Wednesday, December 28, 2011

History IAS Prelims Practice Paper

History IAS Prelims Practice Paper

History Objective Sample Paper

1. Who was the first President of the All India Trade Union Congress?

(A) V.V.Giri

(B) S.A.Dange

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) Lala Lajpat Rai

Ans. (D)

2. The one major result of process of depeasantisation was —

(A) A spurt in industrial growth

(B) An erosion in the value of land as a commodity

(C) A growth of landless agricultural labour

(D) The introduction of institutional financing by governments

Ans. (C)

3. Pagal Panthis sect was founded by —

(A) Syaid Ahmad of Rae Bareli

(B) Haji Shariatullah

(C) Karam Shah

(D) Shah Waliullah

Ans. (C)

4. The Central Hindu School at Banaras which served as a nucles of the Banaras Hindu University was established by —

(A) Madan Mohan Malaviya

(B) Mrs. Annie Besant

(C) Bhagawan Das

(D) Swami Shradhananda

Ans. (B)

5. Who among the following were associated with the starting of the Rahnumai Mazdayasan?

1. Nauroji Furdoonji

2. Dadabhai Nauroji

3. S.S. Bengali

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Ans. (C)

6. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the freedom struggle?

1. The Sandhya

2. The Yugantar

3. The Kal

Select the correct given below —

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Ans. (D)

7. Match List I with List II and select the correct answer —

List I

(Name of the reform movement)

(a) Satya Shodhak

(b) Self Respect

(c) Sarva Shodhak Samaj

(d) Namdhari

List II

(Name of its protagonist)

1. Jatirao Govindrao Phule

2. E. V. Ramaswami Naickar

3. Shahu Maharaj

4. Ram Singh

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 1 2 3

Ans. (A)

8. The Act discouraging child marriage was passed in 1891 largely at the instance of —

(A) Ishwar Chandra Vidyasagar and Bhartendu Harishchandra

(B) Mahadev Govind Ranade and Jotiba Phule

(C) Keshab Chandra Sen and Beharmji Malabari

(D) Keshab Chandra Sen and Mahadev Govind Ranade

Ans. (C)

9. Which one of the following was essentially a mouth piece of the Liberals?

(A) New India

(B) Leader

(C) Young India

(D) Free Press Journal

Ans. (B)

10. The tribal rebellion against the British known as Ulgulan was organised by —

(A) Korra Mallaya

(B) Ranade

(C) Birsa Munda

(D) Konda Dora

Ans. (C)

11. Which one of the following is correctly matched?

(A) Nibandhamala : Vishnusastri Chippulankar

(B) Sudharak : Sishir Kumar Ghosh

(C) Raft Goflar : Agarkar

(D) Sambad Prabhakar : Bal Gangadhar Tilak

Ans. (A)

12. The Widow Remarriage Act was passed during the Governor-Generalship of —

(A) Bentinck

(B) Dalhousie

(C) Canning

(D) Lawrence

Ans. (B)

13. The cultural background of Revolutionary Terrorism in Bengal had been strengthened by the writings of —

(A) Michael Madhusudhan Dutt

(B) Sakharam Ganesh Deuskar

(C) Bankim Chandra Chattopadhyay

(D) Rabindranath Tagore

Ans. (C)

14. During the later half to the nineteenth century, the Indian intelligentsia started protesting against the policies of the colonial rule

by various means. Which one of the following was not a part of that protest?

(A) Writing books and articles on the subject

(B) Publishing newspapers for articulating their views

(C) Forming societies, associations and organisations to voice their grievances

(D) Resorting to armed resistance

Ans. (D)

15. Dayal Singh Majithia was associated with —

1. Newspaper

2. Education

3. Banking

4. British army

Select the correct answer using the codes given below—

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 3 and 4

Ans. (B)

16. The Young Bengal Movement in the 19th century was inspired by —

(A) Rasik Kumar Mallick

(B) Ramtannu Lahiri

(C) Henry Vivian Derozio

(D) Peary Chand Mitra

Ans. (C)

17. Har Dayal, Baba Harnam Singh ‘Tundilat’, Baba Sohan ‘Bhakna’ and Gurdit Singh were associated with —

(A) India Independence League

(B) Naujawan Bharat Sabha

(C) Ghadar Movement

(D) Akali Movement

Ans. (C)

18. Indian War of Independence, 1857 was written by —

(A) S.N. Sen

(B) R.C. Majumdar

(C) V.D. Savarkar

(D) S.B. Choudhari

Ans. (C)

19. Consider the following features —

1. Economic Prosperity

2. The Dewani rights of Bengal with the British while the Nawab was responsible for Nizamat function

3. A prolonged period of famine

4. A sudden increase in the volume of trade in the region

Which of these char├ícterised the ‘Dual System’ of Government in Bengal?

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 3 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2 and 3

Ans. (C)

20. Which of the following states under the native rular did not introduce social reforms by legislation?

(A) Mysore

(B) Baroda

(C) Uttar Pradesh

(D) Nagpur

Ans. (D)

21. Modern Punjabi literature begins with the works of —

(A) Bhai Vir Singh

(B) Puran Singh

(C) Kirpa Singh

(D) None of these

Ans. (A)

22. Who, among the following, was the leader of the Neo-Bengal School of Painting?

(A) Abindra Nath Tagore

(B) G.N.Tagore

(C) Nand Lal

(D) None of These

Ans. (A)

23. Who among the following revolutionaries was shot dead in an encounter by the British?

(A) Sardar Bhagat Singh

(B) Rajguru

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Sukhdev

Ans. (C)

24. Jyotiba Phule is associated with —

(A) Anti-Caste Movement

(C) Labour Union

(C) Peasant Movement

(D) Mass disobedience

Ans. (A)

25. Who among the following was the founder of ‘Sangat Sabha’?

(A) Rama Krishana Paramahansa

(B) Devendra Nath Tagore

(C) Swami Vivekananda

(D) Keshava Chandra Sen

Ans. (D)

No comments:

Post a Comment