Friday, December 9, 2011

MCQ Paper History GK Test Paper

MCQ Paper History GK Test Paper
History Solved Paper
1. “Use of white marble, long legs and slender frames, human beings as central
characters and prominence of kings, princess and palaces” were the characteristic
features of which one of the following ancient art forms of India ?
(a) Amaravati School of Art
(b) Gandhara School of Art
(c) Mathura School of Art
(d) Pahari School of Art
Answer. (a)

2. The two colossal images of the Buddha at Bamiyan were works of:
(a) The Maurya Art
(b) The Gupta Art
(c) The Gandhara Art
(d) The early Mathura School of Art
Answer. (b)

3. Who among the following is considered as the first national ruler of India ?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Chandragupta I
(d) Kanishka
ANSWER. (a)

4. Consider the following statements regarding the Arab conquest of Sindh in 712 A.D.
1. It did not prove to be permanent.
2. It was adequately supported by the Caliphs.
3. It lasted for about three centuries.
Which of these statements are correct?
(a) 1) 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Answer. (b)

5.Which one of the following factors was not responsible for Chandragupta Maura’s success
against the Nanda kings?
(a) Chandragupta’s brilliant generalship
(b) Kautilya astute diplomacy
(c) Military assistance provided by Greek rulers
(d) Weakness of Nanda rulers
ANSWER. (c)

6. In which century did Ashoka reign?
(a) Second century B.C.
(b) Third century B.C.
(c) Second century A.D.
(d) Third century A.D.
ANSWER. (b)

7. Most of the Ajanta paintings were done during the period of:
(a) Harshavardhana
(b) Guptas
(c) Mauryas
(d) Kushans
Answer. (b)


8. Who among the following has been called the ‘Napoleon of India’?
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta
(c) Ashoka
(d) Harshavardhana
Answer. (a)

9. Amongst the following, who contributed the Chalukya in Western India was that of the:
(a) Parthians
(b) Indo-Greeks
(c) Khushanas
(d) Guptas
Answer. (d)

10. Which of the following is the correct chronological order?
(a) Kushans-Guptas-Sungas-Mauryas
(b) Mauryas-Sungas-Kushans-Guptas
(c) Guptas-Kushans-Mauryas-Sungas
(d) Sungas-Mauryas-Guptas-Kushans
Answer. (b)

11. Which of the following was not a kingdom in ancient India ?
(a) Avanti
(b) Vatsa
(c) Hampi
(d) Kosala
ANSWER. (c)

12. Which of the following transferred his capital from Patliputra to Vaishali?
(a) Bimbisara
(b) Ajatsatru
(c) Udayin
(d) Shishunaga
ANSWER. (d)

13. Arrange the following in chronological order:
1. Skandagupta
2. Rajendra Choladeva I
3. Chandragupta I
4. Harshavardhana
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 2, 3, 1, 4
(c) 3, 1, 4,2
(d) 4, 1, 3, 2
Answer. (c)

14. During the Gupta period a number of new castes made their appearance due to:
1. Assimilation of foreigners
2. Absorption of tribals
3. Rise of rich commercial and trading classes
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d)

15. Who, among these, was the Nanda ruler at the time of Alexander's invasion?
(a) Kalasoka
(b) Mahapadma
(c) Dhana Nanda
(d) Nagadasaka
ANSWER. (c)

16. Arrange the following rulers chronologically:
1. Chandragupta I 2. Samudragupta
3. Chandragupta II 4. Kumaragupta l
5. Skandagupta
(a) 1,4, 3, 5,2
(b) 2, 1,3, 4,5
(c) 1, 2, 3, 4, 5
(d) 1, 2, 4, 3, 5
Answer. (c)

17. Which of the following Gupta rulers defeated the Huna ruler, Mihirakula?
(a) Skanda Gupta
(b) Buddha Gupta
(c) Narasimha Gupta
(d) Yasodharman
Answer. (d)

18. Which of the following were consequences of Alexander’s invasion in 326-325 B.C.?
1. Direct contact between India and Greece was established in different fields
2. More Greek settlements in north-west India were established
3. Petty States in north-west India were destroyed, thus paving the way for expansion of
Mauryan empire in the area
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
ANSWER. (d)

19. During Gupta period which of the following places was not a seat of learning?
(a) Vaishali
(b) Mathura
(c) Pataliputra
(d) Kanchi
Answer. (a)

20. Which of the following Gupta kings is famous for his courageous stand against
the Hunas?
(a) Chandra Gupta II
(b) Kumara Gupta
(c) Skanda Gupta
(d) Buddha Gupta
Answer. (c)

21. Which of the following caused the success of Magadha ?
1. Magadha enjoyed an advantageous geographical position in the iron age, as most of the
deposits were located there
2. The rulers of this state had very good weapons
3. The capitals of Magadha were situated at strategic positions
4. No other power at that time held the courage to attack it
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 4
(d) 1 and 3
ANSWER. (a)

22. Which of the following works and authors is/are correctly matched?
1. Kiratarjuniya - Bharavi
2. Panchatantra -Sudraka
3. Kumarsumbhava - Kalidasa
4. Surya Sidhanta - Varahamihira
(a) 2 only
(b) 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4
Answer. (c)

23. Who was the founder of the Nanda dynasty?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Dhana Nanda
(c) Ashoka Nanda
(d) None of these
ANSWER. (a)

24. The work Devichandraguptam is related to:
(a) Samudra Gupta
(b) Chandra Gupta ll
(c) Skanda Gupta
(d) Rama Gupta
Answer. (b)

25. Consider the following kings:
1. Ajatashatru
2. Bindusara
3. Prasenjit
Who of these was/were the contemporary/contemporaries of Gautama Buddha?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
ANSWER. (c)

No comments:

Post a Comment