Monday, December 12, 2011

MCQ History Question Paper

MCQ History Question Paper
History Practice Paper
1. Mohammad-bin Tughlaq’s experiment of producing token currency failed
on account of the:
(a) Rejection of token coins for purchases by foreign merchants
(b) Melting of token coins
(c) Large-scale minting of spurious coins
(d) Poor quality of token currency
Answer. (c)

2. Who amongs the Generals of Ala-ud-din Khalji, was responsible for his master's
destruction and that of the Khilji dynasty?
(a) Zafar Khan
(b) Malik Kafur
(c) Ghazi Malik
(d) Khusrav Malik
Answer. (b)

3. The King who did not allow anybody to laugh in his court was:
(a) Qutab-ud-din Aibak
(b) lltutmish
(c) Alauddin Khalji
(d) Balban
Answer. (d)

4. The Delhi Sultanate virtually ended due to the invasion of:
(a) Chengiz Khan
(b) Babar
(c) Nadir Shah
(d) Timur
Answer. (c)

5. The Slave Dynasty Sultans were:
(a) Persians
(b) Afghans
(c) Arabs
(d) Ilbari Turks
Answer. (d)

6. Muhammad-bin-Tughlaq transferred his capital from Delhi to Daulatabad:
(a) To develop cultural and trade relations with the Deccan
(b) To protect his country from the attack of Mongols
(c) To control South India better
(d) All of the above
Answer. (c)

7. In whose rule was Islam, as the state religion, abolished?
(a) Akbar
(b) Balban
(c) Ibrahim Lodi
(d) Ghiyas-ud-din Tughlaq
Answer. (a)

8. The city of Agra was founded in 1504 by:
(a) Rana Sanga
(b) Ibrahim Lodhi
(c) Firuz Tughlaq
(d) Sikandar Lodi
Answer. (d)

9. The ‘Shahnama’ was written by:
(a) Alberuni
(b) Firdausi
(c) Amir Khusrau
(d) Abul Fazal
Answer. (b)

10. Alberuni came to India with:
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Alexander
(c) Babur
(d) Timur
Answer. (a)

11. Which of the following battles was fought in 1192 A.D.?
(a) First Battle of Tarain
(b) Second Battle of Tarain
(c) Battle of Talikota
(d) Battle of Kanwah
Answer. (b)

12. Who among the following rulers is most famous for building a large number
of canals for irrigation?
(a) Qutbuddin Aibak
(b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Muhammad-bin-Tughlaq
(d) None of these
Answer. (b)

13. Who among the following introduced the famous Persian festival of Nauroj in India?
(a) Balban
(b) Firuz Tughiaq
(c) lltutrnish
(d) Alauddin Khalji
Answer. (a)

14. The founder of the first Afghan 'dynasty in India was:
(a) Ibrahim Lodi
(b) Bahlol Lodi
(c) Sikandar Lodi
(d) Sher Shah Suri
Answer. (b)

15. The extent of the Delhi Sultanate empire was the greatest during the reign of:
(a) Alauddin Khilji
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Mohammad-bin-Tughlaq
Answer. (a)

16. Which one of the following Kingdoms was annexed by Bahlul Lodi, the Sultan of Delhi, in 1484 AD ?
(a) Kashmir
(b) Jaunpur
(c) Nepal
(d) Gujarat
Answer. (b)

17. I. Jahanpanah
II. Mubarakabad
Ill. Khizrabad
IV. Siri
V. Qila-i-Rai Pithora
Vl. Tughlaqabad
Vll. Firozabad
Which of the following gives the seven cities of Delhi in the chronological
order of their construction?
(a) l, II, lll, IV, V, Vl, Vll
(b) V, IV, VI, I, VII, Il, Ill
(c) I, III, IV, V, VI, VII, II
(d) lll, IV, V, ll, I, VII, VI
Answer. (b)


18. Who was the first monarch in the Delhi Sultanate to start direct relations with the
cultivators to know the actual amount they paid as land revenue?
(a) Balban
(b) Muhammad-bin-Tughlaq
(c) Ala-ud-din-Khalji
(d) Sikandar Lodi
Answer. (c)

19. The Portuguese traveller, Nuniz visited Vijayanagar during the reign of which one
of the following?
(a) Vira Narasimha
(b) Deva Raya-I
(c) Achyuta Raya
(d) Sadasiva Raya
Answer. (c)

20. During whose reign was the award of the title ‘Khan’ introduced for the nobles
of the Delhi Sultanate?
(a) Alauddin Khalji
(b) Balban
(c) Ghiyasuddin Tughlaq
(d) lltutmish
Answer. (a)

21. The ruler of which one of the following was not invited to join the
confederacy to fight against Vijaynagar in the battle of Talikota?
(a) Ahmadnagar
(b) Berar
(c) Bijapur
(d) Golconda
Answer. (b)

22. The Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya was:
(a) Hiuen Tsang
(b) Fahien
(c) Megasthenese
(d) Seleucus
ANSWER. (c)

23. The Sangam literature is a major source of information about the social,
economic and political life of the people living in the present day:
(a) Northern Tamil Nadu
(b) South and western Tamil Nadu and
(c) South and western Tamil Nadu and parts
of Kerala
(d) Coastal parts of Kerala, south Karnataka
and northern Tamil Nadu
ANSWER. (d)

24. Match the following
(Ancient Kingdom) (Capital)
A. Anga 1. Champa
B. Vatsa 2. Kausambi
C. Matasya 3. Viratanagar
D. Surasena 4. Mathura
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 1 4
ANSWER. (a)

25. The region of Gupta rulers is known as the ‘Golden Age of lndia.’ Which of
the following is true in this regard?
(a) There was peace and prosperity
(b) There was religious tolerance
(c) There was tremendous advancement in the field of science
(d) All of the above
Answer. (d)

No comments:

Post a Comment