Monday, December 19, 2011

Psychology Solved Sample Paper

Psychology Solved Sample Paper

Practice Test Psychology

1. _____ learning gives evidence of the ‘doableness’ of the behaviour and encourages the belief that ‘I can do it too’

(a) Cognitive

(b) Observational

(c) Perceptual

(d) None of the above

Ans. (b)

2. Now several approaches emphasize cognitive process so heavily that they are often grouped as

(a) Modelling

(b) Observational learning

(c) Cognitive therapy

(d) None of the above

Ans. (c)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II

A. Tolman 1. Trial and error learning

B. Guthrie 2. Insightful learning

C. Thorndike 3. Purposive behaviourism

D. Kohler 4. Contiguous conditioning

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 1 2

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans. (c)

4. The situation is seen & an important determinant of behaviour. A particular individual can show many different kinds of behaviour under different situational contexts. This individual peculiarity is best described as:

(a) Differentiation

(b) Discrimination

(c) Individuation

(d) Idiosyncrasy

Ans. (b)

5. A/an _____ is a stimulus or event which, when its onset is contingent on a response, decreases, the likelihood that the response will occur again.

(a) Extinction

(b) Reinforcer

(c) Punisher

(d) None of the above

Ans. (c)

6. Some positive reinforcers work naturally to increase the likelihood of a response when they are made contingent on it, these are known as

(a) Primary reinforcers

(b) Secondary reinforcers

(c) Simple reinforcers

(d) None of the above

Ans. (a)

7. In instrumental or operant conditioning reinforcement following every occurrence of a particular response is called

(a) Continuous reinforcement

(b) Positive reinforcement

(c) Negative reinforcement

(d) None of the above

Ans. (a)

8. What may be defined as a behavioural trend in the direction of accuracy of performance?

(a) Attitude

(b) Skill

(c) Inclination

(d) None of the above

Ans. (b)

9. Verbal skills are generally acquired through

(a) Trial and error learning

(b) Memorising

(c) Skill learning

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

10. Consider the following processes

1. Attention

2. Motivation

3. Reaction formation

4. Retention

Which of these are required for observational learning?

(a) 2 and 3

(b) 1 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans. (d)

11. Match List-I (Impairment due to focal brain damage) with List-II (Psychological symptoms) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II

A. Agnosia 1. Difficulty in recognizing objects or forms by touch

B. Agraphia 2. Difficulty in writing language

C. Apraxia 3. Difficulty in recognizing certain familiar objects

D. Asterognosis 4. Disturbances of memory of movements

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 2 3 1 4

(c) 3 2 4 1

(d) l 2 4 3

Ans. (c)

12. learning is an example of instrumental conditioning based on negative reinforcement:

(a) Verbal

(b) Escape

(c) cognitive

(d) Latent

Ans. (b)

13. Who among the following psychologists is known as the propagator of the theory concerning trial and error learning?

(a) Wolfgang Kohler

(b) Edward L. Thorndike

(c) Ivan Pavlov

(d) Tolman

Ans. (b)

14. The temporary change in behaviour due to continuous exposure’ to stimuli is called

(a) Habituation

(b) Performance

(c) Neutral stimulus

(d) Acquisition

Ans. (a)

15. Contemporary psychologists have developed techniques and procedures based on the principles of for ______ improving many aspects of life

(a) Classical Learning

(b) Operant learning

(c) Social learning

(d) All of the above

Ans. (d)

16. Observational learning is also called

(a) Imitation

(b) Social learning

(c) Modeling

(d) All of the above

Ans. (d)

17. Latent learning is an example of:

(a) Verbal learning

(b) Classical conditioning

(c) Cognitive learning

(d) None of the above

Ans. (b)

18. Conditioning was first investigated by B. F. Skinner

(a) Classical

(b) Operant

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. (b)

19. After conditioning salivation started to occur in the presence of the sound of bell, the bell becomes a

(a) Unconditioned stimulus

(b) Conditioned stimulus

(c) Only stimulus

(d) None of the above

Ans. (b)

20. The simplest kind of learning is called

(a) Modeling

(b) Conditioning

(c) Observational learning

(d) Concept learning

Ans. (b)

21. ______ learning is different from conditioning and is limited to human beings

(a) Concept

(b) Latent

(c) Verbal

(d) Instrumental

Ans. (c)

22. Learning disability refers to a heterogeneous group of disorders manifested by difficulty in the acquisition of learning

(a) Reading

(b) Speaking

(c) Writing

(d) All of the above

Ans. (d)

23. In the study of verbal learning, psychologists use a variety of materials including

(a) Nonsense syllables

(b) Familiar words

(c) Unfamiliar words

(d) All of the above

Ans. (d)

24. ______ and his colleagues ‘in a Series of experimental, studies investigated

observational learning in detail

(a) Skinner

(b) Bandura

(c) Tolman

(d) Hull

Ans. (b)

25. Which of the following laws of learning on the basis of his propounded by Thorndike theory?

(a) The law of readiness

(b) The law of effect

(c) The low of exercise

(d) All of the above

Ans. (d)

No comments:

Post a Comment