Thursday, December 15, 2011

Free Online Indian History Paper

Free Online Indian History Paper
History Objective Test Paper

1. ‘Megasthanese’ has said about—
(A) Seven Cities
(B) Seven States
(C) Seven World
(D) Seven Castes
Ans. (D)

2. Who wrote Kamb Ramayan in Tamil during the reign of the Cholas?
(A) Tiruta Kadevara
(B) Tolamokti
(C) Jayagodar
(D) Kambana
Ans. (D)

3. Who was the author of the ‘Buddha Charitam’?
(A) Nagarjuna
(B) Kalidas
(C) Ashwaghosa
(D) Bhavbhuti
Ans. (C)

4. Who was the author of ‘Mudrarakshasa’?
(A) Vishakhadatta
(B) Vishnu Sharma
(C) Kautilya
(D) Patanjali
Ans. (A)


5. The Sankhya philosophy was written by—
(A) Vatsyayan
(B) Charvak
(C) Kapila
(D) Gautama
Ans. (C)

6. Which of the following was/were important cities of Mesopotamia?
(A) Erech
(B) Lagash
(C) Ur
(D) All of these
Ans. (D)

7. Useful information about the age of the Mauryas, apart from Indika is provided by—
(A) Arthasastra
(B) Mudra Rakshasa
(C) Mahavamsa tika
(D) Parisistha parvan
Ans. (A)

8. Both at Harappa & Mohenjodaro the houses were made up —
(A) Iron & wood
(B) Wood
(C) Kiln-burnt bricks
(D) Mud bricks
Ans. (C)

9. The oldest Indian linguistic text is—
(A) Mahabharata
(B) Astadhyayi
(C) Ramayana
(D) Nirukta
Ans. (D)

10. The theme of Sangam Literature is mostly—
(A) Love, Music and Philosophy
(B) Love and War
(C) Philosophy and religion
(D) Love, Religion and War
Ans. (B)

11. Excavations at which one of the following sites give evidence of continuous habitation & cultural evolution from the Stone Age to the Harappan culture?
(A) Allahdino
(B) Dholavira
(C) Kalibanga
(D) Mehargarh
Ans. (D)

12. Tolkappiyyam is a book on—
(A) Politics
(B) Grammar
(C) Religion
(D) Logic
Ans. (B)


13. ‘Gatha-Saptsati’ was attributed by—
(A) Mala
(B) Ajatsatru
(C) Ashoka
(D) Bimbisara
Ans. (A)

14. The expression ‘second urbanisation’ signifies the —
(A) Revival of Harappan cities
(B) Re-building of the town of Kollamin Kerla
(C) Birth of towns in the Deccan in the Narmada valley
(D) Rise of urban centres in the Ganga valley
Ans. (D)

15. The ‘periplus of the Erythrean Sea’ tells us about—
(A) Customs and habits in ancient India
(B) SocialLife
(C) Foreign trade & War
(D) Geography
Ans. (C)

16. The weapons not used y the Harappan people were —
(A) Arrows & swords
(B) Tiger claws & poisoned arrows
(C) Mace-heads & missiles
(D) Daggers & spears
Ans. (B)

17. ‘Mrichhakatikam’ was written by—
(A) Vishakhdatt1i
(B) Kushana
(C) Sudraka
(D) Kalidasa
Ans. (C)


18. Why was the Bay of Bengal describe as a ‘Chola lake’?
(A) Because the Chola dominated it with their strong navy
(B) Because the Chola were ready to go to the sea
(C) Because the Chola did not allow any foreignship to enter it
(D) Because the Chola did not allow any foreigner to bath in it
Ans. (A)

19. Who among the following Satavahan Kings’ was the author of Sattasai (Saptasataka)?
(A) Simuka
(B) Gautamiputra Satkarni
(C) Hola
(D) Yajnasri Satkarni
Ans. (C)


20. Among the scholars of the Rajput age, who, among the following, wrote Kiratarjuniyam—
(A) Bhatti
(B) Bharvi
(C) Magha
(D) Maravaka
Ans. (B)

21. Who of the following were the 4 bitterest natural enemies of the Chauhans?
(A) Tomaras
(B) Chandelas
(C) Gahadavalas of Kannauj
(D) Solankis
Ans. (C)


22. Which among the following, scholarily works, was not written by Kshemendra?
(A) Vrahatakatha-Manjari
(B) Dasavataar-Chantam
(C) Kala-Vilaas
(D) Srikandh-Charita
Ans. (D)

23. To which dynasty did Nagabhatta II belong?
(A) The Gurjara-Pratihara dynasty
(B) The Parmar dynasty
(C) The Kalchuri dynasty
(D) The Pahallava dynasty
Ans. (A)

24. Kalidas in his works shows a leaning towards worship of—
(A) Shiva
(B) Vishnu
(C) Durga
(D) Brahma
Ans. (C)


25. ‘Vyakaranam’ is a—
(A) Grammar
(B) Astronomy
(C) Metrics
(D) Ritual
Ans. (A)

No comments:

Post a Comment