Tuesday, December 27, 2011

UPSC,IAS History GK Practice Paper

UPSC,IAS History GK Practice Paper
Indian History Objective Test Paper
1. The northern part of the west coast is known as
(a) Konkan coast
(b) Coromandel coast
(c) Malabar coast
(d) None of these
Ans:-A


2. In which state is Maikal range situated?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Madhya Pradesh
Ans:-D


3. Which one of the following lakes in India has the highest water salinity?
(a) Dal
(b) Chilka
(c) Wular
(d) Sambhar
Ans:-D


4. The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest range is
(a) The Siwalik Range
(b) The Lesser Himalayas
(c) The Great Himalayan Range
(d) The Dhaula Dhar Range
Ans:-A

5. Tungabhadra is a tributary of
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Cauvery
(d) Periyar
Ans:-C


6. Which of the following rivers flows through the rift valley?
(a) Ganga
(b) Godavari
(c) Tapti
(d) Krishna
Ans:-C


7. The biggest aggregation of coral islands in India is
(a) Andamans
(b) Lakshadweep
(c) Nicobar
(d) None of these
Ans:-B

8. The widest gap across the Western Ghats is
(a) Bhor Ghat
(b) Thai Ghat
(c) Khandwa Gap
(d) Palghat
Ans:-D


9. Which of the following rivers flows between the Vindhya and Satpura ranges?
(a) Narmada
(b) Tapti
(c) Gandak
(d) Godavari
Ans:-A

10. Loktak lake is located in
(a) Nagaland
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Orissa
Ans:-C



11. Which of the following is an east flowing river of Indian Peninsula?
(a) Tapti
(b) Narmada
(c) Mahanadi
(d) Periyar
Ans:-C

12. The Garland Canal project envisages the connection of the major rivers of
(a) Northern India
(b) South India
(c) Eastern and western India
(d) Northern and southern India
Ans:-D

13. Aravalli ranges are an example of
(a) Folded mountains
(b) Block mountains
(c) Residual mountains
(d) Volcanic mountains
Ans:-C

14. Which of the following is an inland drainage area?
(a) Sambhar area
(b) Chilka region
(c) Mansarovar lake
(d) Rann of Kutch
Ans:-D


15. Which of the following rivers does not drain into the Arabian Sea?
(a) Narmada
(b) Tapi
(c) Godavan
(d) Cauvery
Ans:-C


16. Near the lake Mansarovar in Tibet, the river which has its source is/are
(a) Indus
(b) Sutlej
(c) Brahmaputra
(d) All of these
Ans:-B


17. Among the following areas, the widest continental shelf off India is found
(a) Around the Gulf of Cam bay
(b) Around the Konkan coast
(c) Off the Krishna and Godavari deltas
(d) Around the Palk Stra
Ans:-D


18. The Vindhyas belong to which class of mountains?
(a) Block mountains
(b) Fold mountains
(c) Volcanic mountains
(d) Residual mountains
Ans:-B


19. Which of the following is the longest river in India?
(a) Ganga
(b) Narmada
(c) Brahmaputra
(d) Godavari
Ans:-A

20. The highest peak in South India is
(a) Doda Betta
(b) Kalsubai
(c) Anaimudi
(d) None of these
Ans:-C


21. Which of the following is the highest Aravalli peak?
(a) Mt. K2
(b) Taragarh
(c) Guru Shikhar
(d) None of these
Ans:-C


22. The longest river of peninsular India is
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Mahanadi
(d) Kaveri

Ans:-B

23. The second largest river basin in India is of the river
(a) Brahmaputra
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Godavan
Ans:-D


24. The parties to the dispute regarding the sharing of the Cauvery water are
(a) Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu, Karnataka and Kerala
(c) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala
(d) Karnataka, Andhra Pradesh and Kerala
Ans:-B

25. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in
(a) Kashmir
(b) Nepal
(c) Baluchistan
(d) Myanmar
Ans:-D

1 comment: