Thursday, May 14, 2015

law questions for exams and interview

law questions for exams and interview
Questions in law for interviews
Objective solved questions in law
1. Which of the following interests is not transferable?
(A) Vested interest
(B) Contingent interest
(C) Spes-successions
(D) Interest of lessee
Ans:-C
2. For creating an interest in favour of an unborn person, which of the following is essential?
(A) Creation of a prior life interest in favour of living persons
(B) Unborn person must be born before & the termination of last prior life interest
(C) Absolute interest is to be given to unborn person
(D) All of the above
Ans:-D
3. ‘A’ sells his house to ‘B’ with a condition that ‘B’ cannot transfer his house to any one except ‘C’. The sale is—
(A) Valid but constitution is void
(B) Void
(C) Unlawful
(D) Voidable
Ans:-A
4. ‘A’ makes a gift of Rs. 50,000 to ‘B’, A reserves right with B’s consent to take back at pleasure Rs. 10,000 out of Rs. 50,000.
(A) Gift is void
(B) Gift is valid
(C) Gift is valid upto Rs. 40,000 and void as to taking back Rs. 10,000
(D) Gift is voidable
Ans:-C
5. A Universal donee is liable to the creditors of the donor. The liability of the Universal donee is—
(A) Personal
(B) To the extent of the value of the gifted property in his hand
(C)Based on pious obligation
(D)Limited to a reasonable amount
Ans:-B
6. “The choosing between two rights where there is a clear intention that both were not
intended to be enjoyed”, is known as—
(A) Doctrine of us pendens
(B) Doctrine of election
(C) Doctrine of part performance
(D) Doctrine of estopped
Ans:-B
7. In the absence of a contract or local law or usage to contrary, a lease of immovable property for manufacturing purposes shall be deemed to be—
(A)For 5 years
(B)From year to year
(C)From month to month
(D)For a reasonable period
Ans:-B
8. Which of the following is a ground for determination of a lease by forfeiture—
(A) On breach of express condition
(B) On expiry of lease period
(C) On surrender by lessee
(D) On vesting of lessors interest in the leassee
Ans:-A
9. Match list-I with list-Il and select correct answer using the code given below the lists—
List-I List-II
(a) Holding over 1. Mortgage
(b) Universal donce 2. Gift
(c) Redemption 3. Lease
(d) Purchaser 4. Sale
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 2 3. 4 1
(C) 4 1. 2 3
(D) 1 4 3 2
Ans:-A
10. Assertion (A): Legal incidents of a gift include absolute enjoyment of the gift.
Reason (R) : Donee cannot be restrained in his enjoyment of gift by any condition.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-A
11. Which statement is not correct about mortgage?
(A) It is a transfer of interest in specific immovable property
(B) There is a transfer of ownership in mortgage
(C) Consideration is an essential element in mortgage
(D) There are six types of mortgages in Transfer of Property Act, 1882
Ans:-B
12.. Which one of the following is not generally an essential element of crime?
(A) Actus reus
(B) Mens rea
(C) Motive
(D) Human being
Ans:-C
13. Which one of the following case is not related to criminal attempt?
(A) Abhayanand Misra V/s State of Bihar
(B) Sudhir Kumar Mukherjee V/s State of West Bengal
(C) State of Maharashtra V/s Mohd. Yakub
(D) State of Rajasthan V/s Om Prakash
Ans:-D
14. The case of R V/s Dudley and Stephen is related to the defence of—
(A) Insanity
(B) Intoxication
(C) Mistake of fact
(D) Necessity
Ans:-D
15. Which of the following combinations are not correctly matched?
1. SherrasV/s De Rutzen — Mens rea
2. Barendra Kumar — Intoxication
Ghosh V/s Emperor
3. Abhayanand — Right to die
Misra V/s State of Bihar
4. Gian Kaur V/s State of Punjab — Criminal attempt
Select correct answer using the code given below—
Code:
(A) 2,3 and 4
(B) l,2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans:-B
16. Assertion (A) : Nothing is an offence which is done by a person who, at the time of doing it, by reason of unsoundness of mind, is incapable of knowing the nature of the act.
Reason (R) : Mistake of fact is a good defence and mistake of law is no defence.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-B
17. The right of private defence of property extends to causing of death when the offence apprehended is—
(A) Theft
(B) Mischief
(C) House trespass
(D) Dacoity
Ans:-D
18. Which one of the following is not an essential element of Section 34 of Indian Penal Code?
(A) Criminal act done by several persons
(B) Criminal act done in furtherance of a common intention
(C) Pre-arranged plan between persons doing criminal act
(D) Act done in furtherance of common object
Ans:-D
19. Which one of the following is not a valuable security?
(A) A postal receipt for an insured parcel
(B) A rent note
(C) A promissory note
(D) A deed of divorce
Ans:-D
20. A, in India instigates B, a foreigner in Pakistan to commit a murder in Pakistan. B
Commits murder. In this case—
(A) A is guilty of abetting murder
(B) A is not guilty of any offence
(C) A is liable for committing murder
(D) None of the above is correct
Ans:-A
21. Which one of the following statements is incorrect according to the Transfer of Property Act?
(A) A transfer of property is made by the act of the parties
(B) A transfer of property is usually made by one living person to another living person
(C) A transfer of property can be made even without writing where writing is not expressly required by law
(D) A transfer of property can be made where transfer will operate only after the death of the transferor
Ans:-D
22. Which of the following is an actionable claim?
(A) Muslim woman’s claim for unpaid dower
(B)Right to get damages under the law of torts
(C) Claim for mense profits
(D) Copyright of a book
Ans:-A
23. An actionable claim can be transferred by—
(A) A registered instrument
(B) An instrument in writing signed by the transferor
(C) A registered instrument attested by two witnesses
(D) Oral agreement
Ans:-B
24. ‘Law favours vesting of and disfavours divesting of interest’ is clear from the provisions contained in the following sections of the Transfer of Property Act. 1882—
(A) Sections 27 and 28
(B) Sections 30 and 31
(C) Sections 32 and 33
(D) Sections 26 and 29
Ans:-A
25. Fraudulent transfer is defined in—
(A) Section 19, Transfer of Property Act
(B) Section 21, Transfer of Property Act
(C) Section 53, Transfer of Property Act
(D) Section 35, Transfer of Property Act
Ans:-C

No comments:

Post a Comment