Wednesday, December 14, 2011

Indian History Practice Test Paper

Indian History Practice Test Paper
History Sample Test Paper

1. The language patronized by the Delhi Sultanate was—
(A) Arabic
(C) Persian
(B) Turki
(D) Urdu
Ans. (C)

2. Coins with legands & portraits were first issued in India by the —
(A) Sungas
(B) Sakas
(C) Indo-Greeks
(D) Satvahanas
Ans. (B)

3. The Gupta era is identical with —
(A) Kaichuri era
(B) Kali era
(C) Saptarsi era
(D) Valabhi era
Ans. (D)

4. One of the notable early writers of Hindi was —
(A) Chand Bardai
(C) Namadeva
(B) Amir Khusrau
(D) Nanair
Ans. (C)

5. Match List I (Types of Marriages) with List II (Their Characterstic feature) and select the correct answer
using the codes given below the lists—
List I List II
(a) Daiva 1. Bride’s father receives a
pair of cow and bull
from the bridegroom
(b) Arsha 2. Bride is, taken, away by
force and married
(c) Ashura 3. Father gives the daughter
with ornaments.
(d) Rakshasa 4. Father gives daughter to
a priest
5. Bridegroom pays the price of the bride
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 5.
(B) 4 1 5 2
(C) 3 4 5 2
(D) 4 1 2 5
Ans. (B)

6. Mabmud Tughlaq started—
(A) Copper coins
(B) Paper currency
(C) Gold coins
(D) Silver coins
Ans. (A)

7. The peasantry suffered in Allauddin Khilji reign because of—
(A) Large number of taxes
(B) Irrigation taxes
(C) Land acquisition
(D) Bureaucratic delays
Ans. (A)

8. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Pliny: Natural History
(B) Ptolemy: Geography
(C) Strabo: Periplus of Erythraean sea
(D) Cosmos: Christian Topography
Ans. (C)


9. The hierarchy of the four varnas described in many of the early Buddhist texts is—
(A) Vessa, sudda, khattiyaahamanna
(B) Sudda, vessa, bahamanna, khattiya
(C) ichattiya, bahpkanna, vessa, sudda
(D) Vessa, bahamanna, khattiya, sudda
Ans. (C)


10. The importance of Kayastha Community arose due to their being—
(A) Warriors
(B) Dancers
(C) Account keepers and writers
(D) Judges
Ans. (C)

11. In Mughal period Zamindars were—
(A) Land owners
(B) Jagirdars
(C) Labourers
(D) Revenue collectors
Ans. (A)


12. Match List I with List II and select the correct answer—
List I List II
(a) Asvalayana 1. Samhita
(b) Apastamba 2. Grihyasutra
(c) Maitrayana 3. Nirukta
(d) Yaska 4. Dharmasutra
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 2 3 1 4
(C) 3 1 2 4
(D) 2 4 1 3
Ans. (D)

13. Match List I with List II and select the correct answer—
List I (Event)
(a) First Buddhist Council
(b) Second Buddhist Council
(c) Third Buddhist Council
(d) Fourth Buddhist Council
List II (Place)
1. Vaishali
2. Rajagriha
3. Patliputra
4. Kashmir
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 3 1 4 2
(C) 1 4 3 2
(D) 2 1 3 4
Ans. (D)


14. Which one of the following, according to the Buddha, would lead to ‘Nirvana’?
(A) To be constantly in the state of a stithaprajna
(B) Pursuit of the ashtangika marga
(C) Observance of asceticism and penance
(D) Adoration of stupa
Ans. (B)


15. Match List I with List II and select the correct answer—
List I List II
(Name of Jainas) (Their cognizance)
(a) Parshvanatha 1. Bull
(b) Adinath 2. Lion
(c) Mahavira 3. Snake
(d) Shantinatha 4. Goat
5. Deer
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 2 5
(C) 2 4 1 3
(D) 5 2 4 1
Ans. (B)


16. Match List I with List II and select the correct answer—
List I
(a) Concept of Ardhanarishavara
(b) Worship of five deities
(c) The theory of “May be”
(d) Hero worship
List II
1. Bhagavatism
2. Smartas
3. Jainism
4. Saivism
Codes:


17. Which one of the following statement is not correct?
(A) There are Jaina temples at Khajuraho
(B) There are Jaina caves at Udaygiri in Orissa
(C) There was a Jaina stupa at Mathura
(D) There are Jaina Monasteries at Vaishali
Ans. (C)


18. Who among the following had referred to the lost glory and splendor of Patliputra?
(A) Cosmos
(B) Fa-hien
(C) Huien-Tsang
(D) Magasathenese
Ans. (C)


19. According to moreland, the ‘Jama’ signified—
(A) Total revenue assessment
(B) Total land revenue assessment
(C) Land revenue realised
(D) Net income of the ruling class
Ans. (A)

20. Match List I (Sutra Literature) with List II (Subject they dealt with) and select the
correct answer by using the codes given below the lists—
List I List II
(a) Kalpa 1. Etymology
(b) Siksha 2. Phonetics
(c) Nirukta 3. Ritual
(d) Chhanda 4. Metre
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 4 1
(D) 2 3 1 4
Ans. (A)


21. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists—
List I List II
(a) Tirukkural 1. Ilango Adigal
(b) Silappadikaram 2. Sathanar
(c) Manimekalai 3. Tollcappiyar
(d) Tolkappiyam 4. Tiruvalluvar
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 4 1
(D) 2 3 1 4
Ans. (A)


22. Which one of the following factors was most responsible for the origin of Buddhism?
(A) Change of tribal state into territorial state
(B) Impact of increasing use of Iron
(C) Growth of the guild system
(D) Challenge of the Kshatriyas to the dominance of the Brahmanas
Ans. (B)

23. Which of the following kings of ancient India were patrons of Jainism?
1. Srenika Bimbisara
2. Chandragupta Maurya
3. Kharavela
Choose the correct answer using the codes given below —
(A) 1, 2 & 3
(B) 1 & 2
(C) 2 & 3
(D) l & 3
Ans. (A)


24. Match List I with List II and select the correct answer—
List I List II
(a) Vishvanath 1. Puti
(b) Vasudeva 2. Madurai
(c) Minakshi 3. Kashi
(d) Eknamsa or Bhadra 4. Mathura
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 4 2 1
(D) 2 3 4 1
Ans. (C)


25. The Niravasita (excluded) and aniravasita (not excluded) shudras have been referred to by—
(A) Yaska in the Nirukta
(B) Panini in the Ashtadhayi
(C) Kautilya in the Arthashastra
(D) None of the above
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment