Wednesday, December 14, 2011

History Solved Test Paper

History Solved Test Paper
Objective History Question Paper

1. Asia and Africa were the best
(a) Markets for cheap goods
(b) Areas for exploitation
(c) Rich in raw material
(d) Rich in slaves
Ans. (a)

2. The Open Door Policy was proposed by
(a) Britain
(b) USA
(c) France
(d) Holland
Ans. (a)


3. The Anglo-Japanese Treaty was signed in
(a) 1900
(b) 1901
(c) 1902
(d) 1904
Ans. (c)

4. Slave trade was started by the
(a) Portuguese
(b) British
(c) French
(d) American
Ans. (a)

5. USA introduced a new doctrine to capture colonies in South America
(a) Monroe Doctrine
(b) Big stick policy
(c) Civilizing doctrine
(d) Conversion policy
Ans. (a)


6. 1880 Burma gave the rights to build a railway line from Tonken to Mandalay to
(a) Britain
(b) France
(c) Germany
(d) Spain
Ans. (b)
7. The Second International suffered a fatal below in
(a) 1864
(b) 1872
(c) 1874
(d) 1889
Ans. (a)

8. In 1815 German states were organised into a confederation
(a) Poland
(b) Russia
(c) Austria
(d) France
Ans. (c)

9. Vittoro Emmanuel became the king of Italy in
(a) 1860
(b) 1870
(c) 1861
(d) 1871
Ans. (b)

10. With a view to encouraging the spread of western education among the Muslims, the Muhammadan Literary Society was founded in 1833 at —
(A) Calcutta
(B) Aligarh
(C) Delhi
(D) Karachi
Ans. (A)

11. The tribal rebellion against the British known as Ulgulan was organised by —
(A) Korra Mallaya
(B) Ranade
(C) Birsa Munda
(D) Konda Dora
Ans. (C)

12. Main feature of Gupta administration was—
(A) Centralisation
(B) Decentralisation
(C) Organised Bureaucracy
(D) Many high officers
Ans. (B)

13. The Widow Remarriage Act was passed during the Governor-Generalship of —
(A) Bentinck
(B) Dalhousie
(C) Canning
(D) Lawrence
Ans. (B)

14. Who wrote ‘Vasavadatt’?
(A) Bhasa
(B) Dandin
(C) Subandhu
(D) Kalidasa
Ans. (A)

15. The cultural background of Revolutionary Terrorism in Bengal had been strengthened by the writings of —
(A) Michael Madhusudhan Dutt
(B) Sakharam Ganesh Deuskar
(C) Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) Rabindranath Tagore
Ans. (C)
16. Iron pillar near Qutub Minar was constructed by —
(A) Samudragupta
(B) Ramagupta
(C) Chandragupta II
(D) Skandagupta II
Ans. (C)

17. During the later half to the nineteenth century, the Indian intelligentsia started protesting against the policies of the colonial rule
by various means. Which one of the following was not a part of that protest?
(A) Writing books and articles on the subject
(B) Publishing newspapers for articulating their views
(C) Forming societies, associations and organisations to voice their grievances
(D) Resorting to armed resistance
Ans. (D)

18. Export-trade in pre-Gupta age was mostextensive with—
(A) South East-Asia
(B) China
(C) Central Asia
(D) Roman Empire
Ans. (D)

19. Dewan Velu Thampi of Travancore organized the Revolt in —
(A) 1800
(B) 1805
(C) 1809
(D) 1811
Ans. (C)

20. Who among the Chinese pilgrims wrote Siyu-ki (the record of the western countries)?
(A) Hiuen-Tsang
(B) I-tsing
(C) Fa-Hien
(D) None of these
Ans. (A)
21. The Young Bengal Movement in the 19th century was inspired by —
(A) Rasik Kumar Mallick
(B) Ramtannu Lahiri
(C) Henry Vivian Derozio
(D) Peary Chand Mitra
Ans. (C)

22. Which social evil was absent in ancient India?
(A) Sati system
(B) Ramagupta
(C) Polygamy
(D) Skandagupta
Ans. (D)

23. Who wrote vasavdatta-Nalyadhara?
(A) Bhasa
(B) Vakpati
(C) Subandhu
(D) Vatsyayan
Ans. (C)

24. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists —
List I
(a) Digdarshan
(b) Mirat-ul-Akhbar
(c) Statesman
(d) Hindu Patriot
List II
1. Robert Knight
2. Harischandra Mukherjee
3. J.C. Marshman
4. Ram Mohan Roy
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (C)

25. The novel feature of the Mathura school of art was —
(A) Ideal physical beauty
(B) Heavy clothing
(C) Halo around the face
(D) Beauty of eyes
Ans. (C)

No comments:

Post a Comment