Thursday, May 14, 2015

UPSC Civil Services Exam Sample Solved Questions on History

UPSC Civil Services Exam Sample Solved Questions on History
Model Test Questions for UPSC Civil Services Preliminary Exam : History
1. The Mughal emperor taken prisoner by Nadir Shah was—
(A) Bahadur Shah
(B) Jahandar Shah
(C) Farrukh Iyar
(D) Muhammad Shah
Ans. (D)

2. The leaders of the Home Rule Movement borrowed the term ‘Home Rule’ from similar movement in —
(A) Ireland.
(B) Scotland
(C) United States of America
(D) Canada
Ans. (A)



3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I                     List-II
(Names of the territories)         (Their capitals)
(a) Uttarapatha             1. Tosali
(b) Avantiratha             2. Pataliputra
(c) Prasii                 3. Takshashila
(d) Kalinga                4. Ujjayini

Codes:
(a)     (b)     (c)     (d)
(A)     4     3     1     2
(B)     3     4     2     1
(C)     4     3     2     1
(D)     3     4     1     2
Ans. (B)


4. The remittance problems from India was initially tackled by the East-India Company Government through the—
(A) Development of more exports of grains from India
(B) Exports of more cotton and silk goods to Europe
(C) Development of indigo and export of opium to China
(D) Development of jute and promotion of its export to Europe
Ans. (A)


5. The report of the Arundel Committee (1906) dealt with—
(A) Proposed changes in the Age of Consent to Marriage bill
(B) Political reforms
(C) Higher education
(D) The need to reunite Bengal which had been partitioned in the previous year
Ans. (B)

6. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists
List-I                 List-II
(a) V.D.Savarkar        1. The Sepoy Mutiny and the Revolt of 1857
(b) Ashok Mehta        2. The Indian war of Independence
(c) S.N.Sen            3. 1857—the Great Rebellion:
(d) R. C. Majumdar        4. Eighteen fifty seven
Codes:
(a)     (b)     (c)     (d)
(A)    4     3     2     1
(B)    1     2     3     4
(C)    2     3     4     2
(D)     1     4     3     2
Ans. (C)


7. Which one of the following statements regarding the stupor is incorrect?
(A) It has an umbrella at the top
(B) It has a sanctum sanctorum
(C) It has a circumambulatory path (Pradakshinapatha)
(D) It has a fence surrounding it
Ans. (B)


8. Which one among the following refers to un paid labour?
(A) Bali
(B) Sulka
(C) Udranga
(D) Visti
Ans. (D)

9. Which one of the following is true regarding apaddhanna mentioned in the smritis?
(A) It meant dereliction of duty
(B) It was permitted only to the Kshatriyas
(C) It meant special sacrifices done by brahmanas for kings
(D) It meant duties permitted to different varnas at times of distress.
Ans. (D)


10. The first translator of Mahabharata into Tamil as —
(A) Perundevanar
(B) Kamban
(C) Sundaramurthi
(D) Bharavi
Ans. (A)

11. Which one of the following refers to the Mauryas as Kshatriyas?
(A) Mudrarakshasa
(B) Greek writers
(C). Arthashastra
(D) Divyavadana
Ans. (D)


12. The term Satvata Vidhi denotes—
(A) Tantrik practices
(B) Bhagavata ritual
(C) Mahayana philosophy
(D) Mode of Lakulisa worship
Ans. (B)


13. Which one of the following statements regarding Ghiyasuddin Tughlaq’s concession to the rural intermediaries is correct?
(A) He allowed them to impose taxes on peasants
(B) He gave them revenue-assignments
(C) He enrolled them into the Delhi Sultanate Army
(D) He exempted their lands from tax
Ans. (D)


14. Who among the following was sent to Persia by Jahangir to draw portraits of Shah Abbas for Mughal album?
(A) Mansur
(B) Bichitr
(C) Bishandas
(D) Basawan
Ans. (C)



15. The first native state to introduce military training on the European model was —
(A) Golconda
(B) Mysore
(C) Oudh
(D) Kashmir
Ans. (B)


16. Which one of the following statements is not true of the Post-Gupta agrarian structure?
(A) It was marked by the emergence of landed intermediaries
(B) It saw the growth of subject peasantry
(C) It was rooted in the absolute royal ownership of land
(D) There were growing evidences of agrarian expansion
Ans. (C)


17. Who among the following were associated with the starting of the Rahnumai Mazdayasan?
1. Naoroji Fardoon ji
2. Dadabhai Naoroji
3. S.S.Bengalee
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1and2
(B) 1and3
(C) 2and3
(D) 1,2and3
Ans. (C)


18. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in September, 1932 because—
(A) He wanted to expedite the declaration of complete independence for India
(B) There was dissidence in the Congress
(C) There was a communal riot
(D) He disapproved of the provision of separate electorates for the depressed classes in the British Prime Minister’s Communal Award
Ans. (D)


19. Which of the following countries were polluting and were not to be visited except for pilgrimage according to Baudhayana?
1. Vanga
2. Saurashtra
3. Surasena
4. Magadha
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2and3
(B) 1, 2and4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans. (B)


20. The battle of Koppam was fought between—
(A) The Western Chalukyas and the Pallavas
(B) The Western Chalukyas and the Cholas
(C) The Cholas and the Hoysalas
(D) The Pandyas and the rulers of Ceylon
Ans. (B)


21. What is the correct chronological sequence of the following Acts?
1. Indian Trade Unions Acts
2. Indian Factories Acts
3. The Trade Disputes Act
4. Indian Mines Act
Select the correct answer from the codes given below—
(A) 2, 4, 1and 3
(B) 3, 1,4 and 2
(C) 1, 3,2 and 4
(D) 4, 2,3 and 1
Ans. (A)


22. In the early medieval period, the system of land grants did not exist in—
(A) Orissa
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Rajasthan
Ans. (C)


23. The troops directly under the royal service in the Delhi Sultanate were known as —
(A) Iashkar
(B) Hashm Qalb
(C) Sipadhi
(D) Muqta
Ans. (B)


24. “Every pearl in the Royal Crown is but the crystallized drop of blood fallen from the tearful eyes of the poor peasant” The above remark about the poverty of the Indian peasants during the Delhi Sultanate was made by
(A) Barani
(B) Ibn Batuta
(C) Minhajuddin Siraj
(D) Amir Khusrau
Ans. (D)


25. Megasthenes states: “There was no slavery in India.” This statement must have been made because—
(A) There was absence of slavery in India
(B) Slavery was not prevalent in India in the extreme form as he has seen in Greece
(C) He moved on1y with the king and elites in the capital
(D) He wrote this on hearsay
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment