Tuesday, December 27, 2011

GK Indian History Objective Test Paper

GK Indian History Objective Test Paper
History GK Solved Question Paper


1. Mahadev Hills are located in
(a) Bihar
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans:-D

2. Zoji La is a pass between
(a) Kashmir valley and Ladakh
(b) Arunachal Pradesh and Tibet
(c) Chumbi valley and Sikkim
(d) None of these
Ans:-A

3. The forelands locally known as Bhabar regionlies
(a) In the Western Ghats
(b) In the Eastern Ghats
(c) In the Peninsular Plateau
(d) To the south of the Siwaliks
Ans:-D

4. Considering the location of mountains in India which one of the following is in right sequence from south to north?
(a) Dodabetta, Kailash, Dhaulagiri, Vindhyachal
(b) Dodabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash
(c) Dhaulagiri, Kailash, Dodabetta, Vindhyachal
(d) Dhaulagiri, Vindhyachal, Dodabetta, Kailash
Ans:-B

5. The climate of India is
(a) Tropical climate
(b) sub tropical climate
(c) Savanna type of climate
(d) Subtropical monsoon
Ans:-A

6. In ancient India, the territorial name Tosali referred to
(a) The region between rivers Jhelum and Chenab
(b) The basin of river Son
(c) The delta of river Cauvery
(d) The area of river Mahanadi
Ans:-D

7 Chambal river flows through the states of
(a) Maharashtra, Gujarat and Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Bihar
(c) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Rajasthan
(d) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Orissa
Ans:-C

8 Most rivers flowing from Western Ghats do not form deltas because of
(a) Lack of eroded material
(b) High gradient
(c) Low velocity
(d) Lack of vegetation free area
Ans:-B


9. Siwaliks are
(a) To the north of Himadri
(b) Foothills of Himalayan ran.
(c) In Meghalaya
(d) The plateau between Pamirs and Burma
Ans:-B


10. The highest waterfall in India is
(a) Sivasundaram
(b) Jog
(c) Courtallam
(d) Hogenakal
Ans:-B


11. Which of the following stream systems dissects Aravalli range?
(a) Narmada & Son
(b) Banas & Luni
(c) Betwa and Koyna
(d) Ganga and Saraswati
Ans:-A


12. The second largest basin in Peninsular India is
(a) Cauvery Basin
(b) Godavari Basin
(c) Narmada basin
(d) Krishna Basin
Ans:-D


13 The Sivasamudram Falls is on
(a) River Cauvery
(b) River Subarnarekha
(c) River Indravati
(d) None of these
Ans:-A

14., Which one of the following shows the correct sequence of places in descending order of the average summer rainfall?
(a) Jaisalmer, Pune, Allahabad, Cherapunji
(b) Cherapunji, Jaisalmer, Pune, Allahabad
(c) Allahabad, Pune, Jaisalmer, Cherapunji
(d) Cherapunji, Allahabad, Pune, Jaisalmer
Ans:-D


15. Which one of the following places has maximum rainfall?
(a) Guwahati
(b) Cherapunji
(c) Panaji
(d) Cochin
Ans:-B


16. On which of the following states, retreating monsoon has more effect?
(a) Orissa
(b) West Bengal
(c) Punjab
(d) Tamil Nadu
Ans:-D

17. Which of the following rivers meet Ganga in Bihar
1. Ghaghra
2. Gandak
3. Son
4. Punpun
(a) 1, 2 & 4
(b) l, 3 & 4
(c) 2 & 4
(d) l, 2, 3 & 4
Ans:-D

18. The approximate length of Indo Gangetic plain is
(a) 3000 km.
(b) 2400 km.
(c) 1800 km.
(d) 1200 km.
Ans:-B

19. The main river in Sikkim is
(a) Manas
(b) Torsa
(c) Jaldhaka
(d) Tista
Ans:-D

20.. Sambhar Lake is situated in
(a) Gujarat
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) M.P.
Ans:-C

21. If the Himalayas are divided into four longitudinal ranges parallel to each other from south to north the trans- Himalayan region will be the
(a) First range
(b) Second range
(c) Third range
(d) Fourth range
Ans:-D


22. Which of the following river is known as India’s River of Sorrow?
(a) Hooghly
(b) Damodar
(c) Ghaghara
(d) Kosi
Ans:-D

23. The youngest mountains in India are the
(a) Vindhyas
(b) Aravallis
(c) Satpuras
(d) Himalayas
Ans:-D

24. ‘Vidyasagar Setu’, India’s longest cable stayed bridge is built across which of the following rivers?
(a) Hooghly
(b) Godavari
(c) Brahmaputra
(d) Mahanadi
(e) Ganga
Ans:-A

25. Palghat joins which of the following states?
(a) Sikkim and West Bengal
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Kerala and Tamil Nadu
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim
Ans:-C

No comments:

Post a Comment