Thursday, December 15, 2011

History Model Test Paper

History Model Test Paper
MCQ Paper History

1. Which one of the following is correct about the great bath at Mohenjodaro?
(A) The Great Bath was a square tank 10 feet deep
(B) There was no provision for emptying the tank
(C) The tank well jacketed with bitumen
(D) The floor of the tank was made with the stone slabs
Ans. (C)

2. Important crops like rice & wheat came to be cultivated in the Indian sub-continent during the—
(A) Neolithic period
(B) 6th Century B.C.
(C) Harrapan age
(D) Rigvedic period
Ans. (A)

3. The city of Harappa was situated along the river—
(A) Ravi
(B) Indus
(C) Sutlej
(D) Ghaggar
Ans. (A)

4. Which of the following systems were known to the people of Harappa? ‘
(A) Sexagesimal system
(B) Roman system
(C) Decimal system
(D) Both (A) & (B)
Ans. (D)


5. The trade with foreign countries by the Indus people was mainly carried through?
(A) Water routes
(B) Land routes
(C) The use of elephants & Horses
(D) None of the above
Ans. (A)

6. The script of Indus valley civilization has not been deciphered so far, but overlap of letters on same of the potsherds from Kalibanga show that writing was —
(A) From left to right
(B) From right to left
(C) From left to right & from right to left in alternate lines
(D) From right to left & from left to right in alternatives
Ans. (D)


7. What was common between the Indus & Egyptian people?
(A) Structure of temples
(B) Method of cremation
(C) Knowledge about the change of seasons
(D) Use of decimal system
Ans. (D)


8. ‘Gaytri Mantra’ is mentioned in which of the following Vedas?
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Atharvaveda
(D) Samveda
Ans. (A)

9. The Indus population, particularly of cities, was—
(A) Cosmopolitan
(B) Aryan race -
(C) Dominated by Mongoloids
(D) Dominated by Dravidians
Ans. (A)

10. The First ancient literature on paintings is—
(A) Alankar
(B) Kalasniriti
(C) Alangrangyana sutra
(D) Yamini
Ans. (C)

11. In which of the following Bronze age civilization, much attention to health & cleanliness had been given?
(A) Egypt
(B) Mohenjodaro
(C) Harappan
(D) None of these
Ans. (C)

12. Which was the first book to deal with Music?
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans. (C)

13. Which one of the following site is situated in the north of Hindukush?
(A) Chanhudaro
(C) Shortugai
(B) Manda
(D) None of these
Ans. (C)


14. Which of the following ethnic element is found in the skeletal remains of Harappan sites?
(A) Negrito
(B) Alpine
(C) Mongoloid
(D) Mediterranean
Ans. (A)

15. Harsha-Charita was written by—
(A) Harsha Vardhana
(B) Banabhatta
(C) Kalidasa
(D) Mala
Ans. (B)


16. The people of the Indus valley civilization worshipped which of the following gods?
(A) Brahma & Vishnu
(B) Indra & Varuna
(C) Pashupati
(D) All of these
Ans. (C)

17. Kautilya’s Arthasastra deals mainly with Mauryan—
(A) Village Community
(B) Economic System
(C) Agricultural System
(D) State
Ans. (D)

18. Harappan civilization belongs to which of the periods of human history?
(A) Iron age
(B) Palaeolithic age
(C) Chalcolithic age
(D) Neolithic age
Ans. (A)

19. Sattiyas Kandhadhyaya’ was written by—
(A) Kuttuvan
(B) Hyasala King
(C) Kamban
(D) Ayasthya
Ans. (B)

20. What was the architectural style of buildings in Mohenjodaro?
(A) Hexagonal
(B) Octagonal
(C) Plain
(D) Figurative
Ans. (C)

21. Nishada Charita was written by—
(A) Gautamiputra Satakarni
(B) Bhatti
(C) Vikramaditya
(D) Sriharsha
Ans. (D)

22. Which of the features regarding lothal is incorrect?
(A) Evidence of the ploughed fields
(B) Discovery of a dockyard
(C) Depiction of a ship or a seal
(D) Rectangular & circular fire altars for animal sacrifice
Ans. (A)

23. Sangam works were written in the period of—
(A) 100 B.C. to 300 A.D.
(B) 400—500 AD.
(C) Before 300 B.C.
(D) 600—700 A.D.
Ans. (A)

24. Which of the following was not a unique contribution of the Harappan civilization?
(A) Public toilets
(B) Uniformity of weights & Measures
(C) Decimal system of Measurement
(D) First known Municipal system
Ans. (A)

25. ‘Milindapanho’ is—
(A) A Buddhist treatise
(B) A lain Sect
(C) A Greek Sect
(D) A Hindu treatise
Ans. (A)

No comments:

Post a Comment