Saturday, December 10, 2011

Free India GK Solved test

Free India GK Solved test
General Knowledge Questions and Answers on India

1. First Planetarium of India is in:
(a) Jaipur
(b) Kanpur
(c) Cuttack
(d) Calcutta
Answer. (d)

2. In which of the following, Indian lions are
Nurtured in their natural habit:
(a) Corbett National Park
(b) Bandipur Sanctuary
(c) In Gir forest
(d) Kaziranga Sanctuary
Answer. (c)

3. Famous Meenakshi temple is situated at:
(a) Madurai
(b) Bangalore
(C) Mahabalipuram
(d) Trivendram
Answer. (a)

4. Kiwis are the inhabitants of:
(a) New Zealand
(b) Hungary
(c) Indonesia
(d) South Africa
Answer. (a)

5. What is Param 10000?
(a) Surface to Surface Missile
(b) Surface to air Missile
(c) Radar
(d) Computer
(e) Sub-Marine
Answer. (d)

6. Wood pulp is used as a raw material in the
Manufacture of:
(a) Nylon
(b) Terylene
(c) Rayon
(d) Sanforized cloth
Answer. (a)

7. The ‘Hall of Nations’ is located in:
(a) Mumbai
(b) London
(c) New Delhi
(d) Calcutta
Answer. (c)

8. The single most important item of import to
The Chola Empire was?
(a) Dye stuff
(b) Horses
(c) Metalwares
(d) Precious
Answer. (b)

9. World's largest producer of Jute is:
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) India
(d) Burma
Answer. (c)

10. Which of the following cities has the Largest population in the world?
(a) Mexico City
(b) New York
(c) London
(d) Tokyo
Answer. (a)

11. The Keil canal links the:
(a) Pacific and Atlantic Ocean
(b) Mediterranean and Red sea
(c) Mediterranean and Black Sea
(d) North Sea and Baltic Sea
Answer. (d)

12. Name the state of India which has the
Largest area:
(a) Punjab
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
Answer. (b)

13. The land area of India in comparison to the
Whole world is:
(a) 1/54 th
(b) 1/45 th
(e) 1/34th
(d) 1/42 th
Answer. (d)

14. The coldest planet is:
(a) Pluto
(b) Venus
(c) Uranus
(d) Jupiter
Answer. (a)

15. The smallest planet is:
(a) Mercury
(b) Pluto
(c) Uranus
(d) Neptune
(e) Venus
Answer. (b)


16. Steppes are the temperate grasslands of:
(a) South America
(b) North America
(c) Australia
(d) Europe and Asia
Answer. (d)

17. Isotherms are:
(a) Contour lines showing equal amount of Sunshine
(b) Lines on a map joining places which have the same mean temperature
(c) Contour lines of equal rainfall
(d) Contour lines of equal air pressure
Answer. (b)

18. On the river Hudson is situated:
(a) Chicago
(b) Washington
(c) New York
(d) New Jersey
Answer. (c)

19. The great temple of Sun God at Konark inThe Puri district was built by:
(a) Narasimha I
(b) Kapilendra
(c) Purushottama
(d) Choda Ganga
Answer. (a)

20. Name the state which has the least
Population:
(a) Goa
(b) Tripura
(c) Sikkim
(d) Nagaland
Answer. (c)

21. Which of the following substance is bad Conductor of electricity but good conductor
Of heat?
(a) Celluloid
(b) Asbestos
(c) Purspecks
(d) Mica
Answer. (a)

22. Pampas are the:
(a) Temperate grassland of South America
(b) Temperate grasslands of North America
(c) Temperate grasslands of Africa
(d) Temperate grasslands of Eurasia
Answer. (a)

23. The atmospheric layer farthest from the
Earth’s surface is known as:
(a) Exosphere
(b) Ionosphere
(c) Mesophere
(d) Stratosphere
Answer. (a)

24. On what date did the U.N.O. adopt the Universal Declaration of Human Rights?
(a) 20th October, 1945
(b) 24th October, 1945
(c) 26th June, 1945
(d) lOth December, 1948
Answer. (d)

25. In which of the following cities,” Charminar” is situated?
(a) Mysore
(b) Rajkot
(c) Hyderabad
(d) Lucknow
Answer. (c)

No comments:

Post a Comment