Tuesday, December 6, 2011

History Objective Question Test Paper

History Objective Question Test Paper

GK History Paper

1. The Indus Valley people knew the use of;

(a) Gold, silver, copper, bronze but not iron

(b) Copper, iron, gold but not bronze

(c) Silver, lead, iron but not gold

(d) Gold, tin, bronze but not copper

ANSWER. (a)

2. The mediator between man and gods according to the Vedic people was:

(a) Indra

(b) Agni

(c) Marut

(d) Asvins

ANSWER. (b)

3. Match the following:

Ancient Name of River Modem Name of River

A. Vitasta 1. Chenab

B. Askini 2. Beas

C. Parushni 3. Sutlej

D. Vipas 4. Ravi

A B C D

(a) 3 5 4 2

(b) 2 1 5 3

(c) 3 1 5 2

(d) 2 5 4 3

ANSWER. (c)

4. Match the following:

School of Thought Person

A. Mirnansa 1. Aksapada Gautama

B. Nyaya 2. Isvarakrishna

C. Sankhya 3. Jaimini

D. Vaishesik 4. Uluka Kanadra

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 3 4

ANSWER. (a)

5. Purushsukta is a part of:

(a) Rigveda

(b) Yoga-sutra

(c) Ramayana

(d) Bhagavad-Gita

ANSWER. (a)

6.Which of the following factors were responsible for the rise of different religious sects

during the 6th century B.C.?

1. The domineering attitude of the Brahmans towards the common people

2. Growth of untouchability and rigidity of the caste system

3. The people from the lower strata were becoming influential

4. The indiscriminate killing of cattle was mining the concept of new agriculture

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 2 and 3

ANSWER. (c)

7.Consider the following statements :

1. Parshvanatha preached the Jain ideas of Satya, Ahimsa, Asateya and Aparigraha.

2. Mahavira introduced Brahmacharya.

3. Mahavira’s teachings were first collected in the third century B. C.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

ANSWER. (d)

8. Match the following:

A. Fourth Buddhist Council 1. Vasumitra

B. Third Buddhist Council 2. Moggaliputa Tissa

C. Second Buddhist Council 3. Sabakami

D. First Buddhist Council 4. Mahakassapa

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c)1 2 4 3

(d) 3 2 4 1

ANSWER. (a)

9. Buddha has been described as ‘an ocean of wisdom and compassion’ in:

(a) Jataka tales

(b) Amarakosa

(c) Buddhacharita

(d) The Light of Asia

ANSWER. (b)

10. Who among the following rulers held a religious assembly at Prayag every five years?

(a) Ashoka

(b) Kanishka

(c) Harshavardhana

(d) Chandragupta Vikramaditya

ANSWER. (c)

11. The introduction of Buddhism into China is traditionally attributed to:

(a) Nagarjuna

(b) Samprati

(c) Kashyapa Matang

(d) None of these

ANSWER. (c)

12. Which of the following statements about Mahavira is/are correct?

1. Mahavira’s doctrines include observance of continence

2. The division of Jainism into Svetambara and Digambara sects took place during

Mahavira’s time

3. Mahavira condemned the Varna system

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) only 1

ANSWER. (d)

13. Buddha did not recognize:

1. Idol worship

2. Existence of soul after death

3. Sacrifice

(a) 1 and 3

(b) 1 only

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

ANSWER. (d)

14. Who was the greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature?

(a) Buddhism

(b) (b) Vasumitra

(c) Nagarujna

(d) (d)Ashvaghosha

(e) ANSWER. (d)

15. Gandhara school of art came into existence in:

(a) Hinayana sect

(b) Mahayana sect

(c) Vaishnava sect (

d) Shaiva sect

ANSWER. (b)

16. The meaning of ‘Buddha’ is:

(a) Anything beyond God

(b) Soul after death

(c) The Enlightened one

(d) The ultimate Path for mocha

ANSWER. (c)

17. Consider the following statements:

1. Jainism in ancient India condemned the vama system

2. Jain religious literature was written in Ardhamagadhi

3. Mahavira admitted women into the order of his followers

Which of these statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 2 and 3

ANSWER. (d)

18. Which of the following features are common to Jainism and Buddhism?

1. Denial of the authority of Vedas

2. Condemnation of animal sacrifice

3. Pursuing severe ascetism

4. Existence of a soul

5. Rejection of existence of God

(a) 1, 2, 3, 4 and 5

(b) 1 and 2

(c) 1, 2,3and5

(d) 1,4 and5

ANSWER. (b)

19. The crux of early Buddhism was:

(a) Renunciation of desire

(b) Rigorous penance

(c) Belief in fatalism

(d) Idol worship

ANSWER. (a)

20. During the time of Harshavardhana, a great Buddhist assembly was held at:

(a) Patliputra

(b) Nalanda

(c) Prayag

(d) Purushapura

ANSWER. (c)

21. Which one of the following is the most fundamental difference between Mahayana

Buddism and Hinyana Buddhism?

(a) Emphasis on ahimsa

(b) Casteless Society

(c) Workship of Gods and Goddesses

(d) Worship of Stupa

ANSWER. (c)

22. Who, according to Jains, was the founder of Jainism

(a) Rishabha

(b) Mahavira

(c) Arishtanemi (

d) Parsavanatha

ANSWER. (a)

23. With which religion is Kaivalya associated?

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Hinduism

(d) Sikhism

ANSWER. (b)

24. The phrase ‘The Light of Asia’ is applied to:

(a) Alexander

(b) Chandragupta Maurya

(c) Mahavira

(d) Buddha

ANSWER. (d)

25. Match the following:

A. Hinduism 1. Eight Fold Path

B. Jainism 2. Monotheism

C. Buddhism 3. Divinity

D. Islam 4. Three Fold Path

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 1 3

(c) 3 4 1 2

(d) 3 4 2 1

ANSWER. (c)

No comments:

Post a Comment