Friday, May 15, 2015

Indian law practice Objective questions including questions on UP law

Indian law practice Objective questions including questions on UP law
Free online practice objective Questions for exams: Law
Objective Question Model Papers for judicial and legal Exams
1. ‘A’ intentionally fired a shot from his pistol at ‘B’ but it hit ‘C’ and ‘C’ died. The offence committed by ‘A’ is—
(A) Attempt to murder
(B)Culpable homicide
(C)Murder under Section 300
(D)Murder under Section 301
Ans:-D
2. ‘A’ makes a false entry in his electronic record for the purpose of using it as corroborative evidence in trial court. ‘A’ has—
(A) Fabricated false evidence
(B) Not fabricated false evidence
(C) Committed forgery
(D) None of the above
Ans:-A
3. A workman throws snow from a roof giving proper warning. A passer by is killed. The workman is—
(A) Guilty of murder
(B) Guilty of culpable homicide not amounting to murder
(C) Guilty of causing death by negligence
(D) Not guilty since death was accidental
Ans:-D
4. Which Section of the Indian Penal Code defines ‘sedition’ ?
(A) Section 122
(B) Section 123
(C) Section 124
(D) Section 124-A
Ans:-D
5. ‘A’ puts his hand in the pocket of ‘B’ for stealing money, but the pocket was empty.
‘A’ is guilty of—
(A) Theft
(B) Attempt to commit theft
(C) Mischief
(D) No offence
Ans:-B
6. Which one of the following Sections of the Indian Penal Code deals with vicarious
Liability?
(A) Section 120-A
(B) Section 121
(C) Section 154,
(D) Section 159
Ans:-C
7. Assertion (A): Nothing is an offence which is done in the exercise of the right of private defence.
Reason (R) : Where the aid of the society cannot be obtained, individual may do everything necessary to protect himself.
Codes:
(A)Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A) .
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-C
8. The ingredients of Section 149 of the Indian Penal Code are—
1. Knowledge of the probability of the commission of the offence
2. Common intention
3. Unlawful objects stated in Section 141 of the I.P.C.
4. Active participation in commission of crime.
Select the correct answer using the codes given below—
Codes:
(A) 1, 3 and 4
(B) 2 and 4
(C) 3 and 4
(D) 1 and 3
Ans:-D
9. Assertion (A): Homicide is the killing of a human being by a human being.
Reason (R) : Homicide is always unlawful.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-C
10. Which one of the following is not a correct ingredient of the offence of theft?
(A) Dishonest intention of take property
(B) Property must be movable
(C) Property must be taken without the consent of the person in whose possession it is
(D) Property must be taken without consent of the owner of the property
Ans:-D
11. Which one is not an essential ingredient of a crime?
(A) Motive
(B) Evil intent
(C) Human being
(D) Act
Ans:-A
12. Common intention means—
(A) Similar intention
(B) Same intention
(C) Sharing of intention by all persons
(D) Common plans
Ans:-C
13. Sexual intercourse by a man with a woman even with her consent is a rape, if she is
below the age of—
(A) 17 years
(B) 16 years
(C) 19 years
(D) 18 years
Ans:-B
14. Which one of the following is not a punishment under Section 53 of the Indian Penal Code, 1860?
(A) Fine
(B) Transportation
(C) Forfeiture of property
(D) Death
Ans:-B
15. In which of the following case the right of private defence of body does not extend to causing of death?
(A) Assault with the intention of committing kidnapping
(B) Assault with the intention of gratifying unnatural lust
(C) Wrongful restraint ‘
(D) Assault with the intention of committing abduction
Ans:-C
16. ‘Unlawful Assembly’ has been defined in the Indian Penal Code, 1860 under—
(A) Section 141
(B) Section 146
(C) Section 149
(D) Section 159
Ans:-A
17. Which one of the following statements is not correct?
(A) Abetment of an abetment is not an offence
(B) Abetment of illegal omission may be an offence
(C) To constitute the offence of abetment the effect requisite to constitute the offence need not be caused
(D) The person abetted need not be capable by law of committing an offence
Ans:-A
18. Attempt to commit robbery is punishable under—
(A) Section 392 LP.C.
(B)Section 393 I.P.C.
(C)Section 390 I.P.C.
(D)Section 394 I.P.C.
Ans:-B
19. Which one of the following is not an essential ingredient of the offence of kidnapping under the Indian Penal Code?
(A) Minor Child
(B) Intention of the accused
(C) Without the consent of lawful guardian
(D) Out of the keeping of the lawful guardian
Ans:-B
20. Making preparation to commit dacoity is punishable in the Indian Penal Code, 1860 under—
(A) Section 393
(B) Section 395
(C) Section 398
(D) Section 399
Ans:-D
21. Match list-I with list-II and select correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(Section)
(a) Section 463
(b) Section 445
(c) Section 441
(d) Section 503
List-II
(Offence)
1. Criminal Trespass
2. Forgery
3. Criminal intimidation
4. House-breaking
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 4 3 1
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 4 3
Ans:-A
22. The case of Gian Kaur V/s State of Punjab is related to—
(A) Murder
(B) Culpable homicide
(C) Abetment of suicide
(D) Attempt to commit suicide
Ans:-D
23. In which of the following cases the Supreme Court declared Section 303 of the I.P. Code as unconstitutional?
(A) Sher Singh V/s State of Punjab
(B) Mithu V/s State of Punjab
(C) Bachan Singh V/s State of Punjab
(D) Triveni Ben V/s State of Gujarat
Ans:-B
24. ‘A’ removes B’s book from his house without his consent with the intention to return it to him if he as a friend rewards him for the return. ‘A’ is liable for—
(A) Theft
(B) Attempt to theft
(C) Criminal breach of trust
(D) Attempt to criminal breach of trust
Ans:-A
25. ‘A’ incites ‘B’ to beat ‘C’. Subsequently ‘A’ reaches the place where ‘B’ is beating ‘C’. ‘A’ is liable under—
(A) Section 34
(B) Section 109
(C) Section 114
(D) Section 115
Ans:-C
26. ‘A’ cheats by pretending to be ‘B’, a person who is deceased ‘A’ is liable to be punished under—
(A) Section 420 of I.P.C.
(B) Section 419 of I.P.C.
(C) Section 418 of LP.C.
(D) Section 417 of I.P.C.
Ans:-B
27. In exercise of the right of private defence of property death cannot be caused in the case of—
(A) Robbery
(B) House breaking by night
(C) Mischief by fire in a dwelling house
(D) Theft
Ans:-D
28. Assertion (A): ‘A’ a boy aged nine years intentionally kills ‘B’. ‘A’ is liable to be convicted.
Reason (R) : A child up to the age of 12 years is immune from criminal liability.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true d (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanations of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans:-C
29. In a dark night ‘A’ and ‘B’ were fighting. B’s wife keeping her child on her shoulder reached there for separating them. In the meantime A’s fist fell on the back of the child and the child died ‘A’ is liable for—
(A) Hurt
(B) Grievous hurt
(C) Culpable homicide
(D) Murder
Ans:-A
30. In which of the following offences ‘Mens rea’ is not an essential ingredient?
(A) Murder
(B) Theft
(C) Robbery
(D) Bigamy
Ans:-D
31. ‘A’ beat his wife. She fell down and became unconscious. Believing her to be dead and to save himself from being arrested for murder ‘A’ hanged her in the fan with rope. Postmortem report disclosed her death from hanging. ‘A’ is liable for—
(A) Murder
(B) Culpable homicide
(C) Hurt
(D) Grievous hurt
Ans:-B
32. The word ‘good faith’ is defined in the Indian Penal Code in—
(A) Section 44
(B) Section 51
(C) Section 52
(D) Section 52-A
Ans:-C
33. ‘A’ is cutting the wood with an axe at a place where children are playing ? The axe files off and kills a nearby child. ‘A’ is liable for—
(A) No offence
(B) Murder
(C) Culpable homicide
(D) Causing death by negligence
Ans:-D
34. Insanity is—
(A) Lack of free will
(B) Incapacity produced due to drunkenness
(C) Incapable of knowing the nature of act committed
(D) Diseased mind
Ans:-D
35. ‘A’ finds a purse with money, not knowing to whom it belongs; he afterwards discovers that it belongs to ‘B’ and appropriates to his own use. ‘A’ is guilty of—
(A) Theft
(B) Criminal misappropriation
(C) Criminal breach of trust
(D) Cheating
Ans:-B
36. Which one of the following Sections of the police Act, 1861 has not been repealed?
(A) Section 06
(B) Section 44
(C) Section 41
(D) Section 11
Ans:-B
37. What is the date of enforcement of the Police (U.P. Amendment) Act, 2001?
(A) 15 August, 2001
(B) 26 January, 2001
(C) 10 August, 2001
(D) 14 March, 2001
Ans:-B
38. Which paragraphs of the U.P. Police Regulations deal with the absconding offences?
(A) 196 to 214
(B) 215 to 222
(C) l90 to195
(D) 223 to276
Ans:-B
39. Who is the Head of Criminal administration in a District?
(A) Superintendent of Police
(B) District Magistrate
(C) Additional District Magistrate (Administration)
(D) None of the above
Ans:-B
40. A police constable compels a person to remain in police station on false case of theft and allowing him to go after receiving money from him. He is liable for—
(A) Forgery
(B) Cheating
(C) Extortion
(D) Wrongful confinement
Ans:-B
41. Under which Section of Police Act additional police force is provided in a
District on certain conditions—
(A) Section 13
(B) Section 16
(C) Section 14
(D) Section 15
Ans:-D
42. Under which Section of Police Act the State Government is empowered to make Rules and Regulations governing the service conditions of members of Police Force—
(A) Section2
(B) Section 3
(C) Section 4
(D) None of the above
Ans:-A
43. Which Section of Police Act deals with the duties of police officers?
(A) Section 21
(B) Section 22
(C) Section 23
(D) Section 24
Ans:-C
44. Which one of the following Sections of Police Act contains provisions relating to
General Diary?
(A) Section 43
(B) Section 44
(C) Section 45
(D) Section 46
Ans:-C
45. Regulation of public assemblies and processions and licensing of the same is provided in Police Act, 1861 under—
(A) Section 25
(B) Section 28
(C) Section 30
(D) Section 32
Ans:-C
46. Under the U.P. Police Regulations a village chowkidar is responsible to the—
(A) District Superintendent of Police
(B) Superintendent of Police (Rural)
(C) Village Pradhan
(D) District Magistrate
Ans:-D
47. The power of the District Superintendent of Police to regulate the volume of music on the roads on the occasion of festivals is provided under—
(A) Clause (4) of Section 15-A of the Police Act.
(B) Clause (2) of Section 27 of the Police Act.
(C) Clause (4) of Section 30 of the Police Act.
(D) Clause (3) of Section 16 of the Police Act.
Ans:-C
48. Under Section 25 of the Police Act, 1861, the charge of unclaimed property is to be take by—
(A) Deputy Superintendent of Police
(B)Superintendent of Police
(C)District-Magistrate
(D)Every Police Officer
Ans:-D
49. The statutory powers of the Inspector General of Police under Section 7 of the Police Act, 1861 is subject to—
(A) Article 32 of the Constitution of India
(B) Article 226 of the Constitution of India
(C) Article 311 of the Constitution of India
(D) Article 309 of the Constitution of India
Ans:-C
50. Special Police officer under the Police Act, 1861 can be appointed by—
(A) A Magistrate suo motu
(B) The Inspector General of Police
(C) The Senior Superintendent of Police
(D) A Magistrate on an application by an Inspector of Police
Ans:-D

2 comments:

  1. In question no 31 how Husband could be charged for culpable homicide where his innitial mens rea was not to commit murder rather it was just of causing Hurt.
    Kindly reply me at Advocate.vsmalik@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Q.NO.31,SUGGESTED ANS.SHOULD BE HURT.IN THE CASE OF PALANI GOLDAN FACTS ARE SIMILAR.

    ReplyDelete