Wednesday, December 28, 2011

Indian History Test for All UPSC, IAS Civil Services Exams

Indian History Test for All UPSC, IAS Civil Services Exams

Model Test Paper of History

1. Who campaigned against sati and child marriage?

(A) Canning

(B) Hardinge

(C) Dalhausie

(D) Bentink

Ans. (D)

2. ‘Theosophical Society’ was founded at —

(A) Lucknow

(B) Bengal

(C) Adyar

(D) Nagpur

Ans. (C)

3. Which of the following were the social classes which emerged as a result of the economic

and administrative changes between 1765-1856?

(A) Landlords

(B) Money-lenders

(C) Government Servants

(D) Businessmen

(E) All of the above mentioned

Ans. (A)

4. The most comprehensive Act limiting the liberty the Indian Press was —

(A) The Newspaper Act, 1908 AD,

(B) Indian Press Act, 1910 A.D.

(C) The Indian Press Emergency Powers Act, 1931 A.D.

(D) The Press (Objectionable Matters) Act, 1951 A.D.

Ans. (D)

5. Which among the following, constituted the novelty of the art of Painting of Ravi Verma?

(A) Portraits

(B) Use of oil colours in, painting Indian Mythological themes

(C) Frescoes

(D) Water colour drawings

Ans. (C)

6. The first Newspaper which was published in India was titled —

(A) The Bengal Gazette

(B) The Calcutta Gazette

(C) The Calcutta Chronicle

(D) None of these

Ans. (A)

7. ‘Macaulayian System’ of Education introduced in 1836 A.D. was meant —

(A) Only for upper-class Indian

(B) Mass-education

(C) None of these

Ans. (A)

8. Who was the founder of Digdarshan?

(A) 1821

(B) 1822

(C) 1823

(D) 1824

Ans. (A)

9. Praja-Mitra Mandal, the first political organisation of Mysore is an —

(A) Anti-Wodeyar movement

(B) Anti-Brahmin movement

(C) Anti-Landlord movement

(D) Anti-British movement

Ans. (B)

10. Why did Ranjit Singh avoided military encounter with the English? It was because?

(A) Initially he enjoyed cordial relations with the British

(B) Ranjit Singh was busy in conquering Multan, Kashmir, Peshawar etc

(C) He was assured by Metcalfe of the British alliance

(D) He understood that he’ll be of no match to the military powers of the British

Ans. (D)

11. Brahma Samaj was latter developed into a spiritual fraternity by —

(A) Devendranath Tagore

(B) Keshava Chandra Sen

(C) Ranade

(D) Bhandarkar

Ans. (A)

12. The British started economic exploitation of the Indians when —

(A) There remained no fear of the Mughal emperor

(B) There remained no fear of the might of the Maratha after the 3rd Battle of Panipat

(C) No European rival after the 3rd Anglo- French war

(D) They captured political power in the provinces of Bengal, Bihar and Orissa after the battle of Plassey

Ans. (D)

13. The Hindu College of Calcutta the first College in India which imparted instructions, mainly in English language was established

in 1817 A.D. primarily due-to the efforts of —

(A) English missionaries

(B) Enlightened Bengalis

(C) Marques Hastings the Governor General

(D) Liberal English educationalists

Ans. (D)

14. The system of competitive examination for Civil Service was accepted in principle in the year —

(A) 1833

(B) 1853

(C) 1858

(D) 1882

Ans. (B)

15. What is the correct chronological sequence of the following Acts?

1. Indian Trade Unions Act

2. Indian Factories Act

3. The Trade Disputes Act

4. Indian Mines Act

Select the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 2, 4, 1, 3

(B) 3, 1, 4, 2

(C) 1, 3, 2, 4

(D) 4, 2, 3, 1

Ans. (A)

16. The Trades Disputes Act of 1929 provided for —

(A) A system of tribunals and a ban on strikes

(B) The participation of workers in the management of industries

(C) Arbitrary powers to the management to quell industrial disputes

(D) An intervention by the British Court, in the event of a dispute

Ans. (A)

17. With a view to encouraging the spread of western education among the Muslims, the Muhammadan Literary Society was founded

in 1833 at —

(A) Calcutta

(B) Aligarh

(C) Delhi

(D) Karachi

Ans. (A)

18. What is the correct chronological sequence of the following events significant in the history of modern education in India?

1. The establishment of the Women University of Poona

2. Carlyle Circular

3. Hunter Commission

4. Establishment of the Aligarh Muslim University

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 4, 3, 2, 1

(C) 3, 2, 1, 4

(D) 1, 3, 4, 2

Ans. (B)

19. The Theosophists advocated the revival and strengthening of —

(A) Hinduism, Zoroastrianism and Buddhism

(B) Hinduism, Buddhism and Islam

(C) Hinduism, Buddhism and Jainism

(D) Hinduism and Buddhism only

Ans. (D)

20. The Swaraj Party decided to take part in the Reforms Scheme under Government of India Act, 1919 because —

(A) It wanted to gain political experience by forming government

(B) It wanted to expose the holowness of the reforms provided in the Act

(C) It wanted to co-operate with the government

(D) It wanted to curtail the influence of ‘no changers’

Ans. (B)

21. The Hindustan Republican Association founded for organising an armed revolution was renamed as the Hindustan Socialist

Republican Association under the leadership of —

(A) Acharya Narendra Dev

(B) Ram Prasad Bismil

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) S. A. Dange

Ans. (C)

22. The first national news agency of India was —

(A) The India Review

(B) The Free Press of India

(C) The Hindustan Review

(D) The Associated Press of India

Ans. (D)

23. What is the correct sequence of the following?

1. Prohibition of Sati

2. Education Resolution

3. First University Act

Codes:

(A) l, 2 and 3

(B) 1, 3 and 2

(C) 2, 1 and 3

(D) 3, 2 and 1

Ans. (C)

24. Which one of the following events helped Gandhi who had returned from South Africa in 1915 more directly to emerge as the

undisputed leader of the Indian National Congress?

(A) Edwin Montagu’s announcement on 20 August, 1917 in the House of Commons that the policy of the British Government would

be the gradual development of self governing institutions with a view to the progressive realisation of responsible government in

India

(B) Annie Besant became almost overnight a pro-Raj supporter after Montagu’s promise of responsible government in India

(C) B .G. Tilak departed for England in September 1918 to fight a libel suit against Valentine Chirol

(D) The British Raj passed the Rowlatt Act on 18 March, 1919 to suppress the revolutionary movements against it

Ans. (D)

25. Who among the following were associated with Trade Union Movement in India?

1. B.P. Wadia

2. N.M. Joshi

3. Dhundiraj Thengdi

4. K. Kamaraj

5. Vitthalbhai Patel

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 1 and 2 only

(B) 1, 2 and 3

(C) l, 3 and 4

(D) 3, 4 and 5

Ans. (B)

No comments:

Post a Comment