Tuesday, December 6, 2011

History GK Practice Solved Paper

History GK Practice Solved Paper

Model Test Paper History

1. Use of plough has been evidenced at :

(a) Kalibangan

(b) Lothal

(c) Harappa

(d) Banwali

ANSWER. (a)

2. The Indus Valley Civilization was discovered

in :

(a) 1902

(b) 1921

(c) 1922

(d) 1932

ANSWER. (b)

3. Which of the following are Indus Valley sites

in India ?

1. Rangpur 2. Banwali

3. Sutkagendor 4. Alamgirpur

(a) 1 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1,2and4

(d) 1,2,3and4

ANSWER. (c)

4. Nomad man started settling in:

(a) Paleolithic Age

(b) Mesolithic Age

(C) Neolithic Age (

d) None of these

ANSWER. (c)

5. Match the following :

A. Practice of fire cult 1. Lothal

B. Lower town 2. Kalibangan

fortified

C. Great Bath 3. Mohenjodaro

D. Granary 4. Harappa

E. Shipbuilding 5. Surkotada

A B C D E

(a) 1 2 3 4 5

(b) 5 4 3 2 1

(c) 2 5 3 4 1

(d) 5 3 4 2 1

ANSWER. (c)

6. Which of the following crops were grown by the people

of the Indus Valley Civilization ?

1. Wheat

2. Barley

3. Cotton

4. Peas

(a) 1,2 and 4

(b) 1,2,3 and 4

(c) 1 and 2

(d) 1, 2 and 3

ANSWER. (b)

7. Which one of the following archaeologists initially discovered

the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilization?

(a) Sir John Marshall

(b) Rakhal Das Banerjee

(c) Daya Ram Sahni

(d) Sir Mortimer Wheeler

ANSWER. (b)

8. Which of the following items and the place of their discovery

is wrongly matched ?

(1) Statuette of a – Mohenjodaro bearded man

(2) Rice husks - Lothal

(3) Fire pits and - Harappa altars

(4) Bead-makers shop - Chanhu-daro

(5) Fossil remains –Surkotda of a horse

(a) 3 only

(b) 2 only

(c) 1 only

(d) 1 and 5

ANSWER. (a)

9. The main characteristic of the Indus Valley Civilization Was:

(a) Town planning

(b) Drainage system

(c) Well laid out roads

(d) Pucca houses

ANSWER. (a)

10. The Indus-Valley Civilization is known as Pre-Aryan Civilization

because of the evidence of:

(a) Art

(b) Copper

(c) Pottery

(d) Script

ANSWER. (b)

11. Rice cultivation is associated with Harappan site of :

(a) Kalibangan

(b) Harappa

(c) Roper

(d) Lothal

ANSWER. (d)

12. Consider the following statements:

1. The inhabitants of Harappa grew and used cotton.

2. The inhabitants of Harappa had no knowledge of copper and bronze.

3. The standard Harappan seals were made of clay.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

ANSWER. (a)

13. The learned lady who is said to have debated with the famous law-giver

Yajnavalkya was

(a) Gargi

(b) Maitreyi

(c) Kamala

(d) Kalindi

ANSWER. (a)

14. The Indus Valley people had trade relations with:

(a) Egypt

(b) Greece

(c) Ceylon

(d) Mesopotamia

ANSWER. (d)

15. The Great Granary of the Indus Valley Civilization has been discovered at:

(a) Harappa

(b) Mohenjodaro

(c) Kalibangan

(d) Lothal

ANSWER. (b)

16. Which among the following was the chief feature of Rig Vedic religion?

(a) Performance of sacrifices

(b) Worship of images

(c) Belief in existence of life after death

(d) Predominance of female goddesses

ANSWER. (a)

17. Match the following

Harappan site Location

A. Kalibangan 1. Bhuj-Katch

B. Surkotada 2. Sindh

C. Kot-Diji 3. Rajasthan

D. Banwali 4. Haryana

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 3 1 2 4

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 2 1

ANSWER. (b)

18. The Vedic deity Indra was the god of;

(a) Wind

(b) Eternity

(c) Rain and thunder

(d) Fire

ANSWER. (c)

19. Mohenjodaro is also known as :

(a) Mound of the Great

(b) Mound of the Survivors

(c) Mound of the Living

(d) Mound of the Dead

ANSWER. (d)

20. ln which one of the following does the word ‘gotra’ first appear with

the meaning of ‘a clan’?

(a) Rig Veda

(b) Atharva Veda

(c) Aitareya Brahmana

(d) Arthasastra

ANSWER. (b)

21. The dockyard at Lothal is connected through a channel to which one of

the following rivers?

(a) Bharavi

(b) Bhogavo

(c) Chitra

(d) Chakra

ANSWER. (b)

22. Match the following:

A. Rigveda 1. Musical hymns

B. Yajurveda 2. Hymns and rituals

C. Samaveda 3. Charms and spells

D. Atharvaveda 4. Hymns and prayers

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 2 4 1

(c) 4 1 2 3

(d) 2 3 1 4

ANSWER. (a)

23. The God not worshipped during the time of Rigvedic Aryans was:

(a)Indra

(b) Agni

(c)Marut

(d)Shiva

ANSWER. (d)

24. Which of the following gives the correct chronological order of the Vedas?

(a) Rig, Sama, Atharva, Yajur

(b) Rig, Sama, Yajur, Atharva

(c) Rig and Sama together, Yajur and Atharava together

(d) All simultaneously

ANSWER. (a)

25. The expounder of yoga philosophy is:

(a) Patanjali

(b) Gautam

(c) Jaimini

(d) Shankaracharya

ANSWER. (a)

No comments:

Post a Comment