Thursday, December 8, 2011

Free Online History Test Paper

Free Online History Test Paper
GK History Question Paper
1. Which of the following old states and their capitals is/are correctly matched ?
1. Anga - Champa
2. Vatsa - Saket
3. Panchala - Kanyakubha
4. Magadha - Girivraja
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
ANSWER. (d)

2. Which of the following is/are correctly matched?
1. Allahabad : Samudragupta Prasasti
2. Aihole inscription : Pulakesin II
3. Gwalior Prasasti : Devapala
4. Hathigumpha : Rudradaman inscription

(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Answer. (b)


3. Which of the following pairs is incorrect?
(a) Bimbisara - Magadha
(b) Menander - Taxila
(c) Sasanka - Gauda
(d) Pandyas - Madura
ANSWER. (b)

4. In early ancient india, the largest urban centre was:
(a) Pataliputra
(b) Taxila
(c) Kausambi
(d) Kanauj
ANSWER. (a)

5. Which one of the following ports handled the north Indian trade during the Gupta period ?
(a) Tamaralipti
(b) Broach
(c) Kalyan
(d) Cambay
Answer. (b)

6. Who is often described as the second ‘Parasurama’ or the exterminator of the entire
kshatriya race?
(a) Ajatasatru
(b) Mahapadma
(c) Dhana Nanda
(d) Pradyota
ANSWER. (b)

7. Which, among the following ancient India King claimed ekamt (the sole sovereign) or the
first Imperial ruler of india?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Ajatsatru
(c) Udayin
(d) Dhana Nanda
ANSWER. (a)

8. The silver coins issued by the Guptas were called:
(a) Rupayaka
(b) Karshapana
(c) Dinara
(d) Pana
Answer. (a)

9. Put in chronological order:
1. Sisunaga dynasty
2. Alexander’s invasion
3. Kalinga War
4. Megasthenes visit to India
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 2, 1, 4, 3
ANSWER. (b)


10. Which one of the following ancient Mahajanapadas was located on the bank of Yamuna?
(a) Anga
(b) Avanti
(c) Matsya
(d) Vatsa
ANSWER. (d)

11. The practice of image worship began among the followers of Brahmanism with
the emergence of:
(a) Shaivism
(b) Ajivikas
(c) Bhagavatism
(d) Atharvaveda
Answer. (c)

12. Alexander died at:
(a) Patala
(b) Taxila
(c) Babylon
(d) Gedrosia
ANSWER. (c)

13. Arrange the following Mahajanapadas as they occurred from west to east:
1.Chedi
2. Vatsa
3. Kashi
4. Magadha
5.Anga
(a) 5, 4, 3,2,1
(b) 1, 2,3,2, 5
(c) 1, 3, 2, 4, 5
(d) 2, 3, 4, 5, 1
ANSWER. (b)

14. The great mathematician and astronomer of the Gupta period, Aryabhatta, is credited with
1. Discovery of earth’s rotation on its axis
2. Using the concept of zero
3. Discovery of gravitational force of earth
4. Discovery of the cause of eclipse being the earth’s shadow on the moon
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2 only
(d) 1 and 4
Answer. (b)

15. Sculptures of the Gandhara school reflect in influence of the:
(a) Greeks
(b) Chinese
(c) Romans
(d) Persians
ANSWER. (a)

16. Match the following:
A. Kosala 1. Sravasti
B. Avanti 2. Mahishamati
C. Vatsa 3. Kausambi
D. Lichchavi 4. Vaishali
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 2 4
(d) 4 3 1 2
ANSWER. (a)

17. Which of the following was the most important factor in transforming Ancient Indian society into feudal society?
(a) Decline of trade
(b) Practice of land grants
(c) Proliferation of castes
(d) None of these
Answer. (b)

18. What was the main cause for the rise of large states during and after sixth century B.C.?
(a) Widespread use of iron in parts of U.P. and Bihar
(b) The tribal society gave way to a more settled life
(c) There was great increase of trade and commerce
(d) None of the above
ANSWER. (a)

19. Who among the following was a great ruler of Kalinga in ancient times?
(a) Ajatasatru
(b) Bindusara
(c) Kharavela
(d) Mayurasarman
ANSWER. (c)

20. Which of the following statements is not true regarding the Gupta society?
(a) The brahmanas claimed many privileges
(b) There was decline in the number of untouchables as compared to earlier periods
(c) The tribal chiefs were given a respectable position
(d) The position of the shudras improved
Answer. (b)

21. Which one of the following rulers was known as Amitraghata, the ‘destroyer of foes’?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bindusara
(c) Kanishka
(d) Samudragupta
ANSWER. (b)


22. With reference to the period of Mahajanapadas referred to in Buddhist literature, which
one of the following dynasties ruled Avanti?
(a) lksvaku
(b) Haryanka
(c) Paurava
(d) Pradyota
ANSWER. (d)

23.Who among the following usurped the throne of Magadha in 332B.C.?
(a) Bindusara
(b) Ashoka
(c) Chandragupta Maurya
(d) Kanishka
ANSWER. (c)

24. By tradition, the famous lexicographer Amarasimha was a contemporary of who of
the following?
(a) Asvaghosa
(b) Panini
(c) Patanjali
(d) Kalidasa
Answer. (d)

25.Which of the following Mauryan emperors abdicated his throne and migrated to the south to live
as Jain ascetic?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Bindusara
(d) Dasaratha
ANSWER. (a)

No comments:

Post a Comment