Monday, December 12, 2011

History Model Test Paper

History Model Test Paper
Sample Paper History
1. Which of the following statements are true with regard to the Sangam age?
I. A group of learned scholars produced valuable Tamil literature under the patronage of
Pandyas-Cheras-Cholas
ll. It was the height of Chola power
III. People worshipped the local god Morgan, later known as Subramaniam
IV. The peasants occupied a low social status
(a) I and ll
(b) I, III and IV
(c) I and IV
(d) II, III and IV
ANSWER. (b)

2. Read the following statements:
A. He organised an efficient spy system
B. To prevent fraudulent musters he began the practice of branding horses (daag)
and preparing descriptive rolls of soldiers (chehra)
C. One of the most remarkable of his reforms was that of market regulation
D. He set aside the superemacy of the Ulema in the discharge of state duties
These statements are about:
(a) Sikandar Lodi
(b) Firuz Shah Tughlaq
(c) Alauddin Khalji
(d) Qutb-ud-din Aibak
Answer. (c)

3. During the Sangarn Age which of the following dynasties was not in power ?
(a) Pandyas
(b) Cheras
(c) Cholas
(d) Pallavas
ANSWER. (d)

4. The earliest Tamil literature is termed as Sangarn Literature, because it was:
(a) A joint creation of one school of scholars
(b) Patronized by the rulers of the Sangam dynasty
(c) Standardized by an academy (sangam) of scholars and poets maintained by Pandya rulers
(d) created at the sangam of three South Indian rivers
ANSWER. (c)

5. What was the script used in the earliest Tamil inscriptions?
(a) Dravidian
(b) Pictographic
(c) Brahmi
(d) Kharoshthi
ANSWER. (c)

6. Who among the following rulers was the builder of Jahan-Panah, Delhi’s fourth city?
(a) Sultan Shamsuddin lltutmish
(b) Sultan Alauddin Khalji
(c) Sultan Muhammad bin Tughlaq
(d) Sultan Sikandar Lodi
Answer. (c)

7. Match the following:
Works Authors
A. Manimekalai 1. Puhalendi
B. Maduraikanji 2. Tiruvalluvar
C. Kural 3. Konnguvelir
D. Perungadai 4. Mangudi Marudan
E. Nalavenba 5. Sittalai and Sattanar
A B C D E
(a) 1 2 3 4 5
(b) 2 4 5 1 3
(c) 3 1 5 2 4
(d) 5 4 2 3 1
ANSWER. (d)

8. Manimekalai is looked upon as the ...... of Tamil.
(a) Odyssey
(b) Mahabharata
(c) Bible
(d) Ramayana
ANSWER. (a)

9. The battle at Waihind in 1008-09 was fought between:
(a) Mahmud of Ghazni and Anandapala
(b) Mahmud of Ghazni and Jayapala
(c) Muhammad Ghori and Prithviraj
(d) Muhammad Ghori and Jaichandra
Answer. (a)

10. Match the following:
A. Silappadikaram 1. Worn on prosody
B. Pattuppattu 2. An epic on human interest
C. Tolkappiyam 3. Work on grammar
D. Pannirupadalam 4.Deals with nature
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 2 4 3 1
(d) 4 3 2 1
ANSWER. (c)

11. To which dynasty did Senguttuvam belong?
(a) Chera
(b) Chola
(c) Pandyas
(d) Pallavas
ANSWER. (a)

12. With which one of the following is the classic ‘Jivaka Chintamani’ associated?
(a) Jinism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Sikhism
ANSWER. (a)

A. Maharnatras 1. Governors of provinces or Bhuktis
B. Kumaramatyas 2. The Village headman
C. Uparika 3. Held posts of Varying importance
D. Gramikas 4. Provincial Viceroys
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b)1 3 2 3
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 3 4
ANSWER. (c)


13. The most important industry in Sangam age was:
(a) Production of cloth
(b) Raising of pepper
(c) Glass industry
(d) None of the above
ANSWER. (a)

14. ln the Sangam age, Udaipur was important for:
(a) Its being a great centre of spice trade
(b) Its being a great centre of cotton trade
(c) Its being a great emporium of foreign trade
(d) Its being a great centre of indigenous trade
ANSWER. (b)

15. Which language was used in the literature of Sangam period?
(a) Sanskrit
(b) Tamil
(c) Telugu
(d) Kannada
ANSWER. (b)

16. The literature of the Sangam Age was written mostly in the form of :
(a) Prose
(b) Poetry
(c) Drama
(d) All of these
ANSWER. (b)


17. The head of a district (Ahara), the principal coordinator of the revenue and the officer in
charge of general and military functions in his jurisdiction during Mauryan Empire was known as
(a) Koori
(b) Rijeka
(c) Faujdar
(d) Chirastadar
ANSWER. (d)

18. During the Sangam Age, Udaipur was the capital of which one of the following?
(a) Pandyas
(b) Pallavas
(c) Chalukyas
(d) Cholas
ANSWER. (d)

19. Consider the following passage:
“In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed
the breadth of the Eastern Hemisphere, visited territories equivalent to about
modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73000 miles”.
The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is:
(a) Fahien
(b) Marco Polo
(c) Magasthense
(d) Ibn Batuta
Answer. (b)

20. The notion of saptanga that was introduced in Arthashastra includes
(a) Kings, Territory, Administration and treasury
(b) Music, Dance, Rages and wrestling
(c) Ministers, Civil servants subalterns and those involved in espionage
(d) Aristocrats, Acharya, Traders and monk
ANSWER. (a)

21. Which Delhi sultan did not make any fresh conquests after assuming
the reins of power?
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Ghiasuddin Balban
(c) Alauddin Khilzi
(d) Muhammad bin Tughlaq
Answer. (a)

23. Consider the following historical Personalities:
1. Abdur Razzak
2. Edordo Barbosa
3. Marco Polo
4. Nicola di Conti
What is correct chronological order in which they visited India ?
(a) 4, 1, 2, 3
(b) 3, 4, 1, 2
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 1, 2, 3, 4
Answer. (b)

24. In the Delhi Sultanate, an administrative unit called ‘paragana’ was
headed by an official known as:
(a) Shiqdar
(b) Barid
(c) Ariz
(d) Amil
Answer. (d)

25. Match the following:
Author Works
A. Minhaj-us- Siraj 1. Tarikh-i-Firuz Shahi
B. Zia-ud-din- Barani 2. Tabaquat-i-Nasiri
C. Firuz Shah(Tughlaq) 3. Haquiqi Hindi
D. Abdul-Wahid Bilgrami 4. Fatuhat-i- Firuzshahi
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 4 3
Answer. (d)

No comments:

Post a Comment