) Primary school teacher g
(2) Employee of Sugar Factory
(3) Textile Mazdoor
(4) Rickshaw Puller
(5) Clerk in a factory
ANSWER: (4)
13. The animal which can tolerate more summer heat is
(1) Buffalo
(2) Cow
(3) Goat
(4) Donkey
ANSWER: (3)
14. A metal plate with a circular hole at the centre is heated. What will happen
(1) Increase
(2) Decrease
(3) Remain constant
(4) Will increase first and then decrease
ANSWER: (2)
15. Which of the following animals does not have nervous system?
(a) Leech
(b) Tapeworm
(c) Amoeba
(d) Snail
ANSWER: (c)
16. Which of the following cytoplasmic organelles are treated as prokaryotic cells
within the eukaryotic cells?
(a) Mitochondria
(b) Golgi bodies
(c) Lysosomes
(d) Glyoxysomes
ANSWER: (d)
17. Conduction band electrons have more mobility than holes because they
(a) Air lighter
(b) Experience collision less frequently
(c) Have negative charge
(d) Need less energy to move them
ANSWER: (b)
18. Identify the metal which is non toxic in nature
(a) Chromium
(b) Gold
(c) Cadmium
(d) Cobalt
ANSWER: (b)
19. Who among the following had got the Bharat Ratna Award before becoming the President
of India?
(a) Dr. Zakir Hussain
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. S. Radhakrishnan
(d) V. V. Girl
ANSWER: (c)
20. The theory of monopolistic competition has been formulated in the United States of
America by
(a) Joan Robinson
(b) Edward Chamberlin
(c) John Bates Clark
(d) Joseph Schumpeter
ANSWER: (b)
21. Which is the competent body to prescribe conditions for acquisition of citizenship?
(a) Election Commission
(b) President
(c) Parliament
(d) Parliament and Assemblies
ANSWER: (c)
22. Which of the following organizations prepares topographical maps of India?
(a) Geographical Survey of India
(b) Survey of india
(c) Geological Survey of India
(d) Archaeological Survey of India
ANSWER: (a)
23. As per latest data in urban areas women employment is highest in which of the
following industries areas
(1) Private households
(2)Textiles
(3) Apparel
(4) Education
(5) Retail Trade
ANSWER: (5)
24. Which of the following is/are a/an indicator of the financial health of a country ?
(A) GDP
(B) PPP
(C) FDI in a year
(1) Only (A)
(2) Only (B)
(3) Only (C)
(4)All (A) (B) & (C)
(5) None of these
ANSWER: (4)
25. The pressure exerted on the ground by a man is greatest
(a) When he lies down on the ground
(b) When he stands on the toes of one foot
(c) When he stands with both feet flat on the ground
(d) All of the above yield the same pressure
ANSWER: (b)

No comments:

Post a Comment