Thursday, December 15, 2011

GK Objective Sample Paper

GK Objective Sample Paper
General Knowledge Test Paper
1. Which country was split into two Independent countries on Ist Jan., 1993?
(a) Yugoslavia
(b) Indonesia
(c) Czechoslovakia
(d) Panama
Answer. (c)

2. A crossed cheque implies that:
(a) It cannot be cashed through another
Bank
(b) It is not forged
(c) Payment has to be taken by the payee
At the counter
(d) Payment can be credited to bank
Account only
Answer. (d)

3. Galvanized iron is coated with a thin
Coating of:
(a) Copper
(b) Tin
(c) Zinc
(d) Aluminium
Answer. (c)

4. In the visible spectrum the colour having the shortest wavelength is:
(a) Red
(b) Yellow
(c) Blue
(d) Violet
Answer. (d)

.Directions-Given below are some Assertions (A) followed by the reasons (R). Write
(a) If both (A) and (R) are correct and (R) is the
Correct explanation of (A); (b) if both (A) and (R) Are correct but (R) is not the correct explanation
Of (A); (c) if (A) is correct but (R) is incorrect; (d)
If (A) is incorrect but (R) is true.
5. Assertion (A): Aurangzeb failed in his Deccan policy.
Reason (R): He could not follow the Policy of appeasement.
(a) (b) (c) (d)
Answer. (a)

6. Assertion (A): Akbar founded Din-e-ilahi.
Reason (R): He was motivated by self Glorification...
(a) (b) (c) (d)
Answer. (c)


7. Assertion (A): Photosynthesis takes place in all green plants.
Reason (R): ChlorophyII is essential for Photosynthesis.
(a) (b) (c) (d)
Answer. (b)



21. Assertion (A): The pre-1905 phase of National movement was a failure.
Reason (R): The early national movement Made people aware of the economic
Exploitation by British imperialism.
(a) (b) (c) (d)
Answer. (d)

8. The Indus people earliest to produce—
(A) Barley
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Cotton
Ans. (D)


9. There are same marked differences between the Indus valley civilization & the vedic civilizations. Which of the following is not correct?
(A) The social life of the Vedic people was Matriarchal whereas it was patriarchal with the Harappan people
(B) Image worship was an important feature of the Harappan religion; but it was unknown to the Vedic civilization
(C) Harappan civilizations was largely an urban civilization, while the Vedic civilization was primarily a rural civilization
(D) Iran was not used by the Indus valley people, while it was the most important metal to the Vedic people
Ans. (A)

10. Which of the following was not one of the Harappan sites related to the Maritime
activities of the Harappan people?
(A) Balakot
(B) Desulpur
(C) Lothal
(D) Soktakoh
Ans. (B)


11. The Harappan culture was poor in artistic work made of—
(A) Stone
(B) Clothes
(C) Iron
(D) Bronze
Ans. (A)

12. Deficiency of which vitamin causes a
Disease ‘Beri-Beri’?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
Answer. (b)

13. In oxygen things:
(a) Burn dimly
(b) Burn brightly
(c) Do not burn at all
(d) Burn rapidly and are immediately
Reduced to ashes
Answer. (b)

14. Where from did Mahatma Gandhi start the
Famous ‘Dandi March’
(a) Mumbai
(b) Ahmedabad
(c) Surat
(d) Bardoli
Answer. (b)

15. Bacteria were first seen, described and
Sketched by:
(a) Linnaeus
(b) Ronald Ross
(c) Pasteur
(d) Jenner
Answer. (c)


16. In order to know the time, the astronauts
Orbiting in an earth satellite should use:
(a) A watch having mainspring to keep it going
(b) A pendulum clock
(c) Either a pendulum clock or a watch
(d) An alarm clock
Answer. (a)

17. Freud is associated with:
(a) Leprosy control
(b) Detective work
(c) Politics
(d) Psychology
Answer. (d)


18. Dyne, stands for the unit of:
(a) Force
(b) Momentum
(c) Energy
(d) Power
Answer. (a)


19. A time-keeper in a foot race is standing at the finish line. When should he start his Stop watch?
(a) When he hears the whistle
(b) When he sees the flash
(c) He may start the watch at either of the
Two, it making no difference
(d) When he is informed through telephone
Answer. (b)


20. Ecology is a branch of science which deals
With:
(a) The study of the universe
(b) Cell formation
(c) Balance of nature
(d) The structure of the human body
Answer. (c)



21. Which of the following was not worshipped by the Indus people?
(A) Buffalo
(B) Bull
(C) Phallus
(D) Cow
Ans. (C)



22. Who was the Author of Gita-Govmda.?
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kaihana
(D) Jona-Raja
Ans. (B)



23. The author of ‘Toilcappiam’ was—
(A) Nakkirar
(B) Kalidas
(C) Bhavbhuti
(D) Tolkappiyar
Ans. (D)


24. What is the Dhammapada?
(A) An upnishada
(B) A Jam Canonical text
(C) An ancient text on politics
(D) A canonical text of Buddhism
Ans. (D)


25. What is ‘Periplus of the Erythrean Sea’?
(A) A West Asian tribe
(B) A town
(C) A book
(D) A Greek god
Ans. (C)

No comments:

Post a Comment