Wednesday, May 6, 2015

Online Law Objective test Questions

Online Law Objective test Questions
Free MCQ Questions on Indian laws
Very useful for job exams
1. Which of the following combinations are not correctly matched?
Tribunal /Court Number of Judges
1. Permanent Court of Arbitration 07
2. International Crimina1 Court 15
3. International Tribunal for the Law of the Sea 21
4. U.N. War Crimes Tribunal for Yugoslavia 15
Select the correct answer using the code given below—
Code:
(A) 2, 3 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2 and 4
Ans:-A
2. On which date the statue of the International Criminal Court has come into force?
(A) 10 December, 2003
(B) 24 October, 2002
(C) 01 July, 2002
(D) 01 January, 2003
Ans:-D
3. Under which Article of the U.N. Charter the Security Council has the power to use force against a State?
(A) Article 41
(B) Article 2(4)
(C) Article 24
(D) Article 42
Ans:-C
4. Who can request the International Court of Justice to give an advisory opinion on any legal question?
(A) Any member of the United Nations
(B) The highest court of Justice of any nation
(C) The General Assembly of the United Nations
(D) Any permanent member of the Security Council
Ans:-A
5. Which one of the following organs of the United Nations performs legislative functions ?
(A)The General Assembly
(B)The Economic and Social Council
(C)The Trusteeship Council
(D)The Security Council
Ans:-A
6. A new member of the U.N. is admitted by—
(A) The General Assembly
(B) The Security Council
(C) The General Assembly on the positive recommendation of the Security Council
(D) The General Assembly on the positive recommendation of the Security Council including concurring voles of permanent members
Ans:-D
7. The Secretary General of the United Nations is appointed—
(A) By the permanent members of the Security Council
(B) By the General Assembly on the recommendation of the Security Council
(C) In a joint session of the Security Council and General Assembly
(D) By the Security Council on the recommendation of the General Assembly
Ans:-B
8. Little Assembly is the body created by—
(A) Security Council
(B) General Assembly
(C) Secretary General
(D) G-8
Ans:-B
9. Which of the following countries is not the member of SAARC?
(A) Singapore
(B) India
(C) Pakistan
(D) Bhutan
Ans:-A
10. Which one of the following States had proposed the creation of Trioka in place of
Secretary General of United Nations ?
(A) U.S.S.R.
(B) U.S.A.
(C) U.K.
(D) China
Ans:-A
11. Under which of the following the former President of Iraq Saddam Hussain has been
granted the status of prisoner of war?
(A) The United Nations Charter, 1945
(B) The Geneva Convention No. III, 1949
(C) The Hague Convention No. I, 1907
(D) The Pact of Paris, 1928
Ans:-B
12. What is the name of the Anti-Terrorism law enacted by the U.S.A. just weeks after the September 11, 2001 attacks on World Trade Centre?
(A)U.S. Patriot Act
(B)U.S. Prevention of Terrorism Act
(C)U.S. Security Act
(D)U.S. National Safety Act
Ans:-A
13. Which of the following is not an essential element of ‘unlawful assembly’ ?
(A) Five or more persons
(B) Common object
(C) Common intention
(D) To resist the execution of any law or of any legal process
Ans:-C
14. First Muslim woman to win the Nobel Prize in its 102 year’s history is—
(A) Taslima Nasreen
(B) Benazir Bhutto
(C) Shirin Ebadi
(D) Nafisa Sadiq
Ans:-C
15. Who has been appointed as the U.S. Civilian Administrator in Iraq after Saddam Hussain’s ouster from power?
(A) Hans Blix
(B) Kristin Gilmore
(C) Salim Lone
(D) Paul L. Bremer
Ans:-D
16. Inquiry under Criminal Procedure Code is conducted by—
(A) Magistrate only
(B) Police officer
(C) Sessions Court
(D) Magistrate or Court
Ans:-D
17. Which of the following courts can try summarily offences mentioned in Section
260 of Criminal Procedure Code?
(A) Any Chief Judicial Magistrate
(B) Any Metropolitan Magistrate
(C) Any Magistrate of the first class specially empowered by the High Court in this behalf
(D) All the above
Ans:-D
18. Which one of the following combinations are not correctly matched?
1. Anticipatory bail — Section 437 of Cr.P. Code
2. Summary dismissal – Section 384 of Cr. P Code
3. Appeal in case of acquittal Code — Section 376 Cr.P.
4. Reference to High Court – section397 of Cr.P. Code
Select correct answer using the code given below—
Code:
(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans:-B
19.The procedure for summary trial is provided in the following sections of the Cr. P. Code—
(A) Sections 251 to 259
(B) Sections 238 to 250
(C) Sections 260 to 265
(D) Sections 266 to 271
Ans:-C
20. Which of the following provisions of the Criminal Procedure Code is not related to
Appeal?
(A) Section 86
(B) Section 449
(C) Section 450
(D) Section 454
Ans:-C
21. A guarantee which the creditor has obtained by means of keeping silence as to a material circumstance is—
(A) Valid
(B) Invalid
(C) Voidable
(D) None of these
Ans:-
22. Which of the following sections of Indian Contract Act embodies the rule of Clayton’s case relating to appropriation of payments?
(A) Section 59
(B) Section 61
(C) Section 60
(D) Section 58
Ans:-A
23. The rule enunciated by Section 65 of the Indian Contract Act, 1872 is applicable to
agreements which are reduced void by—
(A) Mistake
(B) Failure of Consideration
(C) Impossibility of performance of contract
(D) All of the above
Ans:-C
24. Assertion (A) : Minor’s contract is void.
Reason (R) : Mortgage executed in favour of a minor is enforceable by him.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-C
25. Which of the following is not a purpose of the United Nations under Article 1 of the
Charter?
(A) To achieve international co-operation is solving international Problems of social character
(B) To bring about adjustment of international disputes by peaceful means
(C) To develop friendly relations among nations
(D) To ensure democratic governance and the rule of law in the States of the world
Ans:-D

No comments:

Post a Comment