Thursday, May 14, 2015

Indian History MCQ

Indian History MCQ
Indian History mcq exam
INDIAN HISTORY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
1. What was the Impact of Chauri-Chaura incident on the Freedom Movement in India?
(A) Britishers realise that they could silence the Freedom Movement by the force of Gun
(B) This incident brought a new awakening among Indians for accelerating the Freedom Movement
(C) Mahatma Gandhi suspended the Non-cooperation Movement as he was against the violent activities of the freedom fighters
(D) None of these
Ans. (C)
2. The statement that “If by worshipping stones one can find God, I shall worship a mountain”, was made by —
(A) Ramananda
(B) Namdev
(C) Guru Nanak
(D) Kabir
Ans. (D)
3. Who among the following leaders of the revolt of 1857 wrote to the French emperor “The acts of injustice and Perjury of the
English Government blase on all sides like the rays of the sun”?
(A) Nana Sahib
(B) Bahadurshah
(C) Tatyan Tope
(D) Birjis Qadr
Ans. (A)
4. Which one was not a principle of the Panchsheel?
(A) World peace and International Co-opera-
(B) Respect for each other’s Territory and Sovereignty
(C) Non-aggression
(D) Equality and Mutual benefit
Ans. (A)
5. The Nehru report refers to—
(A) Pt. Motilal Nehru
(B) Pt. Jawahar lal Nehru
(C) Indira Gandhi
(D) Smt. Kamala Nehru
Ans. (B)

6. In which year Non-co-operation Movement was started?
(A) 1919—1920
(B) 1921—22
(C) 1916—17
(D) 1909—1910
Ans. (B)

7. Who, among the following founded the All India Muslim League?
(A) Sir Syaid Ahmad Khan
(B) Sir Muhammad Iqbal
(C) SirAgha Khan
(D) Nawab Salimullah Khan
Ans. (D)
8. “No one is allowed to marry outside his own caste, or to exchange are profession or trade for another or to follow more than     business.” This observation was made by —
(A) Megasthenese
(B) Fa Hien
(C) Hiuen-Tsaing
(D) Alberuni
Ans. (D)

9. “A bard am I, My father is a leech, and my mother grinds corn.” This passage occurs in the —
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Dhammapada
(D) Mrichchhakatikam
Ans. (A)
10. Which among the following native states, was forced to merge itself into Indian union after Independence of—
(A) Mysore
(B) Kashmir
(C) Patiala
(D) Hyderabad
Ans. (D)
11. The university Grants Commission was constituted in 1953 A.D. which among the followmg first recommended for it?
(A) The Hartog Committee 1929.A.D.
(B) Sargeant Plan of Education, 1944 AD.
(C) Radha Krishan Commission, 1948—49 AD.
(D) None of these
Ans. (C)
12. In which year did Subhas Chandra Bose escape to Germany and Japan?
(A) In 1930
(B) In 1940
(C) In 1941
(D) In 1942
Ans. (C)
13. The Hindustan Republican Association founded for organising an armed revolution was renamed as the
Hindustan socialist Republican Association under the leaderslip of—
(A) Acharya Narendra Dev
(B) Ram Prasad Bismil
(C) Chandra Sekhar Azad
(D) S.A. Dange
Ans. (C)
14. “Decay is inherent in all component beings. Work out your own salvation with deligence.” These words are attributed to —
(A)  Krishna
(B) Mahavira
(C) The Buddha
(D) Shankaracharya
Ans. (C)
15. Consider the passage given below — “No one should interfere with the people’s religious beliefs, for no one deliberately chooses
an incorrect religion.” This view was expressed in —
(A) Advice to Bughrakhan
(B) Advice to Humayun
(C) Letter to Shah Abbas
(D) Message to Khusrau
Ans. (B)
16. The Steel Plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were• established during the period of the—
(A) First Five Year Plan
(B) Second Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan
Ans. (B)

17. The principle of Panchsheel was declared by India and China in the year—
(A) 1952A.D.
(B) 1953A.D.
(C) 1954A.D.
(D) 1955A.D.
Ans. (C)
18. The Indian Independence league and the Indian National Army (INA) were founded primarily due to the efforts of —
(A) Rash Bihari Bose
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Captain Mohan Singh
(D) Jnani Pritam Singh
Ans. (B)

19. Who among the following was not an English Principal of the M.A.O. College at Aligarh?
(A) William AJ. Archbold
(B) Theodore Beck
(C) Theodore Morrison
(D) None of these
Ans. (D)
20. “When he attained Kingship, he was quite independent of the rules and orders of the Shariat.”
Ziauddin Barni made the above statement regarding —
(A) Iltutmish
(B) Allauddin Khilji
(C) Mubaraq Khilji
(D) Muhammad Tugluq
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment