Wednesday, December 14, 2011

MCQ Paper History Test

MCQ Paper History Test
History Practice Paper

1. ‘Malfuz’ is a class literature dealing with—
(A) Social life
(B) Economic life
(C) Political life
(D) King’s life
Ans. (D)

2. Which one of the following statements is not true of the post-Gupta agrarian structure?
(A) It was marked by the emergence of landed intermediaries
(B) It was the growth of subject peasantry
(C) it was rooted in the absolute royal ownership of land
(D) There were growing evidence of agrarian expansion
Ans. (C)


3. Mahmud Ghaznavi attacked Somnath temple in—
(A) 1024A.D
(C) 1026A.D
(B) l025A.D
(D) l027A.D
Ans. (B)

4. Which of the following statements explain the aspects of feudalism in Ancient India?
1. The king granted lands to his officers in lieu of salaries
2. The work of cultivation was carried out by Sudra peasants
3. Some of the powerful feudatories had their own sub-feudatories
Choose the correct answer from the codes given below —
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 2
(C) 2, 3
(D) 1, 3
Ans. (A)

5. “The stress of personal misery and the sense of humiliation caused by the inglorious condition of his people deeply affected his sensitive soul.” Who wrote so about Iazrat Mohammad?
(A) Abu Talib
(B) Dr. Iswari Prashad
(C) Dr. Tara Chand
(D) Dr. V.A. Smith
Ans. (B)


6. Firoz charged only those taxes which had the sanction of Islamic laws with the exception of—
(A) Zakat
(B) Trade tax
(C) Irrigation Tax
(D) Khams
Ans. (C)

7. To which category can works such as Jyotisha vedanga and Surya Prajnapati’ be assigned?
(A) Cosmology
(B) Astrology
(C) Astronomy
(D) Horscopy
Ans. (C)

8. The famous attack on Somnath temple by Mahmud Ghaznavi was—
(A) Seventeenth
(B) Sixteenth
(C) Fifteenth
(D) Fourteenth
Ans. (B)


9. Which one of the following chaityas is circular?
(A) Bhaja
(B) Bidsa
(C) Junar
(D) Karle
Ans. (A)

10. What was the specific motive of Mahmud Ghaznavi’s attack on India?
(A) Political
(B) Social
(C) Economic
(D) Religious
Ans. (D)

11. Who was called ‘Lal Bakhs’?
(A) Mahmud Ghaznavi
(B) Tajuddin Yaldez
(C) Qutubuddin Aibak
(D) Nasir-ud-din Qabacha
Ans. (C)

12. Caste is not characterised by —
(A) Endogamy
(B) Divison of labour
(C) Equity
(D) Heredity
Ans. (C)

13. Who conquerred states of South India like Devgiri, Warrangal, Madura etc.?
(A) Alauddin
(B) Malik Kafur
(C) Amir Khusrau
(D) Shadi Khan
Ans. (A)

14. One of the following states of South India which did not accept sovereignty of Alauddin was—
(A) Devagiri
(B) Telingana
(C) Hoysala
(D) Pandya
Ans. (D)

15. Jizyah (Jazia) tax from Brahmans was collected by the Sultan of Delhi—
(A) Balban
(B) Allauddin Khulji
(C) Ghiyasuddin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq
Ans. (A)

16. Raziya deposed her brother to become the Sultan of Delhi. He was—
(A) Rukn-ud-din Firoz Shah
(B) Muizzudin Bahram Shah
(C) Alauddin Masud Shah
Ans. (A)

17. The only conquest of the reign of Jalaluddin Khilji was that of—
(A) Ranthambhaur
(B) Mandawar
(C) Bbilsa
(D) Devagiri
Ans. (A)

18. The only conquest of the reign of Jalaluddin Khilji was that of—
(A) Ranthambhaur
(B) Mandawar
(C) Bbilsa
(D) Devagiri
Ans. (C)

19. Muslim rule in Kashmir was first established in—
(A) 11th century
(B) 12th century
(C) 13th century
(D) 14th century
Ans. (D)

20. During the Gupta age, India had maximum trade contact with —
(A) Roman Empire
(B) Central Asia
(C) South-East Asia
(D) China
Ans. (C)

21. One of the notable early writers of Hindi was —
(A) Chand Bardai
(C) Namadeva
(B) Amir Khusrau
(D) Nanair
Ans. (A)

22. Consider the following Kings —
1. Bhanugupta
2. Budhagupta
3. Kacha
4. Purugupta
The correct chronological sequence of their rules is —
(A) 4, 3, 1, 2
(B) 4, 3, 2, 1
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 3, 4, 1, 2
Ans. (C)


23. Iqtas were—
(A) Military largesse
(B) Administrative convenience
(C) Land grants to Brahmanas
(D) None of these
Ans. (B)


24. Allaudin Khulji regulated markets—
(A) To maintain large army
(B) To punish the nobles
(C) He was an economist
(D) He believed in smooth administration
Ans. (A)

25. Consider the following ports —
1. Sopara
2. Babricum
3. Poduka
4. Muziris
According to the ‘Periplus of erythrean sea’ which of these ports were located on the
Western Coast ?
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 2, 4
(C) 1, 3, 4
(D) 2, 3, 4
Ans. (B)

No comments:

Post a Comment