Tuesday, December 13, 2011

History Objective Sample test Paper

History Objective Sample test Paper
History Solved Paper
1. Which one amongst the following is the oldest Dynasty?
(a) Pallava Dynasty
(b) Chola Dynasty
(c) Maurya Dynasty
(d) Gupta Dynasty
Answer. (c)

2.Who is said to have conquered the land between Arabian Sea and Bay of Bengal ?
(a) Kanishka
(b) Bindusara
(c) Vikramaditya
(d) Ajatashatru
ANSWER. (b)

3. In the courtyard of the Quwwatul Islam Mosque of Delhi stands the famous iron pillar
in the memory of:
(a) Ashoka
(b) Chandra
(c) Harsha
(d) Anangapala
Answer. (b)

4. Consider the following statemets :
1. The Vakataka kingdom was founded by Vindhyasakti.
2. The Candela (Chandelle) dynasty was founded by Yasovarman.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER. (a)

5. Who among the following literary figures of the Gupta Age is given the title
of ‘Indian Shakespeare’?
(a) Harisena
(b) Kalidasa
(c) Vishakhadatta
(d) Bharavi
Answer. (b)

6. Chandragupta Maura’s empire extended in the north-west upto:
(a) Ravi
(b) Indus
(c) Sutlej
(d) Hindukush
ANSWER. (d)

7. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna l
Answer. (b)

8. The Arab conquest of Sind took place in:
(a) 712 A.D.
(b) 740 A.D.
(c) 1001 A.D.
(d) 1009 A.D.
Answer. (a)

9. Who among the following Sultans of Delhi has been described by the historians as
the ‘mixture of opposites’?
(a) Balban
(b) Alauddin Khalji
(c) Muhammad Tughlug
(d) Ibrahim Lodi
Answer. (c)

10. Which one of the following music forms was not introduced by Amir Khusrau?
(a) Dhrupad
(b) Khyal
(c) Qawl
(d) Tarana
Answer. (a)

11. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Zia-ud-din - Barani : Tarikh-i-Muhammadi
(b) Shams-i-Siraj-Afif : Tarikh-i-Feroze Shahi
(c) Ibn Batuta : Fatwa-i-Jahandari
(d) Amir Khusro : Tabaqat-i-Nasiri
Answer. (d)

12. Consider the following statements:
1. Iltutmish introduced the ‘Sijda’ (prostration) and ‘Paibos’ (kissing the feet
Of the monarch) as the normalation of salutation to the king.
2. It was Balban who introduced the silver ‘Tanka’ and copper ‘Jital’ coins.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) (b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) (d) Neither 1 nor 2
Answer. (d)

13. The valleys of Indus, Ganga and Jamuna were brought together for the first time under one
political authority by:
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Chandrgupta ll
(d) Prithvi Raj Chauhan
ANSWER. (b)

14. Of the following three invaders of India, the correct chronological order of
Their invasions is:
1.Mahmud of Ghazni
2.Nadir Shah
3.Changez Khan
(a) 2, 3, 1
(b) 1, 3, 2
(c) 1, 2, 3
(d) 3, 2, 1
Answer. (b)


15. Ala-ud-din Khalji’s revenue system was directed towards:
I. Controlling ambitious Muslim nobles
II. Curbing the wealth and power of Hindu landowning classes
Ill. Increasing the State’s income
(a) I and II
(b) III only
(c) I, II and Ill
(b) IV only
Answer. (c)


16. ln the Delhi Sultanate, the work of ‘Mustauf-i-Mamalik’ was related to which of the following?
(a) Auditing
(b) Charity
(c) Justice
(d) Military
Answer. (a)

17. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one
of the largest in world?
(a) Gol Gumbaz, Bijapur
(b) Tomb of Sher Shah, Sasaram
(c) Jama Masjid, Delhi
(d) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq. Delhi
Answer. (a)

18. Megasthenese was the Ambassador of:
(a) Seleucus Nikator
(b) Alexander
(C) Darius
(d) The Persians
ANSWER. (a)


19. Timur invaded India during the reign of:
(a) Alauddin Khilji
(b) Bahlol Lodi
(c) Firoz Tughlaq
(d) Nasiruddin Mehmud
Answer. (d)

20. Which one of the following edicts mentions the personal name of Ashoka?
(a) Kalsi
(b) Rummindei
(c) Special Kalinga Edict
(d) Maski
ANSWER. (d)

21. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following
statements is correct?
(a) Alauddin Khilji first set up a separate ariz department
(b) Balban introduced the branding system of horses of his military
(c) Muhammad bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the Delhi throne
(d) Firuz Tughlaq set up a separate department of slaves
Answer. (d)

22. Who among the following first divided his empire into lqtas during the process
of civil administration?
(a) Aibak
(b) Iltutmish
(c) Razia
(d) Mohammad-bin-Tughlaq
Answer. (b)

23. The external trade of the Sangam people was carried on mainly with:
(a) Romans
(b) Arabs
(c) Chinese
(d) South East Asian nations
ANSWER. (a)

24. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?
(a) Kashmir
(b) Taxila
(c) Madras
(d) Kannauj
ANSWER. (c)

25. Who amongst the following Generals of Alauddin Khilji ultimately became the first
Sultan of the Tughlaq dynasty?
(a) Zafar Khan
(b) Malik Kafur
(c) Ghazi Malik
(d) None of these
Answer. (c)

No comments:

Post a Comment