Thursday, December 15, 2011

General Awareness Practice Paper

General Awareness Practice Paper
GK Test Paper
1. Which of the following countries is not a member of the U.N.O.?
(a) Switzerland
(b) Philippines
(c) China
(d) Mozambique
(e) Netherlands
Answer. (a)

2. How many Judges are there in the International Court of Justice?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 15
Answer. (d)

3. Which of the following countries was Expelled from the U.N.O. when it did not
Accept the name as suggested by the U.N.O.?
(a) Indonesia
(b) South Africa
(c) Southern Rhodesia
(d) Taiwan
Answer. (d)

4. An essential attribute of inflation is:
(a) The absence of the black-market
(b) The presence of black-market
(c) Increase in prices
(d) Fall in production
Answer. (c)

5. The primary function of an entrepreneur is
To:
(a) Decide the time and place to start the
Factory
(b) Take risk and bear the uncertainties
(c) Lay down the policy
(d) Provide the money
(e) Make optimum use of the scarce resources.
Answer. (b)

6. Devaluation of currency basically helps to Promote:
(a) National Income
(b) Savings
(c) Imports at lower cost
(d) Exports
Answer. (d)

7. The 12th Non-aligned Summit was held at in Sept. 1998.
(a) Algiers
(b) Havana
(c) Colombo
(d) Harare
(e) Durban
Answer. (e)

8. The salient feature of socialism is:
(a) Private ownership of means of production
(b) Abolition of property
(c) State ownership of all means of
Production
(d) State control over distribution and
Consumption
Answer. (c)

9. Which of the following is not the main Organ of the U.N.O.?
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) Trusteeship Council
(d) International Court of Justice
(e) United Nations Educational, Scientific
And Cultural Organization
Answer. (e)

10. Who was the first Indian to be the President of U.N. General Assembly?
(a) Natwar Singh
(b) V.K. Krishna Menon
(c) Smt. Vijay Laxmi Pandit
(d) Ramesh Bhandari
Answer. (c)

11. The headquarters of the World Health
Organization is located at:
(a) London
(b) Rome
(c) Paris
(d) Geneva
Answer. (d)

12. General Assembly of the United Nations
Meets:
(a) Once a year
(b) Twice a year
(c) Once in two years
(d) Occasionally
Answer. (a)

13. The A state with highest density of
Population in India is:
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c)Kerala
(d) West Bengal
Answer. (d)

14. The term 'Carat' is -used to express purity
Of gold. The purest form of gold is:
(a) 18 carats
(b) 20 carats
(c) 22 carats
(d) 24 carats
Answer. (d)

15. How many banks were nationalized in the
Year 1980?
(a) 2
(b) 6
(c) 7
(d) 3
Answer. (b)

16. The national award instituted for sports
Coaches is:
(a) Arjun Award
(b) Dronacharya Award
(c) Dhanwantari Puraskar
(d) Vyas Samman
Answer. (b)

17. The inaugural Afro-Asian Games in the
Year 2001 will be hosted by:
(a) Nigeria
(b) Algeria
(c) India
(d) South Africa
Answer. (c)

18. Who among the following is the Chairman
Of the ll th Finance Commission ‘?
(a) L. C. Jain
(b) J. C; Jetly
(c) A. M. Khusro
(d) T. N. Srivastava
Answer. (c)

19. In which year did the man first land on the
Moon?
(a) 1968
(b) 1969
(c) 1970
(d) 1971
Answer. (b)

20. After a watch has been wound, it:
(a) Possesses mechanical energy stored in it
(b) Had heat energy store in it
(c) Has electrical energy stored in it
(d) Has magnetic energy stored in it
Answer. (a)

21. ‘Servants of India Society’ was founded by:
(a) Sriniwas Shastri
(b) Pandit Hirdaya Nath Kunzru
(c) Gopal Krishan Gokhale
(d) Bal Gangadhar Tilak
Answer. (c)

22. Hygrometer is used for the measurement Of:
(a) Density
(b) Potential energy of something
(c) Relative humidity
(d) Specific gravity
Answer. (c)

23. When milk is skimmed, the cream gets
Separated from it due to the?
(a) Cohesive force
(b) Centrifugal force
(c) Centripetal force
Answer. (c)

24. On increasing the pressure, the melting
Point of ice is lowered. This phenomenon
Is called:
(a) Condensation
(b) Regelation
(c) Fusion of ice
(d) Expansion of ice
Answer. (b)

25. Which of the following is a wrong Statement?
(a) Light travels with a speed greater than
That of sound
(b) Light cannot travel through vaccum
(c) Light travels in straight-line
(d) Light is a wave motion
Answer. (b)

No comments:

Post a Comment