Thursday, May 14, 2015

Naib Tehsildar preliminary Exam Solved model paper

law questions for naib tehsildar exam
Naib Tehsildar preliminary Exam Solved model paper
1. ‘J’, a priest, beats a boy for curing him from evil spirit. The boy dies ‘J’ is— .
(A) Not liable for any offence
(B) Liable for culpable homicide
(C) Entitled to the defence of good faith
(D) Liable for attempt to murder
Ans:-B
2. Disclosure of the identity of a victim of rape is punishable under—
(A) Section-376 D, IPC
(B) Section-229, IPC
(C) Section-228, IPC
(D) Section-228A, IPC
Ans:-D
3. Use of violence by a member of an assembly of five or more persons in furtherance of common object will constitute—
(A) Affray
(B) Assault
(C) Rioting
(D) Unlawful assembly
Ans:-C
4. ‘A’ having lost the receipt for debt which he has paid to ‘B’ makes out another receipt himself and when ‘B’ sues him puts up the made-up receipt in evidence. In this case—
(A) ‘A’ is guilty of the offence of forgery
(B) ‘A’ is guilty of no offence
(C) ‘A’ is guilty of cheating ‘B’
(D) None of the above answers is correct
Ans:-A
5. ‘A’ intending to commit theft enters the house of ‘B’ at night and removes from one of the rooms a box to the courtyard where he opens it. He does not find in the box anything worth-taking and leaving the box there goes away. In this case—
(A) ‘A’ is liable only for house trespass
(B) ‘A’ is liable for theft
(C) ‘A’ has committed no offence
(D) ‘A’ is liable for house trespass and attempt to commit theft
Ans:-D
6. ‘A’, house owner tortures his tenant ‘B’ in order to compel him to pay his rent and realises his dues without causing any hurt to ‘B’. Here—
(A) ‘A’ is liable for criminal intimidation under Section 503 of Indian Penal Code
(B) ‘A’ is liable for using criminal force under Section 350 of Indian Penal Code
(C) ‘A’ is liable for extortion under Section 383 of Indian Penal Code
(D) ‘A’ is liable for assault under Section 351 of Indian Penal Code
Ans:-A
7. Which one of the following combinations is not correctly matched?
1. Dowry death — Section 498-A
2. Rape — Section 377
3. Adultery — Section 497
4. Robbery — Section 391
Select the correct answer using the code given below—
Code:
(A) 1,3 and 4
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans:-B
8. ‘A’ was on his journey by car from Allahabad to Lucknow. ‘B’ met him in the way and requested for a lift upto Rae Bareli, an intermediate town. ‘A’ agreed to his request but on reaching Rae Bareli did not drop ‘B’ there in spite of his repeated requests. ‘B’ was carried over to Lucknow against his wishes.
Here—
(A) ‘A’ is guilty of kidnapping ‘B’
(B) ‘A’ his committed no offence
(C) ‘A’ is guilty of wron4ully confining ‘B’
(D) ‘A’ is guilty of abducting ‘B’
Ans:-D
9. In which case the right of private defence of body does not extend to causing of death?
(A) An assault with the intention of wrongfully restraining a person
(B) An assault with the intention of committing rape
(C) An assault with the intention of kidnapping
(D) An assault with the intention of gratifying unnatural lust
Ans:-A
10. Which of the, following combinations is correctly matched
(A) Involuntary Intoxication- — Section 86
(B) Basudeo V/s State of Pepsu- Section 86
(C) Attempt to Commit suicide – Section306
(D) Bigamy — Section 497
Ans:-B
11. A proposal when accepted becomes—
(A) A promise
(B) A contract
(C) An agreement
(D) None of the above
Ans:-A
12. Which of the following is a valid acceptance of ‘a proposal?
(A) When an acceptance is made in ignorance of the proposal
(B) When an acceptance is made in usual and reasonable manner but not in a manner prescribed by the proposer
(C) When an acceptance is made in a manner prescribed by the proposer
(D) None of the above
Ans:-C
13. An agreement made without free consent\ is—
(A) Always void
(B) Voidable
(C) Unlawful
(D) Either void or voidable
Ans:-B
14. A contract through telephone is considered concluded at the place where acceptance is heard. In which of the following cases it was held?
(A) Bhagwandas V/s Girdharilal
(B) Cardill V/s Carbolic Smoke Ball Co.
(C) Lalman Shukla V/s Gauridutt
(D) Satyabrata Ghosh V/s Mugneeram
Ans:-A
15. Which of the following cases is related to the doctrine of frustration?
(A) Hadley Ws Baxendale
(B) Carlill V/s Carbolic Smoke Ball Co.
(C) Satyabrat Ghosh V/s Mugneeram
(D) State Bank of India V/s Quality Bread factory
Ans:-C
16. Which one of the following cases is not related to the damages for breach of contract?
(A) Hadley V/s Baxendale
(B) State of Rajasthan V/s Novelty Stores
(C) Madras Railway Co. V/s Govind Rao
(D) Dominion of India V/s All India Reporter Ltd.
Ans:-B
17. Assertion (A): All illegal agreements are void, but all void agreements are not illegal.
Reason (R) : Only those agreements, of which the object or consideration is unlawful, are known as illegal agreements.
Select the correct answer using the code given below—
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) ls false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-A
18. Which of the following agreements is not void?
(A) ‘A’ agrees to sell two hundred tons of oil to ‘B’
(B) An agreement in restraint of legal proceedings
(C) An agreement in restraint of marriage of any person
(D) A funds B’s purse and gives it to him. B promises to give ‘A’ Rs. 100
Ans:-D
19. Match list-I with list-II and select correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Novation
(b) Unjust enrichment
(c) Party competent to contract
(d) Dispossession of property induced by threat to cause death
List-II
1. Sec. 701.C.A.
2. Sec. 62 I.C.A.
3. Sec. 15 I.C.A.
4. Sec. 11 I.C.A.
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 2 3 4 1
(D) 3 1 2 4
Ans:-A
20. A contingent contract
(A) Happens
(B) Becomes impossible
(C) Does not happen
(D) None of the above is correct
Ans:-A
21. When prior to the due date of performance, the promisor absolutely refuses to perform the contract, it is known as—
(A) Abandonment of contract
(B) Actual breach of contract
(C) Remission of contract
(D) Anticipatory breach of contract
Ans:-D
22. When the agent contracts without disclosing name and existe1ce of his principal, in such a case on knowing about the principal, the third party may file a suit against—
(A) Principal alone
(B) Agent alone
(C) Either agent or principal or both
(D) None of the above
Ans:-C
23. ‘A’ is indebted to ‘B’. He authorises ‘B’ to sell his house and to pay himself out of the sale proceeds the debts due to him. In the absence of express contract—
(A) ‘A’ can revoke the agency
(B) ‘A’ cannot revoke the agency
(C) Agency is not terminated by ‘A’s death
(D) Both (B) and (C) are correct
Ans:-B
24. Pledge by a seller in possession of goods alter sale is—
(A) Valid
(B) Void
(C) Voidable
(D) Unlawful
Ans:-A
25. ‘A’ hires a carriage of ‘B’. The carriage is unsafe. ‘B’ is not aware of faults existing in the carriage. Because of faults in carriage. ‘A’ is injured—
(A) ‘B’ is liable
(B) ‘B’ is not liable
(C) ‘A’ and ‘B’ both are liable jointly
(D) All the above are correct
Ans:-A

No comments:

Post a Comment