Thursday, May 14, 2015

History Solved Objective Practice Test Paper

History Solved Objective Practice Test Paper
1. The Turqs brought with them musical instruments:
(A) Rabab and Sarangi
(B) Sitar and Flute
(C) Veena and Table
(D) Tanpura and Mridanga
Ans. (A)

2. Who was the leader of the Revolt of 1857 in Assam?
(A) Purandar Singh
(B) Piali Barua
(C) Kandarpswar Singh
(D) Diwan Maniram Dutta
Ans. (D)

3. The first serious mutiny of the Indian soldiers in the British Army took place at—
(A) Meerut
(B) Delhi
(C) Patna
(D) Vellore
Ans. (D)

4. Who commanded the army of Emperor Bahadur Shah in Delhi?
(A) Azimulla
(B) Babu Kunwar Singh
(C) General Bakht Khan
(D) Khan Bahadur Khan
Ans. (C)

5. Match List I with List II —
List I                             List II
(a) Chandidasa 1. Radhavahallbh sect
(b) Chaitanya 2. Sahajiyas
(c) Husain Shah  3. Advaita philosophy
(d) Surdasa  4. Satyapir worship
5. Bhedabheda philosophy
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A) 2 3 4 5
(B) 2 5 4 1
(C) 1 5 3 4
(D) 3 4  2 1
Ans. (B)

Ans. (D)


6. Ramanuja was obliged to leave Srirangam owing to the hostility of —
(A) Rajaraja
(B) Rajendra Choladeva-I
(C) Adhirajendra
(D) Kulottunga-I
Ans. (D)

7. The viceroy who introduced permanent settlement of Bengal was—
(A) Lord Clive
(B) John Shore
(C) Lord Cornwallis
(D) Warren Hastings
Ans. (C)

8. Which of the following are correctly matched?
List I                            List II
(Saints)                        (Mystic Order)
1. Shaikh Nasiruddin Chirag Suhrawardi
Delhvi                                     
2. Shaikh Bahauddin Zakaria  Chisti
3. Shaikh Sharfuddin Yahiya Firdausi      
Meheri 
4. Shaikh Nuruddin  Rishi
5. Shaikh Baqi Billah  Naqshbandi
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 2, 3 and 5
(D) 3, 4 and 5
Ans. (D)

9. The present Vrindaban near Mathura was identified as such by —
(A) Chaitanya
(B) Mirabai
(C) Vallabhacharya
(D) Jiv Goswami
Ans. (D)

10. Who was the leader of the Pagal Panthi sect that defied authority & set the tenants against the Zamindars?
(A) Dadu Miyan
(B) Tipu Sultan
(C) Karm Shah
(D) Haji Shariatulla
Ans. (B)

11. Who was the owner of agricultural land in Pre-British India?
(A) Individual Peasants
(B) Zamindars
(C) The State
(D) The Village Community
Ans. (D)

12. What was the impact of British rule on Indian Industry in general?
(A) Prospered
(B) Grew fast
(C) Dwindled
(D) Rumed
Ans. (D)

13. Match List-I with List-II and select the correct answer —
List-I                       List-II
(a) Chaitanya 1. Kerala
(b) Shankara 2. Bengal
(c) Jnanadeva 3. Tamil Nadu
(d) Tyagaraja 4. Maharashtra
5. Orissa
Codes:
(a)               (b)            (c)              (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 2 3 1 4
(C) 3 2 4 1
(D) 2 1 4 3
Ans. (D)

14. The manufacturing towns of India were ruined in the 19th century because of—
(A) Famines
(B) The ruin of manufacturing industries
(C) The migration of a large number of people to the village because they did not want to live in the towns inted by European culture
(D) Family planning by the people of the towns
Ans. (B)

15. Which one of the following communities received special privileges during the Regency of Aliya Ramaraya?
(A) Brahmanas
(B) Barbers
(C) Weavers
(D) Artisans
Ans. (B)

16. Who is associated with decentralization of Finance?
(A) Lord Mayo
(B) Lord Irwin
(C) Lord Ripan
(D) Lord Harding
Ans. (A)


17. Consider the following saints —
1. Shri Chaitanya 
2. Lalla Dev
3. Nambi Andar 
4. Tulsidas
5. Ramanuja
Who among these were Vaishnavite saints?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 4 and 5
(D) 3, 4 and 5
Ans. (C)

18. Where was the Mahaiwari system introduced?
(A) Bengal and Bihar
(B) South India
(C) Gangetic valley and N.W. India like Punjab
(D) Orissa
Ans. (A)


19. Which of the following cause was not responsible for ruin of agriculture in India during the 19th century?
(A) Creation of private property in land
(B) Neglect of agriculture by Britishers
(C) Over pressure on agriculture
(D) Laziness of Indian peasants
Ans. (D)

20. Match List-I with List-II and select the correct answer:
List-I                                             List-II
(a) Siyasatnama  1. Nizam-ul-mulk Tusi
(b) Khazain-ul-futuh  2. Hamid Qalandar
(c) Khair-ul-majalis  3. Amir Khusrau
(d) Tarikhi-i-Mubarak Shahi  4. Yahiya Sirhindi    
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 2 3 1 4
(C) 1 4 3 2
(D) 4 1 2 3
Ans. (A)

21. The First spark of Mutiny erupted at—
(A) Delhi
(B) Meerut
(C) Bareilly
(D) Barrackpore
Ans. (D)

22. How did the annexation of the Indian states by British affect the economic life of the common people?
(A) Taxes were increased
(B) Unemployment
(C) British goods ruined the craftsmen
(D) All of these
Ans. (D)

23. Who among the following was an Alvar saints?
(A) Appar
(B) Kulasekhara
(C) Sambandar
(D) Venkatanatha
Ans. (B)

24. The rebellions of the Moplah Peasants of Malabar (North Kerala) during 1836 to 1854 were directed against the oppression of—
(A) Land lords
(B) Money Lenders
(C) Revenue Officials of the British Government
(D) All of the above
Ans. (A)

25. Which among the following Acts of the British Parliament abolished the monopoly over the trade of India of the company?
(A) Company’s Charter Act of 1793 A.D.
(B) Company’s Charter Act of 1813 A.D.
(C) Company’s Charter Act of 1833 A.D.
(D) Company’s Charter Act of 1853 A.D.
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment