Tuesday, December 27, 2011

MAT Mathematical Skills Question Paper
MAT Practice Test Paper
1. What are the values of x that will satisfy the condition I <3x—5 <10:
1. 2 < x < 5
2. x < 2 or x > 5
3. — 2 > x > —5
4. 1/3 < x < 3 1/3
Ans. (1)

Directions (Questions. 2-6): Each of these has a question followed by two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and mark answer as

1. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement alone are not sufficient to answer the question.
2. if the data in statement Tin alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
3. if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
4. if the data in statement I and II together are not sufficient to answer the question.

2. X, Y and Z are integers. Is X an odd number?
1. An odd number is obtained when X is divided by 5.
II. (X + Y) is an odd number.
Ans. (2)

3. A, B and C are integers. Is B an even number?
I. (A+B) is an odd number
II. (C + B) is an odd number
Ans. (4)

4. What selling price should be marked on the article?
I. Discount of 5% is to be given and profit percentage should be double the discount. Purchase cost is in the range of Rs. 300- 400.
II. 10% discount is to be allowed and 15% profit is to be obtained on the purchase cost of Rs. 200 of the article.
Ans. (1)


5. How much minimum marks will be required to pass an examination?
I. Student A secured 32% marks in that examination and he failed by I mark. Student B secured 36% marks in the same examination and his marks were I more than the minimum pass marks.
II. Student A secured 30% of full marks in the examination and he failed by 2 marks. If he had secured 5 more marks his percentage of marks would have been 40%.
Ans. (3)

6. What is the height of a right angled triangle?
1. The area of the right angled triangle is equal to the area of a rectangle whose breadth is 12 cm.
II. The length of the rectangle is 18 cm.
Ans. (4)

Directions (Questions. 7-9): Each of these has a question followed by three statements numbered I, II and III. Decide data in which of the statements are sufficient to answer the question.

7. In how many days can a work be completed by A and B together?
I. A alone can complete the work in 8 days.
II. If A alone works for 5 days and B alone works for 6 days the work gets completed.
III. B alone can complete the work in 16 days.
1. II and either I or III
2. Any two of the three
3. I and II only
4. II and III only
Ans. (2)

8. How much will be the cost of carpeting a rectangular hall?
I. Perimeter of a rectangle is 60 m
II. Angle between width and hypotenuse is 60°
III. The cost of carpeting the surface floor is Rs. 125 per sq m.
1. Only II and III
2. Only l and II
3. Only I and II or only II and III
4. All the three statements I, II and III together a necessary for answering the question.
Ans. (4)

9. Which is the two-digit number?
I. The difference between the two-digit number and the number formed by interchanging the digits is 27.
II. The difference between the two digits is 3.
III. The digit at unit’s place is less than that at ten’s place by3
1. Only I and either II or III
2. Only I and II
3. Only I and III
4. Even with all the three statements the answer cannot be given. c
Ans. (4)

Directions (Questions. 10-11): Each of these has a question followed by three statements marked A, B and C. Decide which statement (s) is/are redundant and not required to answer the question.

10, What is the area of right-angled triangle?
A. The perimeter of the triangle is 30 cm.
B. The ratio between the base and the height of the triangle is 5: 12.
C. The area of the triangle is equal to the area of rectangle of length 10 cm.
1. Only A and B together are required.
2. Only B and C together, are required.
3. Only either A or B and C together are required.
4. None of these
Ans. (1)

11. The difference between the compound interest and the simple interest at the same rate on a certain amount at the end of two years is Rs. 12.50. What is the rate of interest?
A. Simple interest for two years is Rs. 500.
B. Compound interest for two years is Rs. 512.50.
C. Amount on simple interest after two years becomes Rs. 5,500.
I. A or C only
II. A or B only
III. C only
IV. Any two of A, B and C
Ans. (2)

Directions (Questions. 12,13): Study the information given below to answer these questions.
Investing in real estate would be profitable venture at this time. A survey in House magazine revealed that 85% of the magazine’s readers are planning to buy a second home over the next few years. A study of the real estate industry, however, revealed that the current supply of homes could only provide for 65% of that demand each year.

12. Which of the following,, if true, would undermine the validity of the investment advice in the paragraph above?
1. About half of the people who buy homes are investing in their first home.
2. Some home owners are satisfied with only one home.
3. Only a quarter of the homes that are built are sold within the first 2 weeks.
4. Only a quarter of those who claim that they want a second home actually end up purchasing one.
Ans. (4)
13. Which of the following, if true, reveals a weakness in the evidence cited above?
1. Home builders are not evenly distributed across the country.
2. Real estate is a highly labour-intensive business.
3. The number of people who want second homes has been increasing each year for the past 10 years.
4. Readers of House magazine are more likely than most people to want second homes.
Ans. (4)

14. What is the total amount repaid over 25 years on a loan of Rs. 15, 00,000?
1. Rs.37,95,000
2. Rs.22,50,000
2. Rs. 45,30,000
4. Rs. 55,70,000
Ans. (1)

15. Instead of taking a loan of Rs. 10, 00,000 with a repayment period of 15 years, the society proposes to take a loan of Rs. 15, 00,000 to be paid back in 10 years to provide for a generator set. What is the cumulative financial impact?
1. Rs4,4,000
2. Rs. 4,54,000
3. Rs.5,67,000
4. Cannot be assessed
Ans. (2)

16. The monthly repayment on a loan of Rs. 15, 00,000 over 20 years is reduced to Rs. 12,500. By how much would this reduce the total amount on the loan over the full period?
1. Rs. 2,40.000
3. Rs. 2,24,000
2. Rs. 1,30,000
4. Rs. 1,26,000
Ans. (1)


17. How much more money would be paid on a loan of Rs. 20,00,000 taken out over 20 years compared to the same loan taken over a period of 15 years?
1. Rs.4,25,000
2. Rs.3,00,000
3. Rs. 5,50,000
4. Rs. 6,12,000
Ans. (4)

Directions Q. 18-23: Study the following graph carefully and answer the questions given below it: Packaging Materials Used (In tones)

18. What percent the total glass packaging material was used for packaging food items?
1) 40.8
2) 41.8
3) 40.7
4) 41.0
Ans. (1)

19. Approximately what per cent of all the packaging materials used for packing food items and beverages was contributed by plastic and aluminium together?
1) 60
2) 70
3) 80
4) 75
Ans. (4)

20. Approximately how much per cent more plastic was used than iron for packaging food items?
1) 32
2) 320
3) 33
4) 225
Ans. (4)

21. What is the ratio between the glass and aluminium packing materials used for packing beverages?
1) 17: 56
2) 56: 17
3) 84: 37
4) 37: 84
Ans. (4)

22. In the case of which one of the following packaging materials used for packing food items and beverages respectively the ratio is 4 : 9?
1) Glass
2) Paper
3) Aluminum
4) Iron
Ans. (2)


23. Approximately what per cent of all the packaging materials used for packing food items was contributed by plastic?
1) 60
2) 65
3) 70
4) 55
Ans. (1)

24. In a college, fifteen students of a class are members of the ‘Spicmacay” association and twelve are members of the “Dhyan” association. If out of these students a total of thirteen belong to only one of the two associations, how many students belong to both the associations?
1. 2
2. 6
3. 7
4. 12
Ans. (3)

25. Two runners, A and B, running around a circular track, complete one round each in 7 and M minutes, respectively. They take simultaneous start from the starting point. During the first 30 minutes, how many times has A crossed B on the track?
1. 4
3. 2
2. 3
4. 1
Ans. (1)

No comments:

Post a Comment