Friday, May 15, 2015

Law objective solved question papers

Law objective solved question papers
Solved Sample Question Paper Law Admission
Modal test Paper of Law
1. What writ can be issued for an illegal detention?
(A) Writ of Prohibition
(B) Writ of Mandamus
(C) Writ of Habeas Corpus
(D) Writ of Quo Warranto
Ans:-C
2. The Directive Principles of State Policy have been borrowed from the Constitution of—
(A) U.S.A.
(B) Canada
(C) Ireland
(D) Russia
Ans:-C
3. Give the correct response— Article 15(1) prohibits that the state shall not discriminate against any citizen on ground only of—
(A) Religion, race, sex and place of birth
(B) Religion, race, caste, sex, place of birth and descent
(C) Religion, race, caste, creed, sex or place of birth
(D) Religion, race, caste, sex, place of birth or any of them
Ans:-D
4. Under which of the following Articles laws inconsistent or abridging fundamental rights are declared void?
(A) Article 12
(B) Articlrl3
(C) Article 11
(D) Article 21
Ans:-B
5. Which one of the following does not fall within the meaning of ‘State’ under Article 12 of the Indian Constitution?
(A) Barkatullah Vishwavidyalaya, Bhopal
(B) Government of India and the Parliament
(C) British Airways Corporation
(D) Bhopal Municipal Corporation
Ans:-C
6. Fundamental Freedoms given under Article
19 of the Constitution are available only to—
(A) Citizens of India
(B) Citizens of India and Foreigners
(C) Both (A) and (B) above
(D) Foreigners living in India
Ans:-A
7. In which of the following Articles of the Constitution provision regarding unified civil
code has been given?
(A) 43rd
(B) 44th
(C) 46th
(D) 47th
Ans:-B
8. For the post of President of India the minimum age of the person should be—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans:-D
9. Who does not have the right to vote in the election of President of India?
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Speaker of Vidhan Sabha
(C) President’s nominee in Rajya Sabha
(D) Deputy Speaker of Lok Sabha
Ans:-C
10. By the Presidents Employment and Pension (Amendment) Act, 1998, the salary of the President has been enhanced to—
(A) From Rs. 10,000 to Rs. 20,000 per month
(B) From Rs. 20,000 to Rs. 25,000 per month
(C) From Rs. 20,000 to Rs. 50,000 per month
(D) From Rs. 20,000 to Rs. 45,000 per month
Ans:-C
11. When the office of the Chief Justice of India is vacant or when the Chief Justice is by reason of absence or otherwise unable to perform the duties of his office, the duties of his office shall be performed by—
(A) Any judge of the Supreme Court appointed by the Chief Justice of India
(B) Any judge of the Supreme Court appointed by the President of India
(C) Any senior most judge of the Supreme Court after the Chief Justice
(D) Any one of the above
Ans:-B
12. Legal sovereignty in India resides in the Constitution itself and not in ‘we the people of India’. This ideology was expressed in—
(A) Lucknow Development Authority V/s A.K. Gupta case
(B) Sankari Prasad case
(C) Golak Nath case
(D) Keswanand Bharti’s case
Ans:-D
13. In which of the following cases the Supreme Court observed that labour taken from prisoners without paying proper remunerations comes within forced labour?
(A) Deena V/s Union of India
(B) Menka Gandhi V/s Union of India
(C) Sanjit Roy V/s State of Rajasthan
(D) All of the above
Ans:-A
14. Under which of the following Articles the President of India has a right to suspend the implementation of fundamental rights during proclamation of emergency?
(A) Article 359
(B) Article 360
(C) Article 354
(D) Article 353
Ans:-A
15. Under which one of the following Articles of the Constitution the Supreme Court has powers to review its decisions?
(A) Article 135
(B) Article 136
(C) Article 137
(D) Article 143
Ans:-C
16. Which one of the following is not essential for an offence?
(A) Intention
(B) Motive
(C) Prohibited act
(D) Punishment for act
Ans:-B
17.In which of the following means rea has been considered to be an essential element of an offence?
(A) Srinivasmal Barolia V/s Emperor
(B) R, V/s Tolson
(C) Nathulal V/s State of Madhya Pradesh
(D) In all of the above
Ans:-D
18. The grounds for punishing Prince in R. V/s Prince was—
(A) Prohibited act done by Prince
(B) Illegal act done by Prince
(C) Knowingly committing of civil wrong by Prince
(D) Illegal and prohibited act done by Prince
Ans:-D
19. Who amongst the following has observed that under the Indian Penal Code such a maxim ‘Actus non facit reum nisi mens sit rea’ is wholly out of place?
(A) J.D. Mayne, Criminal Law of India
(B) H.S. Gour, Penal Law of India
(C) Ratan Lal Dheeraj Lal, Law of Crimes
(D) All of the above
Ans:-D
20. Which one of the following preparation is not an offence?
(A) Preparation for robbery of a Bank
(B) Preparation of dacoity in a Bank
(C) To make die for counterfeiting coins
(D) To make die for counterfeiting Indian coins.
Ans:-A
21. For abduction the abducted person should be—
(A) Below 16 years of age
(B) Below 18 years of age
(C) Insane person
(D) Of any age
Ans:-D
22. A does sexual intercourse with a widow below 16 years of age with her consent—
(A) A has not committed rape
(B) A has committed adultery
(C) A has committed rape with B
(D) Nothing above is correct
Ans:-C
23. A male teacher during examination, while conducting search, put his hands in the pocket of the pant of a girl candidate thinking her to be a boy. Here the teacher, under the Penal Code, has committed the offence under Section—
(A) 354
(B) 323
(C) 509
(D) No offence
Ans:-D
24. The case of Bachan Singh V/s State of Punjab is concerned with—
(A) Capital punishment in India
(B) Custody of under trial prisoners
(C) Prosecution for attempted suicide
(D) None of the above
Ans:-A
25. In which of the following cases the Privy Council made a distinction between ‘common intention’ and ‘similar intention’?
(A) Barendra Kumar Ghosh V/s Emperor
(B) Mahboob Shah V/s King Emperor
(C) Srinivasmal Barolia V/s Emperor
(D) Bannu Mal V/s Emperor
Ans:-B
26. In connection with the right of a private defence of body give the correct response—
(A) This right is not available against an unsound person.
(B) This right is not available against a person below 7 years of age
(C) This right is available against any person
(D) This right is not available against parents
Ans:-C
27. A and B both are of 16 years of age. A entices B for marriage and takes her to another city. What offence has been committed by A?
(A) A has committed kidnapping
(B) A has committed no offence as B has gone with her own consent
(C) A has committed abduction
(D) A is himself minor. Hence A has committed no offence
Ans:-A
28. A abets B to commit a theft from the house of C.B finding an opportunity picks C’s pocket while C was travelling by a bus. Give the correct answer—
(A) A is responsible for abetment o theft
(B) A is not responsible for abetment of picking of pocket
(C) A is not responsible for abetment of committing theft because theft has
not been committed from the house
(D) All the above are correct
Ans:-A
29. Which one of the following statements is not correct?
(A) In every robbery there are at least two persons
(B) In every robbery there is a fear of violence
(C) In every robbery there is either theft or extortion
(D) In every Dacoity there is robbery
Ans:-A
30. Which one of the following cases does not relate to intoxication?
(A) D.P.P. V/s Beard
(B) Basudeo V/s State of Pepsu
(C) R. V/s Mcnaughten
(D) R. V/s Tandy
Ans:-C
31. A snake-charmer while showing his play claims to cure the snake bite. The deceased got himself a snake bite believing on assurance of the snake-charmer. The snake- charmer could not cure the deceased. The snake-charmer is liable for—
(A) Murder
(B) Cheating
(C) May be liable for culpable homicide
(D) Liable for nothing
Ans:-A
32. Which one of the following is not correct?
(A) For theft property must be movable
(B) For theft property must be removed out of the possession of the owner of property
(C) For theft property should have been removed for taking it away
(D) For theft property should be removed dishonestly
Ans:-B
33. A meets B on high roads, shows a pistol and demands B’s purse. B in consequence, surrenders his purse. Here A has committed—
(A) Theft
(B) Extortion
(C) Robbery
(D) Dacoity
Ans:-C
34. Six persons are prosecuted for dacoity. The court released two of them for benefit of doubt of Coinstar money transfer their identity. The rest four—
(A) Can be convicted for dacoity
(B) Cannot be convicted for dacoity
(C) Can be convicted for robbery because their number falls short of five
(D) None of the above is correct
Ans:-A
35. Which one of the following is not essential for the offence of affray?
(A) Number of persons is two or more than two
(B) Persons are members of unlawful assembly
(C) Fighting is at public place
(D) Public peace is disturbed
Ans:-B
36. Mark the correct answer— The conditional order passed by a Magistrate under Section 133 of the Criminal Procedure Code cannot be challenged in civil court. This statement is—
(A) Wrong
(B) Correct
(C) Partly wrong
(D) Partly correct
Ans:-B
37. A was travelling from Bhopal to Jabalpur by Rajkot-Jabalpur Express Train. At Itarsi A caused grievous hurt to B who was the resident of Jabalpur. Where will the case be tried?
(A) At Bhopal from where A started his journey
(B) At Jabalpur of where B was the resident
(C) At Itarsi where A caused grievous hurt to B
(D) At the place where M.P. High Court decides
Ans:-C
38. Which of the following Court can try a murder case?
(A) Magistrate 1st Class
(B) Chief Judicial Magistrate
(C) Additional Sessions Judge
(D) Any of these Courts
Ans:-C
39. Warrant case relates to an offence punishable with—
(A) More than one year imprisonment
(B) More than three years imprisonment
(C) Death penalty, life imprisonment or imprisonment more than two years
(D) More than five years imprisonment
Ans:-C
40. Under Section 145 of the Cr. P.C. in connection with a dispute on immovable property, the executive magistrate prior to passing his orders as regards to possession over such property which one of the following periods he takes into consideration?
(A) One month
(B) Two months
(C) Four months
(D) Six months
Ans:-B
41. Under Section 106 of the Criminal Procedure code which of the following courts has power to release the offender on security for keeping the peace and for good behaviour?
(A) Sessions Court
(B) Magistrate 1st Class
(C) Appellate or Revisional Court
(D) All of the above
Ans:-D
42. Now under Section 125 of Criminal Procedure Code what payments per month can be ordered for maintenance?
(A) 50% on the basis of salary of the person
(B) Upto Rs. 500
(C) Upto Rs. 3,000
(D) As the Magistrate deems necessary in the circumstances
Ans:-D
43. Which of the following cannot claim maintenance under Section 125 of the Criminal
Procedure Code?
(A) Wife who cannot maintain herself
(B) Mother or father who cannot maintain herself or himself
(C) Major married daughter who cannot maintain herself
(D) Minor illegitimate daughter who cannot maintain herself
Ans:-C
44. For invoking Section 133 of Cr.P.C. where should not be the inconvenience or invasion on—
(A) Public rights
(B) Public place
(C) Private place or private persons
(D) All of the above
Ans:-D
45. Under Section 29 of the Criminal Procedure Code the second class Magistrate can pass sentence upto—
(A) 1 year
(B) 2 years
(C) 3 years
(D) All of these
Ans:-A
46. Which one of the following offences cannot be summarily tried?
(A) Grievous hurt
(B) Theft when the value of stolen property is below Rs. 200
(C) Offences relating to Sections 454 and 456 of the Indian Penal Code
(D) Offence of abetment of the offences enumerated under Section 260(vii) of the Criminal Procedure Code
Ans:-A
47. Under Chapter XXI of Criminal Procedure Code while adopting summary trial maximum punishment cannot be passed more than—
(A) Two months
(B) Three months
(C) Four months
(D) One month
Ans:-B
48. Under Section 198 of the Criminal Procedure Code the court can take cognizance of any offence laid down under Section 497 and 498 of the Indian Penal Code on the complaint of—
(A) Husband of the woman
(B) Father of the woman
(C) Mother of the woman
(D) Any of these
Ans:-A
49. Which one of the following proceedings is known as judicial proceeding?
(A) Investigation
(B) Enquiry and Investigation
(C) Enquiry and Trial
(D) Trial and Investigation
Ans:-C
50. Under Criminal Procedure Code to what maximum period an accused can be ordered to be kept in police custody by the Magistrate?
(A) Three days
(B) Seven days
(C) Ten days
(D) Fifteen days
Ans:-D

No comments:

Post a Comment