Thursday, May 14, 2015

Indian history free quiz

Indian history free quiz
Quiz questions on Indian history
Free Indian History Online Practice Test Quiz based
1. What was the impact of British rule on Indian Industry in general?
(A) Prospered
(B) Grew fast
(C) Dwindled
(D) Ruined
Ans. (D)

2. Which of the following causes was not responsible for ruin of agriculture in India during the 1914 centuary?
(A) Creation of Private Property in land
(B) Neglect of agriculture by Britishers
(C) Over pressure on agriculture
(D) Laziness of Indians Peasants
Ans. (D)


3. All native states who afterwards became part of the Indian Union had agreed to accede to it by the end of the year—
(A) 1947A.D.
(13) 1948A.D.
(C) 1949A.D.
(D) 1950A.D.
Ans. (B)

4. The Independence Act, 1947 came into force on-
(A) February 20, 1947
(B) June 3,. 1947
(C) July18, 1947
(D) August 15 1947
Ans. (C)

5. In 1946, there was a mutiny of Indian naval ratings in—
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Visakhapatanam
(D) Bombay
Ans. (D)


6. An Interim cabinet headed by Jawaharlal Nehru was formed by the Congress in—
(A) March 1946
(B) September, 1946
(C) August 1946
(D) July 1946
Ans. (B)

7. The Muslim League Action day in support Pakistan on the—
(A) 14th August, 1945
(B) l4thAugust, 1947
(C) 16th May, 1946
(D) 16th August, 1946
Ans. (D)


8. The revolutionary who was associated with the Indian Independence League was—
(A) Shyamji Krishna Varma
(B) Ras Behari Bose
(C) Raja Mahendra Pratap
(D) Lala Hardayal
Ans. (D)

9.  Who among the following was the Pioneer in Making Hindi a standard literary langauge?
(A) Munsi Premchand
(B) Mahavir Prasad Dwivedi
(C) Jitendra Kumar
(D) Vrandvan Lal Verma
Ans. (A)

10.  Who was the first Muslim President of the INC?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Rafi Ahmad Kidwai
(C) Badruddin Tyaib Ji
(D) Hakim Ajmal Khan
Ans. (C)

11. All-over India, anti cow slaughter propaganda was undertaken in the early —
(A) 1900s
(B) 1890s
(C) 1880s 
(D) 1870s
Ans. (B)
12. The Civil Disobedience Movement and the “Individual Civil Disobedience” both ended toward the end of —
(A) 1936
(B) 1934
(C) 1932 
(D) 1931
Ans. (B)


13. The Non-co-operation Movement wasp suspended by Mahatma Gandhi because —
(A) The response of the people was poor
(B) Muslims kept aloof from the movement
(C) The British government promised to consider the demands of the Congress sympathetically
(D) Violence broke out at Chauri-chaura
Ans. (D)

14.. What for the Dandi March was started?
(A) To free the arrested
(B) To agitate against British suppression
(C) To break the salt law
(D) None of these
Ans. (C)

15. What is the other name given to one Wardha resolution?
(A) The Poona pact
(B) The Communal Award
(C) Quit India Resolution
(D) None of these
Ans. (C)

16. What was the form of struggle that Congress adopted against the British in 1940 —
(A) Non-co-operation
(B) Individual Satyagraha
(C) Mass Civil Disobedience
(D) Armed struggle
Ans. (B)



17. In which year Gandhiji suspended the Civil Disobedience Movement?
(A) In 1933
(B) In 1930
(C) In 1928
(D) In 1935
Ans. (A)


18. Who among the following, formed the party named as the Forward Block?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans. (A)

19. The Quit India Movement started in —
(A) July 1942 A.D.
(B) August 1942 A.D.
(C) September, 1942 A.D.
(D) October 1942 A.D.
Ans. (B)

20. The Quit India Movement in 1942 A.D. collapsed within —
(A) One year
(B) Eight months
(C) Six months
(D) Two months
Ans. (C)
21. Subhash Chandra Bose escaped from India in the year —
(A) 1940 A.D.
(B) 1941 A.D.
(C) 1942 A.D.
(D) 1943 A.D.
Ans. (D)


22. Who defended the INA Prisoners —
1. Jawahar lal Nehru
2. B.R. Ambedkar
3. Tej Bahadur Sapru
4. Katju
(A) l and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) All of these
Ans. (B)

23. Who was the first to form the Republic of India in a Foreign Country?
(A) Rash Behari Bose
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Pratap
(D) V.N. Chattopadyaya
Ans. (B)

24. Which of the following pair in inconnect?
(A) Mahatma Gandhi—Salt Satyagraha
(B) Bal G√£ngadhar Tilak—Quit India Movement
(C) Subhash Chandra Bose—Indian National Army
(D) Annie Basant—Theosophical Society
Ans. (B)

25. 23. Following the Quit India Movement of 1942 the National Government was NOT setup in —
(A) Tamluk
(B) Satara
(C) Monghyr
(D) Taichar
Ans. (C)

No comments:

Post a Comment